Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τον «πόνεσε» τον Πούτιν το αυτοκέφαλο της Ουκρανικής Εκκλησίας

Τον «πόνεσε» τον Πούτιν το αυτοκέφαλο της Ουκρανικής Εκκλησίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βλάντιμιρ Πούτιν, Ορθόδοξη Εκκλησία, Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, Ουκρανία, Ουκρανική Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία, Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία (Πατριαρχείο Μόσχας), Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία (Πατριαρχείο του Κιέβου), Πατριαρχείο Κιέβου, Πατριαρχείο Μόσχας, Ρωσία, Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία - Πατριαρχείο Μόσχας - Πατριαρχείο Ρωσίας,

Τελικά πρέπει να «πόνεσε» πολύ τον Βλάντιμιρ Πούτιν το αυτοκέφαλο της Ουκρανικής Εκκλησίας που έλαβε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Μια ολόκληρη Εκκλησία, η ουκρανική, είχε καταληφθεί «τσαμπουκά» εδώ και αιώνες από τους Ρώσους στα πλαίσια της τσαρικής αυτοκρατορίας.

Το 1667, το Κίεβο και η ανατολική Ουκρανία πέρασαν στην κυριαρχία των Ρώσων.

Το 1686, το Πατριαρχείο Μόσχας έθεσε υπό την δικαιοδοσία της την Μητρόπολη Κιέβου, χωρίς όμως προηγούμενη σύμφωνη γνώμη της Κωνσταντινούπολης.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποκατέστησε την κανονικότητα με διάταγμα για την Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας, που υπογράφτηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 5 Ιανουαρίου 2019 και την επομένη (ανήμερα της εορτής των Θεοφανείων) με την επίσημη παραλαβή του Τόμου της Αυτοκεφαλίας.

Όλα αυτά έχουν εξοργίσει τον Ρώσο πρόεδρο, μιας και για πρώτη φορά μετά από 3,5 αιώνες η Μόσχα χάνει μία από τις Εκκλησίες που άρπαξε από την Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι, ο Ρώσος Πρόεδρος παρευρισκόμενος σε εκδήλωση για τον εορτασμό της επετείου 10 ετών από την ανάδειξη του Κυρίλλου ως Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών, δήλωσε ότι στην Ουκρανία εφαρμόζεται ένα σχέδιο που δεν έχει καμία σχέση με την πίστη, βασισμένο σε κερδοσκοπία και πολιτικοποίηση.

Προσέξτε, ο Πούτιν μιλά για «πολιτικοποίηση» της Εκκλησίας, κάτι που ακούγεται τουλάχιστον ως κρύο ανέκδοτο.

«Οι αδελφικές ενδοεκκλησιαστικές σχέσεις ιστορικά συνέδεαν, έφερναν πιο κοντά τους λαούς, εξυπηρετούσαν την ανάπτυξη ισότιμων σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και πολλών ξένων χωρών.

»Ωστόσο, δυστυχώς, βλέπουμε και άλλα παραδείγματα: Όταν η κερδοσκοπία, η πολιτικοποίηση και ο παρασιτισμός σε ζητήματα θρησκευτικής ζωής οδηγούν σε διχασμό ανθρώπων και προκαλούν θυμό και μισαλλοδοξία.

»Και ακριβώς ένα τέτοιο σχέδιο που δεν έχει καμία σχέση με την πίστη, που είναι εντελώς ψευδές και που επιβάλλεται στη μάχη για την εξουσία, εφαρμόζεται σήμερα στην Ουκρανία», δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ο Ρώσος Πρόεδρος, ενώ τόνισε ότι «αν και η Ρωσία δεν επιδιώκει να παρεμβαίνει στις εκκλησιαστικές υποθέσεις της Ουκρανίας, διατηρεί το δικαίωμα να κάνει τα πάντα για να υπερασπιστεί τις ελευθερίες των ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων και των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων».

Η Ρωσία εποφθαλμιά τα πατριαρχεία Ιεροσολύμων και Αλεξάνδρειας, αφού άρπαξε πριν ένα αιώνα το πατριαρχείο Αντιόχειας και από ελληνορωμαϊκό το κατέστησε «αραβικό», εξαραβίζοντας γλωσσικά τους Έλληνες της Συρίας (Ρωμηοί της Αντιόχειας).

Οι Ρώσοι θέλουν το πατριαρχείο Ιεροσολύμων επειδή κατέχει το 25% της έκτασης του Ισραήλ και το 30% της παλιάς πόλης των Ιεροσολύμων.

Το πατριαρχείο Αλεξάνδρειας διότι έχει μεγάλη διείσδυση σε αφρικανικούς πληθυσμούς στην υποσαχάρια Αφρική.

Καταλαβαίνεται λοιπόν την «πίκρα» των Ρώσων, που από εκεί που ετοιμάζονταν να ορμήξουν και να καταλάβουν ένα ακόμα αρχαίο Πατριαρχείο, έχασαν μέσα από τα χέρια τους την Ουκρανία.

Σχετικά άρθρα