Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νέα πρόκληση από τον Πατριάρχη Μόσχας – Θεωρεί τον Ελληνισμό υποτελή στη Ρωσία

Νέα πρόκληση από τον Πατριάρχη Μόσχας – Θεωρεί τον Ελληνισμό υποτελή στη Ρωσία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εκκλησία της Ελλάδος, Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, Ορθόδοξη Εκκλησία, Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, Ουκρανία, Πατριαρχείο Μόσχας, Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, Ρωσία, Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία - Πατριαρχείο Μόσχας - Πατριαρχείο Ρωσίας, Χριστιανισμός, Χριστιανοί,

Τον ελληνικό κόσμο υποτελή στη Ρωσία φαίνεται ότι θεωρεί ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος.

Ο Ρώσος ιεράρχης με τη χαρακτηριστική αλαζονεία της στέπας, τόλμησε να ισχυριστεί ότι υπάρχει «συγκεκριμένο σχέδιο που αποβλέπει την απόσχιση του ελληνικού κόσμου από τη Ρωσία».

Να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα. Ο ελληνικός κόσμος δεν είναι σλαβικός, δεν περιλαμβάνεται φυλετικά στον πανσλαβισμό.

Οι Έλληνες είναι ομόφυλοι κυρίως με τους Ιταλούς και τους υπόλοιπους ελληνορωμαϊκούς πληθυσμούς της Δύσης.

Η Ελληνορθοδοξία, δηλαδή η Εκκλησία της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, είναι η μητέρα της Ορθοδοξίας, το παν, από αυτή προέρχεται η Εκκλησία της Μόσχας, οπότε είναι η Ρωσική Εκκλησία που επιχειρεί απόσχιση και συνάμα αίρεση με την καισαροπαπική σλαβοορθοδοξία της.

Δεν υπάρχει λοιπόν καμία απόσχιση του ελληνικού κόσμου από τη Ρωσία, διότι απλά δεν υφίσταται τέτοιο πράγμα.

Αντιθέτως και είναι η πραγματικότητα, η Ρωσική Εκκλησία διαπράττει ανταρσία και απόσχιση από την Ορθοδοξία.

Η νέα προσβλητική δήλωση του Κύριλλου για τον ελληνισμό έγινε με αφορμή την πρόσφατη αναγνώριση της νέας ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας από την Εκκλησία της Ελλάδος αλλά και το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας.

Μιλώντας πριν από λίγες μέρες στη Συνεδρία της ολομέλειας της Παγκόσμιας Ρωσικής Παλλαϊκής Συνάξεως, ο προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας τόνισε – μεταξύ άλλων -τα εξής:

«Η ιδιαίτερη αξία της Ρωσίας και η ιδιαίτερη κλήση της είναι να αποτελεί προμαχώνα του Ορθόδοξου χριστιανισμού.

»Να διαφυλάττει απαραχάρακτες την ορθόδοξη πίστη, την ορθόδοξη παράδοση και πολιτισμό, τις χριστιανικές αρχές.

»Ίσως, ειδικά γι’ αυτό, οι ισχυροί του κόσμου τούτου βάλλουν σήμερα εναντίον της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας, επιθυμώντας να διαχωρίσουν τον ελληνορθόδοξο κόσμο από την Ρωσική Εκκλησία, επιθυμώντας να καταστρέψουν την ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας».

Στο ίδιο πλαίσιο, επανέλαβε ότι «διαθέτουμε αξιόπιστες πληροφορίες ότι δεν είναι τυχαία όσα συμβαίνουν τώρα στην παγκόσμια Ορθοδοξία, δεν είναι απλώς ένα καπρίτσιο αυτού ή του άλλου θρησκευτικού ηγέτη, του οποίου συσκοτίσθηκε το μυαλό».

«Πρόκειται για την υλοποίηση ενός πολύ συγκεκριμένου σχεδίου, το οποίο αποβλέπει στην απόσχιση του ελληνικού κόσμου από τη Ρωσία» κατήγγειλε ο Κύριλλος.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, αναφέρθηκε στην υπόθεση των σχισμάτων στην Ορθοδοξία, αλλά και στην αναγνώριση της νέας ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας από την Ελλαδική, καταγγέλλοντας ως ηθικό αυτουργό τις ΗΠΑ.

Οι Ρώσοι οφείλουν να αποδεχτούν μία πραγματικότητα και μία κανονικότητα. Ότι στην Ορθόδοξη Εκκλησία τα πρωτεία έχει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπως το Βατικανό έχει τα πρωτεία στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

Οι Ρώσοι οφείλουν να καταλάβουν επίσης το εξής ένα: Το ποιος είναι αιρετικός και σχισματικός το λέει το Φανάρι, όχι η Μόσχα.

Ας προσέχουν οι «αρκούδες» μην καταλήξουν αιρετικοί και σχισματικοί.

Σχετικά άρθρα