ΤζιχαντιστέςΒαλκάνια
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Ο Πατριάρχης Μόσχας είναι «απαράδεκτος»

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Ο Πατριάρχης Μόσχας είναι «απαράδεκτος»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αρχιεπισκοπή Κύπρου, Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, Ορθόδοξη Εκκλησία, Πατριαρχείο Μόσχας, Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, Ρωσία, Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία - Πατριαρχείο Μόσχας - Πατριαρχείο Ρωσίας, Χριστιανισμός, Χριστιανοί,

O προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου Χρυσόστομος, σε συνέντευξή του στην κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης», τόνισε ότι δεν συμφωνεί με την στάση της Μόσχας να διακόψει την κοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και την Εκκλησία της Ελλάδος, εξαιτίας του Αυτοκέφαλου της Ουκρανικής Εκκλησίας, χαρακτηρίζοντας τον Πατριάρχη Μόσχας «απαράδεκτο».

«Μου έχει στείλει αρκετούς και θέλει να με κρατήσει δήθεν κοντά του. Και του απαντώ, “αυτό που κάνεις δεν με εκφράζει”.

»Κόβουμε το μνημόνευμα σε έναν που ξεφεύγει από την πίστη και σε ερωτώ, είναι αιρετικός ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας που σταμάτησες να τους μνημονεύεις; Δεν γίνεται.

»Να διαμαρτυρηθείς ότι δεν έπρεπε να κάνετε αυτό το πράγμα δικαιούσαι.

»Να διαφωνήσεις, να πεις ότι δεν πάτε σωστά, δικαιούσαι να το πεις.

»Να κόψεις το μνημόσυνο, να μην συλλειτουργείς με κάποιον;

»Μόνο με τους αιρετικούς δεν λειτουργούμε. Είσαι απαράδεκτος».

Ο κ. Χρυσόστομος κατηγορεί τον Πατριάρχη Μόσχας ότι ο εγωισμός να γίνει Πρώτος των Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων τον κάνει να εθελοτυφλεί, αλλά και να ματαιοπονεί καθώς όπως του τόνισε:

«Θέλει να γίνει πρώτος. Και του είπα. Πρώτος δεν θα γίνεις ποτέ. Οι 17 αιώνες που πέρασαν έχουν τσιμεντώσει τον Κωνσταντινουπόλεως ως τον πρώτο της Ορθοδοξίας. Τελεία και παύλα. Μην εθελοτυφλείς. Κατάλαβέ το. Αλλά ο εγωισμός δεν τον αφήνει».

Σχετικά άρθρα