Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τα τάματα επώνυμων Ελλήνων στην Παναγιά της Τήνου

Τα τάματα επώνυμων Ελλήνων στην Παναγιά της Τήνου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άγγελος Χαριστέας, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Ανδρέας Παπανδρέου, Άννα Βερούλη, Γιάννης Ιωαννίδης, Γιάννης Λάτσης, Γιώργος Λεμπέσης, Δεκαπενταύγουστος, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Ελένη Πετρουλάκη, Κωνσταντίνος Γλίξμπουργκ, Κωνσταντίνος Καραμανλής, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Μαριάννα Λάτση, Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος, Νίκος Κούρκουλος, Παναγία, Παναγία Τήνου, Πύρρος Δήμας, Στέλιος Μηγιάκης, Φώφη Γεννηματά,

Επώνυμοι Έλληνες, μεταξύ των οποίων είναι, πολιτικοί, αθλητές, τραγουδιστές, ηθοποιοί, μεγάλοι επιχειρηματίες, έχουν κάνει τάματα στην Παναγιά της Τήνου.

Ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος, μίλησε στην εφημερίδα «Έθνος» για τα τάματα που έχουν κάνει μέχρι τώρα δεκάδες επώνυμοι Έλληνες.

Οι πολιτικοί

Ο Ανδρέας Παπανδρέου επισκεπτόταν συχνά την Ευαγγελίστρια, ειδικά μετά την επιστροφή του από το Χέρφιλντ.

Συχνά ήταν και τα προσκυνήματα του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Μεταξύ των πολιτικών ήταν και ο Γιάννης Ιωαννίδης, ο οποίος βάφτισε εκεί το παιδί του, εκπληρώνοντας το προσωπικό του τάμα.

Επίσης και η Φώφη Γεννηματά επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας μετά την περιπέτεια της υγείας της.

Μία επίχρυση εικόνα ρωσικής τεχνοτροπίας αφιέρωσε στην Παναγία της Τήνου ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Την είχε τάξει όταν συνελήφθη επί χούντας και εκπλήρωσε το τάμα του όταν αποφυλακίστηκε. Επίσης συχνά επισκεπτόταν το νησί για να παρακολουθήσει τη λιτανεία της εικόνας της Ευαγγελιστρίας.

Οι επιχειρηματίες

Οι επιχειρηματικές οικογένειες Λάτση και τα αδέλφια Χόντου, της αλυσίδας καλλυντικών, έχουν κάνει αρκετές δωρεές στην ιερά μονή.

Ο αείμνηστος Γιάννης Λάτσης ήταν προσωπικός φίλος του πρώην μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεου του Α΄ και επισκεπτόταν συνέχεια το νησί με τη θαλαμηγό του κάνοντας δωρεές στον ναό. Μάλιστα, όπως αναφέρει ο μητροπολίτης Σύρου, η οικογένεια συνεχίζει το ετήσιο προσκύνημα στον ναό.

Επίσης, τις ελπίδες τους στη Μεγαλόχαρη εναπόθεσαν η Μαριάννα Λάτση με τον Νίκο Κούρκουλο, το διάστημα που ο ηθοποιός ήταν άρρωστος.

Η τέως βασιλική οικογένεια

Ο τέως βασιλιά Κωνσταντίνου και η γυναίκα του, Άννα Μαρία, έχουν αφήσει εκεί το βαπτιστικό σταυρό τους.

Πριν από τέσσερα χρόνια κάτι ανάλογο έκανε και ο γιος της Νικόλαος.

Στο μαρμάρινο κουβούκλιο βρίσκεται περιδέραιο της Φρειδερίκης.

Οι αθλητές

Ο Στέλιος Μηγιάκης ευχαρίστησε την Παναγία για τη δύναμη που του έδωσε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας το 1980, προσφέροντας το μετάλλιο που κέρδισε στην ελληνορωμαϊκή πάλη.

Το ίδιο έκανε και η Άννα Βερούλη, η οποία άφησε στην εικόνα της Παναγίας το δικό της μετάλλιο από τους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες της Αθήνας του 1982.

Όταν η Εθνική Ελλάδας ποδοσφαίρου έγινε πρωταθλήτρια Ευρώπης, ο Άγγελος Χαριστέας έδωσε υπόσχεση αφιέρωσης στην Παναγία της Τήνου, την οποία εκπλήρωσε μόλις ήρθε στην Ελλάδα.

Ακόμα, ο Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας μετά τους Μεσογειακούς Αγώνες του 1994 ταξίδεψε στην Τήνο και εκπλήρωσε το προσωπικό του τάμα, δωρίζοντας το χρυσό μετάλλιο που κέρδισε.

Η Ελένη Πετρουλάκη έφερε στον ναό δύο χρυσές εικόνες της Παναγίας για να την ευχαριστήσει που σώθηκε από θαύμα σε τροχαίο ατύχημα.

Οι καλλιτέχνες

Ο τραγουδιστής Γιώργος Λεμπέσης, όταν αντιμετώπισε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, προσέφερε στην Παναγία ένα χρυσό δαχτυλίδι ως ένδειξη ευγνωμοσύνης.

Επίσης, η αείμνηστη Αλίκη Βουγιουκλάκη είχε τάξει τάμα στη Μεγαλόχαρη για τον γιο της Γιάννη. Ταξίδεψε στην Τήνο, όπου βάφτισε τον γιο της, και συγκινημένη στο μήνυμά της ευχαριστεί την Παναγία μαζί με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ για το παιδί που απέκτησε. Συγκεκριμένα στο βιβλίο της μονής, με ημερομηνία 4 Ιουνίου 1970, έχουν τα ιδιόχειρα ευχαριστήρια σημειώματά τους που γράφουν: «Θεέ μου, σ’ ευχαριστώ! Το παιδί μου, μου το χάρισε η Μεγαλόχαρη», γράφει η αείμνηστη Αλίκη και ακριβώς από κάτω ο σύζυγός της, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, συμπληρώνει: «Είναι η πιο ωραία μέρα της ζωής μου. Ευχαριστώ την Παναγία»

Σχετικά άρθρα