Ισλαμικό ΚράτοςΛιβύη
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Παπαγαλάκι» του Ερντογάν στοχοποιεί τον Οικ. Πατριάρχη για την Αγία Σοφία

«Παπαγαλάκι» του Ερντογάν στοχοποιεί τον Οικ. Πατριάρχη για την Αγία Σοφία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Μανιακό άρθρο στην εφημερίδα «Yeni Akit», του Γιαβούζ Μπαχαντιρόγλου (Yavuz Bahadıroğlu), επιτίθεται στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για το θέμα της Αγίας Σοφίας.

Ο συντάκτης, σε παραλήρημα τουρκικού κομπλεξισμού, υποστηρίζει ότι ο ναός είναι «τουρκικό κληροδότημα», ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για κατακτημένη εκκλησία, τη μεγαλύτερη εκκλησία της χριστιανοσύνης επί πολλούς αιώνες, την οποία οι βάρβαροι μιγάδες Οθωμανοί πήραν ως λάφυρο και μετέτρεψαν σε τζαμί.

Το άρθρο γνώμης του Yavuz Bahadıroğlu έχει τίτλο «Θέλει ο Πατριάρχης την Αγία Σοφία;», υποδαυλίζοντας τις πιο βαθιές φοβίες των Τούρκων ότι η Αγία Σοφία θα γίνει ξανά εκκλησία. Στις λαϊκές παραδόσεις ένα τέτοιο γεγονός ταυτίζεται με την εξάλειψη των Τούρκων εισβολέων.

Ο Τούρκος αρθρογράφος παραθέτει τις δηλώσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη αναφορικά με την Αγία Σοφία, υποστηρίζοντας πως μπορούν να ερμηνευθούν ως «καλυμμένη απειλή» ή ότι «ο συμπολίτης μας Βαρθολομαίος» μιλά «ως Έλληνας».

«Τι έγιναν τα τζαμιά στην Ελλάδα»;

Και ύστερα συνεχίζει: «Τίθεται το ερώτημα: τι απέγιναν τα εκατοντάδες τζαμιά σε Αθήνα και νησιά;».

Δηλαδή, βάζει στην ίδια μοίρα, τα τουρκικά τζαμιά, σύμβολα κατάκτησης και βίαιου προσηλυτισμού, με τις χριστιανικές εκκλησίες που προϋπήρχαν των Τούρκων και καταστράφηκαν ή μετατράπηκαν σε τζαμιά.

Για να μη μείνει πάντως αναπάντητη η απορία του, όλα τα τζαμιά είναι στις θέσεις τους, λειτουργούν είτε ως τζαμιά, είτε ως μουσεία, κανένα δεν μετατράπηκε σε εκκλησία, σε αντίθεση με τους βάρβαρους Τούρκους που μετατρέπουν τις εκκλησίες σε τζαμιά.

Επίθεση στον Πατριάρχη

Στη συνέχεια ο Τούρκος αρθρογράφος επιτίθεται με βίαιο λόγο στον κ. Βαρθολομαίο:

«Κύριε Βαρθολομαίε τα εκατομμύρια Χριστιανών σε κάθε ευκαιρία δεν φανερώνουν την εναντίωση τους στο ισλάμ;

»Επειδή “η Αγία Σοφία είναι μουσείο” αυτό αποτρέπει τη βία πού αντιμετωπίζουν οι δύσμοιροι μουσουλμάνοι;», λέει.

Όχι, τα εκατομμύρια των χριστιανών δεν εναντιώνονται στο Ισλάμ όπως και τα εκατομμύρια των μουσουλμάνων δεν εναντιώνονται στους χριστιανούς.

Οι φανατικοί είναι εκείνοι που σπέρνουν το μίσος μεταξύ των ανθρώπων.

Και αυτό που είπε ο πατριάρχης, αλλά που να το καταλάβει ο απλοϊκός Τούρκος, είναι ότι, προσέξτε, μια τέτοια ενέργεια θα εργαλειοποιηθεί από τους φανατικούς για να υποδαυλίσουν πάθη.

Ψιλά γράμματα αυτές οι προσεγγίσεις για τους φονταμενταλιστές ισλαμιστές της ερντογανικής κάστας.

Ύστερα, στο στόχαστρο του Τούρκου αρθρογράφου μπήκε η αναφορά του Οικουμενικού Πατριάρχη για «διάλογο μεταξύ λαών και πολιτισμών» για να τον συνδέσει με τον Φετουλάχ Γκιουλέν.

«Και εμείς από κάπου πρέπει να θυμόμαστε αυτές τις εκφράσεις.

»Ο περίφημος “διάλογος” που τον έκανε λόγο ύπαρξης το FETÖ (σ.σ. επιχειρεί να συνδέσει τον Πατριάρχη με τον Ιμάμη Γκιουλέν), ακούγεται αυτή την φορά από το στόμα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

»Και αυτό είναι πολύ περίεργο… Να δούμε τι άλλο θα αντικρύσουμε.

»Αλλά ας μας συγχωρέσει, η Αγία Σοφία δεν είναι του σημερινού Τούρκου, είναι το κληροδότημα των χθεσινών Τούρκων.

»Εμείς είμαστε απλά οι φρουροί του κληροδοτήματος και είμαστε εδώ για να διορθωθεί ένα σφάλμα που διαπράχθηκε πριν πολλά χρόνια».

Η Αγία Σοφία είναι το λάφυρο του χθεσινού Τούρκου, δεν είναι κληροδότημα, τα κλοπιμαία δεν κληροδοτούνται.

Τέλος, αναφερόμενος στο διάστημα 1935 (σ.σ. μετατροπή Αγίας Σοφίας σε μουσείο) έως σήμερα, σημειώνει πως πρόκειται για μια «ανούσια παρένθεση» που έχει σχέση με τις τότε συνθήκες, «η οποία πρέπει να κλείσει και να επανέλθει η Αγία Σοφία στην αρχική της ταυτότητα, η οποία ορίζεται ως Ιδρυμα της Αγίας Σοφίας. Δεν πρέπει να την αφήσουμε δίχως ταυτότητα!.

»Το έργο αυτό δεν είναι δουλειά των ΗΠΑ, της Ελλάδας, του Βαρθολομαίου, ή ακόμη και του δικαστηρίου, είναι δουλειά του Υπουργικού Συμβουλίου», καταλήγει το άρθρο γνώμης.

Η «αρχική ταυτότητα» της Αγίας Σοφίας ήταν τζαμί μουσουλμανικό; Τι άλλο θα ακούσουμε από τους μανιακούς τρελούς του «χαλιφάτου».

Σχετικά άρθρα