Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Βαρθολομαίος κάλεσε στο Φανάρι την πρόξενο της Ελλάδας για τη Συμφωνία Κράτους – Εκκλησίας

Ο Βαρθολομαίος κάλεσε στο Φανάρι την πρόξενο της Ελλάδας για τη Συμφωνία Κράτους – Εκκλησίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, Διπλωματικό Σώμα, Εκκλησία της Ελλάδος, Εκκλησιαστική Περιουσία, Κωνσταντινούπολη, Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, Ορθόδοξη Εκκλησία, Τζωρτζίνα Σουλτανοπούλου, Υπουργείο Εξωτερικών, Χριστιανισμός, Χριστιανοί, Χωρισμός Κράτους - Εκκλησίας,

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κάλεσε, τη γενική πρόξενο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, Γεωργία Σουλτανοπούλου για να ζητήσει εξηγήσεις αλλά και για να ενημερωθεί σχετικά με τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου.

Πηγές του Πατριαρχείου επιβεβαιώνουν μάλιστα τη συνάντηση και υπογραμμίζουν πως ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του προς την εκπρόσωπο του ελληνικού κράτους επειδή δεν ενημερώθηκε για τη συμφωνία.

Από την πρώτη στιγμή πάντως ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε αντιδράσει όταν κύκλοι του επεσήμαναν:

«Όταν το Οικουμενικό Πατριαρχείο ενημερωθεί επισήμως για τις προθέσεις της κυβέρνησης ο Παναγιώτατος θα τις θέσει υπόψη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου που συνεδριάζει στις 27 Νοεμβρίου, προκειμένου να τις αξιολογήσει και να τοποθετηθεί επ αυτών».

Επίσης αν και οι 36 μητροπόλεις της Β. Ελλάδος (Νέες Χώρες) έχουν παραχωρηθεί διοικητικά με τον πατριαρχικό τόμο του 1928 στην Εκκλησία της Ελλάδος, ακόμη διατηρούν την πνευματική τους σύνδεση με το Φανάρι.

Ενδεικτικό του γεγονότος ότι ο Πατριάρχης ζητά από τους μητροπολίτες των Νέων Χωρών, να παρίστανται στις εργασίες του Φαναρίου.

Εν τω μεταξύ, εκτάκτως συνέρχεται την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, προκειμένου να συζητηθεί η συμφωνία Εκκλησίας – Πολιτείας.

Σχετικά άρθρα