Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Λειτούργησε ξανά η Μελχίτικη Ελληνική Καθολική Εκκλησία στο Χαλέπι

Λειτούργησε ξανά η Μελχίτικη Ελληνική Καθολική Εκκλησία στο Χαλέπι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ελληνική Ομογένεια, Καθολική Εκκλησία, Μελχίτες Χριστιανοί, Μελχίτης Πατριάρχης Αντιόχειας και Πάσης Ανατολής Τζόσεφ Άμπσι, Μελχίτικη Ελληνική Καθολική Εκκλησία, Ρωμιοί της Αντιοχείας, Συρία, Χαλέπι, Χριστιανισμός, Χριστιανοί,

Ο Μελχίτης Πατριάρχης Αντιόχειας και Πάσης Ανατολής της Μελχίτικης Ελληνικής Καθολικής Εκκλησίας, Γιούσεφ Αλ Άμπσι (Τζόσεφ Άμπσι), επαναλειτούργησε στη μελχίτικη εκκλησία της Παναγίας στο Χαλέπι της Συρίας, που είχε υποστεί σημαντικές καταστροφές κατά τη διάρκεια του πολέμου στην πόλη.

Ο ιερός ναός, πλήρως ανακαινισμένος και αναστηλωμένος, άνοιξε για τους πιστούς ανήμερα Αγίου Γεωργίου.

Στο πλευρό των Ελλήνων ουνιτών ιεραρχών ήταν και οι εκπρόσωπο του Βατικανού, που φρόντισαν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους.

Η Μελχιτική Ελληνική Καθολική Εκκλησία προέκυψε από «διάσπαση» του ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Αντιοχείας, από το οποίο διαχωρίστηκε de facto στα μέσα του 18ου αιώνα.

Έχει υψηλό βαθμό εθνοτικής ομοιογένειας και η ελληνοσημητική προέλευση της εκκλησίας βρίσκεται στους αρχαίους ελληνιστικούς θύλακες της Εγγύς Ανατολής, που επικεντρώνονται κυρίως στη Συρία και στο Ισραήλ.

Ωστόσο, οι Έλληνες Καθολικοί Μελχίτες είναι παρόντες σε όλο τον κόσμο λόγω της μετανάστευσης.

Εκτός της Εγγύς Ανατολής, η Μελχιτική Εκκλησία έχει επίσης μεγαλώσει με τη μεταστροφή ανθρώπων με διαφορετική εθνοτική κληρονομιά καθώς και τυπολατρεία.

Το 2010 μετρούσε περίπου 1,6 εκατομμύριο πιστούς σε όλο τον κόσμο.

Ενώ οι λειτουργικές παραδόσεις της βυζαντινού λειτουργικού τύπου Μελχιτικής Καθολικής Εκκλησίας μοιράζονται με εκείνες της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η Εκκλησία διατηρεί την κοινωνία με την Καθολική Εκκλησία στη Ρώμη, ιδιαίτερα μετά την επιβεβαίωση της ένωσής της με τη Ρώμη το 1724.

Οι Μελχίτες είναι ελληνικός πληθυσμός όπως και οι Ελληνορθόδοξοι της Συρίας από τους οποίους διαχωρίστηκαν πριν τρεις σχεδόν αιώνες.

Η εκκλησία όπως έχει ανακαινιστεί μετά τις μάχες. Στις κάτω εικόνες, οι ζημιές που είχε υποστεί κατά τη διάρκεια της μάχης του Χαλεπιού.

Σχετικά άρθρα