Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ομοφοβικό παραλήρημα Αμβρόσιου: «Οι ομοφυλόφιλοι είναι απόβλητοι»

Ομοφοβικό παραλήρημα Αμβρόσιου: «Οι ομοφυλόφιλοι είναι απόβλητοι»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εκκλησία της Ελλάδος, Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος, Ομοφυλόφιλοι, Ορθόδοξη Εκκλησία, Χριστιανισμός, Χριστιανοί,

Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να συνεχιστεί, με την απολογία του κατηγορούμενου Μητροπολίτη Αμβρόσιου, η δική σε δεύτερο βαθμό του μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας που ξεκίνησε την Τετάρτη.

Μάλιστα, ο κατηγορούμενος, σε σύντομη παρέμβασή του, δεν κατάφερε να κρύψει την αγανάκτησή του για τις ερωτήσεις που του τέθηκαν καθώς, όπως ισχυρίστηκε, ήταν σε λάθος βάση:

«Οι ομοφυλόφιλοι είναι απόβλητοι. Εννοώ όλοι, όχι συγκεκριμένα πρόσωπα, ο Γιάννης, ο Χρήστος…», ανέφερε.

Παραδέχτηκε δε πως το κείμενό του στρεφόταν εναντίον των ομοφυλόφιλων και όχι μόνο των πολιτικών, όπως έλεγε η πρωτόδικη απόφαση του μονομελούς Πλημμελειοδικείου.

Η υπεράσπιση σημείωσε: «Αν ο Μητροπολίτης το είχε πει αυτό από την αρχή, θα είχαμε γλιτώσει τόσες ώρες δίκης».

Σημειώνεται πως ο μητροπολίτης Καλαβρύτων κατηγορείται για δημόσια υποκίνηση σε ρατσιστική βία ή μίσος και κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος αναφορικά με ομοφοβικό κείμενό που είχε δημοσιεύσει τον Δεκέμβριο του 2015 στην ιστοσελίδα του.

Το δημοσίευμα είχε τίτλο ««ΑΠΟΒΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΗΚΩΣΑΝ ΚΕΦΑΛΙ! Ας μιλήσουμε έξω από τα δόντια ΦΤΥΣΤΕ ΤΟΥΣ».

Την Τετάρτη, το δικαστήριο ρώτησε αρκετές φορές τον μητροπολίτη Ηλείας Γερμανό και τον μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλούπολεως Ιερεμία πώς είναι δυνατόν να ισχυρίζονται ότι το επίδικο κείμενο καταδικάζει μόνο την ομοφυλοφιλία και την ίδια ώρα, δεν στρέφεται εναντίον των ομοφυλόφιλων.

Ωστόσο, παραμένει σχεδόν απίθανο να δόθηκε ξεκάθαρη απάντηση.

Ο μητροπολίτης Ηλείας είπε πως ο ομοφυλόφιλος είναι μιαρός ενώ ο μητροπολίτης Γόρτυνος χρησιμοποίησε αποσπάσματα της Αγίας Γραφής, που χαρακτηρίζουν τους αμαρτωλούς γαϊδούρια, σκυλιά και γεννήματα εχίδνων.

Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Όταν τους βλέπουμε να βάζουν το εικόνισμα του Αγίου Νικολάου στα γεννητικά τους όργανα, να επαίρονται ότι η ομοφυλοφιλία είναι πιο γλυκιά απ’ το φυσιολογικό και να ζητούν ίσα δικαιώματα δεν μπορεί να μην φωνάζει κανείς.

»Έπρεπε να είμαι και εγώ στο εδώλιο. Έχω πει χειρότερα».

Από την πλευρά του, ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, μάρτυρας υπεράσπισης του κατηγορουμένου, υποστήριξε ότι η ομοφυλοφιλία είναι ανατροπή της ανθρώπινης οντολογίας ενώ αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε πολλαπλασιασμό περιστατικών καρκίνου απ΄την παραφθορά της χρήσης της στοματκής κοιλότητας.

Επίσης, πρόσθεσε ότι ο κατηγορούμενος καταδικάζει την αμαρτία όχι τους αμαρτωλούς.

Χωρίς να διευκρινίζει γιατί το επίδικο κείμενο δεν περιέχει καμία αναφορά σε προσευχή, τόνισε ότι αν κάποιος πιστός διαβάσει το κείμενο του Αμβρόσιου και δει στο δρόμο ένα ομόφυλο ζευγάρι να κρατιέται χέρι-χέρι η αντίδρασή του θα είναι να προσευχηθεί γι’ αυτούς.

Όσον αφορά τον χαρακτηρισμό «ελαττωματίες», είπε πως έχει στόχο αυτούς για τους οποίους θέσπισαν οι πολιτικοί το σύμφωνο συμβίωσης, δηλαδή τους ομοφυλόφιλους.

Τι είπαν οι καθηγητές Αλιβάζος και Αργυρόπουλος

Νωρίτερα, ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος, ως μάρτυρας πολιτικής αγωγής, τόνισε:

«Έχω δυσκολία να καταθέτω σε υποθέσεις που αφορούν την ελευθερία της έκφρασης.

Εδώ δεν πρόκειται γι’ αυτό. Το να λέει μητροπολίτης «φτύστε τους» είναι περίπου άμεση πρόκληση, που δημιουργεί άμεσο αποτέλεσμα».

Εξήγησε δε ότι θα ήταν τελείως διαφορετικό αν τα συγκεκριμένα λόγια τα έλεγε ένας πολιτικός, αν γράφονταν σε κάποιο βιβλίο το οποίο το επιλέγει κανείς να το αγοράσει.

Από την πλευρά του, ο Χριστόφορος Αργυρόπουλος, συμπλήρωσε:

«Ο εμπτυσμός είναι μια απ’ τις βαρύτερες προσβολές της τιμής και προσωπικότητας και επιπλέον είναι πολύ εύκολο να γίνει».

«Γιατί ο κ. Αλιβιζάτος δεν πήγε μάρτυρας στη δίκη των δύο στρατιωτικών;», «είναι αμαρτία η ομοφυλοφιλία; πείτε μας», ανέφερε η υπεράσπιση ενώ σημειώθηκαν και ειρωνικές αναφορές και στην εισαγγελέα της έδρας: «Έχουν καεί τα εγκεφαλικά μας κύτταρα με αυτά που ακούμε εδώ μέσα».

Σφοδρές αντιδράσεις για τις ερωτήσεις της υπεράσπισης

Την έντονη αντίδραση της Πολιτικής Αγωγής προκάλεσαν ερωτήσεις της υπεράσπισης όπως: «κουνιέστε στον δρόμο;» ή «αυτό που απορρέει από την ιδιότητα της ομοφυλοφιλίας είναι προσβολή;» ή «πώς πολλαπλασιάζονται οι ομοφυλόφιλοι αφού δεν γεννάνε;»

Πρωτοδίκως, ο μητροπολίτης Αμβρόσιος είχε αθωωθεί καθώς η έδρα είχε κάνει δεκτή την εισαγγελική πρόταση, σύμφωνα με την οποία φράσεις του μητροπολίτη όπως «φτύστε τους! αποδοκιμάστε τους! μην τους αφήνετε να σηκώνουν κεφάλι! είναι επικίνδυνοι!» δεν μπορούν να χαρακτηριστούν επικίνδυνες για υποκίνηση βίας ή μίσους κατά των ομοφυλοφίλων.

Σχετικά άρθρα