Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο ερντογανικός Τύπος φτιάχνει «κλίμα» για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί – Στις 2 Ιουλίου η απόφαση

Ο ερντογανικός Τύπος φτιάχνει «κλίμα» για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί – Στις 2 Ιουλίου η απόφαση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αγία Σοφία, Ισλάμ, Κωνσταντινούπολη, Μουσουλμάνοι, Τζαμί, Τουρκία,

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Yeni Safak» δημοσιεύει στην πρώτη της σελίδα δημοσίευμα με τίτλο «Εβδομάδα απόφασης για την Αγία Σοφία. Η Τουρκία έχει επικεντρωθεί στην κρίσιμη απόφαση που θα ληφθεί στις 2 Ιουλίου» και υπότιτλο «Κρίσιμη εβδομάδα για την Αγία Σοφία που έχει μετατραπεί σε μουσείο βάσει της υπουργικής απόφασης του 1934».

Όπως αναφέρεται, το Συμβούλιο της Επικρατείας θα αποφασίσει στις 2 Ιουλίου για το εάν η Αγία Σοφία θα επαναλειτουργήσει ως τέμενος.

Αναμένεται η ανακοίνωση της απόφασης την Πέμπτη, ή μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ο Σύνδεσμος Διαρκών Βακουφίων, Ιστορικών Μνημείων και Περιβάλλοντος προσέφυγε τελευταία φορά στο Συμβούλιο Επικρατείας το 2016.

Μετά και την αξιολόγηση των εγγράφων, το 10ο τμήμα του ΣτΕ όρισε δικάσιμο για τις 2 Ιουλίου, προκειμένου να συζητήσει την προσφυγή του συνδέσμου για άρση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σε ενότητα με τίτλο «Σε περίπτωση που αρθεί η απόφαση», σημειώνεται πως ο Εισαγγελέας του ΣτΕ έκρινε πως η χρήση της Αγίας Σοφίας ως μουσείο εναπόκειται στη δικαιοδοσία της διοίκησης και δεν υπάρχει κάτι το παράνομο.

Ωστόσο, η γνωμοδότηση του Εισαγγελέα δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για την απόφαση.

Στην περίπτωση που το Τμήμα του ΣτΕ κρίνει πως η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου που μετέτρεψε σε τζαμί την Αγία Σοφία είναι παράνομη και την ακυρώσει, τότε θα ανοίξει και ο δρόμος μετατροπής σε τέμενος.

Σε ενότητα με τίτλο «Θα υλοποιηθεί σε 30 ημέρες», αναφέρεται ότι στην περίπτωση που το 10ο τμήμα του Συμβουλίου Επικρατείας αποφασίσει για άρση του προηγούμενου καθεστώτος και η απόφαση αυτή οριστικοποιηθεί, θα πρέπει να γίνει εκτελεστή εντός 30 ημερών (παρατίθεται και η σχετική διάταξη).

Αναφορά γίνεται και στον 75χρονο Ισμαήλ Καντεμίρ (İsmail Kandemir) επικεφαλής του Συνδέσμου Διαρκών Βακουφίων, Ιστορικών Μνημείων και Περιβάλλοντος, ο οποίος και ξεκίνησε τη δικαστική διαμάχη από το 2005, αιτούμενος την άρση της απόφασης του 1934.

Στις 31 Μαρτίου του 2008, το 10ο τμήμα του Συμβουλίου Επικρατείας αποφάσισε πως δεν υπάρχει παρανομία ως προς την χρήση ως μουσείο της Αγίας Σοφίας και απέρριψε την προσφυγή.

Το ανώτερο τμήμα του ΣτΕ τον Δεκέμβριο του 2012 επικύρωσε την απόφαση του 10ου τμήματος, ενώ απέρριψε και το αίτημα διόρθωσης του προσφεύγοντος στις 6 Απριλίου του 2015.

Η δικαστική ωστόσο περιπέτεια συνεχίστηκε, καθώς ο Σύνδεσμος άσκησε το 2015 ατομική προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο, σημειώνοντας πως η απόρριψη του αιτήματος του από το ΣτΕ παραβιάζει την ελευθερία θρησκείας και συνείδησης.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο στις 13 Σεπτεμβρίου του 2018, απέρριψε ως απαράδεκτη την προσφυγή, δίχως να προχωρήσει στην εξέταση της ουσίας της υπόθεσης, δηλώνοντας αναρμόδιο.

Το δημοσίευμα της «Yeni Safak» αναπαράγουν και άλλα ΜΜΕ.

Σημειώνεται –μεταξύ άλλων- ο τίτλος του ιστότοπου Haber7 «Στην τελική ευθεία για την Αγία Σοφία! Εβδομάδα κρίσης».

Εξάλλου, η εφημερίδα «Milat» καλύπτει πρωτοσέλιδα το θέμα με τίτλο «Πρέπει να προσευχηθούμε στην Αγία Σοφία.

»Ήρθε η ώρα να γλυτώσουμε από την κατάρα του Μωάμεθ του Πορθητή. Θα πρέπει να προσευχηθούμε στην Αγία Σοφία».

Συγκέντρωση υπογραφών από Ίδρυμα Εθελοντών Τουρκία για επαναλειτουργία Αγίας Σοφίας ως τέμενος

Με τίτλο «Έκκληση υποστήριξης για επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας προς λατρεία από τον TGTV (Ίδρυμα Οργανωμένων Εθελοντών Τουρκίας)», το Πρακτορείο Anadolu αναφέρει πως ο Πρόεδρος του ΔΣ του TGTV απηύθυνε έκκληση στα μέλη του να συμμετάσχουν σε εκστρατεία συγκέντρωσης υπογραφών, που ζήτησε το ίδρυμα Birlik, για επαναλειτουργία ως τέμενος της Αγίας Σοφίας.

Σε γραπτή δήλωση του ο Πρόεδρος Χάμζα Ακμπουλού (Hamza Akbulu), ανέφερε πως «είμαστε στα πρόθυρα επαναλειτουργίας ως τζαμί της Αγίας Σοφίας, παρά το γεγονός ότι κάθε φορά που έρχεται στο προσκήνιο δηλώνεται πως «δεν μπορεί να ανοίξει» ή πως «δεν μπορεί να προταθεί η επαναλειτουργία της.

»Ως ελεύθερο έθνος που κέρδισε την ανεξαρτησία του προσφέροντας τους μάρτυρες του, περιμένουμε να δοθεί τέλος στην αιχμαλωσία της.

»Είναι νομική υποχρέωση η επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως χώρος λατρείας.

»Η Τουρκία είναι κυρίαρχη χώρα και μπορεί να λάβει μόνη της την απόφαση για την Αγία Σοφία.

»Δεν υπάρχει νομική διάταξη που να αποτρέπει την χώρα από την απόφαση της αυτή.

»Καταδικάζουμε τις κακόβουλες, σκόπιμες και εξωπραγματικές δηλώσεις (όπως «η θρησκευτική ελευθερία των Χριστιανών στην Τουρκία είναι περιορισμένη») οι οποίες γίνονται ταυτόχρονα με τις εργασίες επαναλειτουργίας της ως τζαμί.

»Η Αγία Σοφία –συνεχίζει ο Ακμπουλού– δεν είναι ούτε εκκλησία, ούτε μουσείο.

»Η Αγία Σοφία, με την άλωση της Κωνσταντινούπολης, μετατράπηκε σε τέμενος, παρέμεινε στο καθεστώς αυτό για 450 έτη και αποτελεί κληροδότημα του Πορθητή στο έθνος μας.

»Η Αγία Σοφία που μετατράπηκε σε μουσείο με αμφιλεγόμενη διαδικασία υπουργικής απόφασης, πρέπει να ανοίξει στην λατρεία για να μπει τέρμα σε ένα σφάλμα 85 ετών».

Ο Πρόεδρος κάλεσε τις οργανώσεις και τις ΜΚΟ και στις 81 πόλεις της επικράτειας να «γίνουν η φωνή για το θέμα της Αγίας Σοφίας», σημειώνοντας πως «αυτό δεν είναι νομική απόφαση, αλλά ισλαμική ταυτότητα, διανθισμένη με την ψυχή του έθνους.

»Η νεολαία μας που αντιστάθηκε στη δίωξη στις 15 Ιουλίου, αναμένει με αγωνία την επαναλειτουργία του τεμένους της Αγίας Σοφίας».

Ο ίδιος τέλος, επισημαίνει πως στην περίπτωση που ο Τούρκος Πρόεδρος αποφασίσει να την ανοίξει για προσευχή στο Μπαϊράμ «θα τον στηρίξουμε».

Σχετικά άρθρα