Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κοπτική Εκκλησία: Δεν διέκοψε με εμάς σχέσεις το Πατριαρχείο Μόσχας – Οι Ρώσοι ένα βήμα πριν την αίρεση

Κοπτική Εκκλησία: Δεν διέκοψε με εμάς σχέσεις το Πατριαρχείο Μόσχας – Οι Ρώσοι ένα βήμα πριν την αίρεση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αίγυπτος, Κόπτης Πατριάρχης Αλεξάνδρειας Ταουάντρος ο Β΄, Κοπτική Ορθόδοξη Εκκλησία, Μονοφυσίτες Χριστιανοί, Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος, Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, Πατριαρχείο Μόσχας, Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία - Πατριαρχείο Μόσχας - Πατριαρχείο Ρωσίας, Χριστιανισμός, Χριστιανοί,

Η Κοπτική Ορθόδοξη Εκκλησία της Αιγύπτου (μονοφυσίτες) αποσαφήνισε την Παρασκευή ότι δεν διακόπηκαν οι σχέσεις με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Ο εκπρόσωπος της Κοπτικής Εκκλησίας (Κοπτική σημαίνει Αιγυπτιακή), π. Μπουλές Χαλίμ, αποσαφήνισε ότι το Πατριαρχείο Μόσχας διέκοψε τις σχέσεις με το Ανατολικό (Ελληνορθόδοξο – Ανατολικορωμαϊκό) Πατριαρχείο του Πατριάρχη Θεόδωρου του Β΄ και όχι με την Κοπτική Εκκλησία του Πατριάρχη Τουάντρος (επίσης Θεόδωρου) του Β΄ (κεντρική φωτογραφία).

Να σημειωθεί ότι το Πατριαρχείο Μόσχας είναι ομόδοξο με το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, ενώ οι Κόπτες είναι ορθόδοξοι σχισματικοί που αναγνωρίζουν μόνο τις τρεις πρώτες Οικουμενικές Συνόδους.

Πρόκειται για σχίσμα της Συνόδου της Χαλκηδόνας (451 μ.Χ.) που έγινε για εθνικιστικούς λόγους.

Οι Αιγύπτιοι, με πρόσχημα θεολογικές διαφορές, ίδρυσαν εθνική Εκκλησία, την Κοπτική (που σημαίνει αιγυπτιακή), για να μην ελέγχονται από την Κωνσταντινούπολη (Νέα Ρώμη), τότε πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και την αυτοκρατορική Εκκλησία της που εκπροσωπούνταν από το Ρωμαίικο (Ελληνορθόδοξο) Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας.

Οι ελληνορωμαϊκοί πληθυσμοί της Αιγύπτου και οι βασιλόφρονες παρέμειναν πιστοί στην Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης, οι δε Αιγύπτιοι εθνικιστές προσχώρησαν στην Κοπτική Εκκλησία.

Ωστόσο, οι σχέσεις των δύο Πατριαρχείων, Ελληνορθόδοξου και Κοπτικού, παραμένουν αγαστές μέσα στους αιώνες, ως ομομήτριες Εκκλησίες.

Την Πέμπτη το Πατριαρχείο Μόσχας ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις σχέσεις του με το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας επειδή αναγνώρισε την Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Η Ρωσική Εκκλησία επίσης φέρεται να αποφάσισε να αποσχίσει Εκκλησίες που ελέγχει στην Αφρική από το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας και να τις υπάγει, παράνομα και ενάντια στους κανόνες της Εκκλησίας, υπό τη δικαιοδοσία της.

Το Πατριαρχείο Μόσχας έχει επίσης διακόψει τις σχέσεις του με την Εκκλησία της Ελλάδας και με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Οι Ρώσοι με αυτές τις συμπεριφορές αποκόπτονται από το σώμα της Ορθοδοξίας και στην ουσία καθίστανται σχισματικοί, ενώ δεν απέχουν πολύ από το να χαρακτηριστούν και αιρετικοί, εξαιτίας του εθνικισμού που έχουν υιοθετήσει (ο εθνικισμός θεωρείται αίρεση από την Εκκλησία) και του καισαροπαπισμού τους.

Προφανώς και την Ορθοδοξία την ορίζει το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και όχι οι Μοσχοβίτες ιεράρχες.

Σχετικά άρθρα