Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Πάπας επιδοκιμάζει την πολεμική παρέμβαση ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος

Ο Πάπας επιδοκιμάζει την πολεμική παρέμβαση ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Ιράκ, Ισλάμ, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Πάπας Φραγκίσκος, Τζιχαντιστές, Χριστιανισμός,

Ο πάπας Φραγκίσκος τη Δευτέρα επιδοκίμασε τη χρήση βίας για να πάψει το Ισλαμικό Κράτος να επιτίθεται σε θρησκευτικές μειονότητες στο Ιράκ και συμπλήρωσε ότι η Διεθνής Κοινότητα -και όχι μόνο μια χώρα- πρέπει να αποφασίσει πώς θα παρέμβει.

Ο πάπας Φραγκίσκος είπε επίσης, ότι τόσο εκείνος όσο και οι σύμβουλοί του σκέφτονται την πιθανότητα να πάει ο ίδιος στο βόρειο Ιράκ, ώστε να δείξει με αυτό τον τρόπο την αλληλεγγύη του στους διωκόμενους Χριστιανούς.

Αναλυτικά, σε ό,τι αφορά το Ιράκ, ο Πάπας ρωτήθηκε εάν εγκρίνει τις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ.

“Σε τέτοιες περιπτώσεις, όπου υπάρχει μια άδικη επιθετικότητα, το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι πρέπει να σταματήσουμε την άδικο επιτιθέμενο”, είπε ο Πάπας και συνέχισε: “Υπογραμμίζω τη λέξη σταματήσουμε. Δεν λέω να βομβαρδίσουμε ή να κάνουμε πόλεμο, απλά να τους σταματήσουμε. Και τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν για να τους σταματήσουμε πρέπει να αξιολογηθούν”.

Αλλά, συνέχισε, στην ιστορία, τέτοιες “δικαιολογίες” για να σταματήσει ένας άδικος επιτιθέμενος χρησιμοποιήθηκαν από τις μεγάλες δυνάμεις για να δικαιολογήσουν “ιμπεριαλιστικούς πολέμους”.

“Ένα έθνος από μόνο του δεν μπορεί να κρίνει πώς τους σταματάς, πώς σταματάς έναν άδικο επιτιθέμενο”, είπε αναφερόμενος ξεκάθαρα στις ΗΠΑ. “Μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η ιδέα των Ηνωμένων Εθνών ήταν περίπου: Πρέπει να το συζητήσουμε. Υπάρχει μια άδικη επίθεση εκεί; Έτσι φαίνεται. Πώς μπορούμε να το σταματήσουμε; Ακριβώς αυτό. Τίποτα περισσότερο”, είπε ο Ποντίφικας, εννοώντας ότι το σταμάτημα του Ισλαμικού Κράτους είναι υποχρέωση των Ηνωμένων Εθνών και όχι μόνο των ΗΠΑ.

Οι δηλώσεις αυτές έχουν τεράστια σημασία, ειδικά εάν αναλογιστεί κανείς ότι στο παρελθόν το Βατικανό ήταν κατηγορηματικά αντίθετο σε πολεμικές επιχειρήσεις.

Ωστόσο, τώρα το Βατικανό δείχνει συνεχώς αυξανόμενη υποστήριξη για στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ, εξαιτίας του γεγονότος ότι οι Χριστιανοί έχουν στοχοποιηθεί για την πίστη τους και ότι οι χριστιανικές κοινότητες που υπάρχουν στην περιοχή εδώ και δύο χιλιετίες έχουν ερημώσει ως αποτέλεσμα των επιθέσεων των τζιχαντιστών.

Σχετικά άρθρα