Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ανυποχώρητο τo Φανάρι για το αυτοκέφαλο της Ουκρανικής Εκκλησίας

Ανυποχώρητο τo Φανάρι για το αυτοκέφαλο της Ουκρανικής Εκκλησίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ιερά Σύνοδος Οικουμενικού Πατριαρχείου, Κωνσταντινούπολη, Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, Ορθόδοξη Εκκλησία, Ουκρανία, Ουκρανική Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία, Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία (Πατριαρχείο Μόσχας), Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία (Πατριαρχείο του Κιέβου), Πατριαρχείο Μόσχας, Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, Ρωσία, Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία - Πατριαρχείο Μόσχας - Πατριαρχείο Ρωσίας, Χριστιανισμός, Χριστιανοί,

Ανυποχώρητος από τις θέσεις του παρέμεινε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος κατά την κρίσιμη συνάντηση που είχε με τον Πατριάρχη της Ρωσίας, Κύριλλο, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν κάνει πίσω στο θέμα της αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας και ότι η απόφαση είναι πλέον ειλημμένη.

Στον 2,5 ωρών διάλογο που είχαν στο Φανάρι οι δύο ιεράρχες το ενδιαφέρον των δύο πλευρών μονοπώλησε το θέμα του αιτήματος της Εκκλησίας της Ουκρανίας για απόσχιση από τη Ρωσία και η παραχώρηση του δικαιώματος της αυτοκεφαλίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Σύμφωνα με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Γαλλίας, Εμμανουήλ, που μίλησε στον ΑΝΤ1, ο κ.κ. Βαρθολομαίος κατέστησε σαφή στο Ρώσο ιεράρχη τη θέση και την απόφαση που έχει λάβει το Οικουμενικό Πατριαρχείο ήδη από τον Απρίλιο για παραχώρηση αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας.

«Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει πάρει μία απόφαση που θα εφαρμόσει, δεν πρόκειται να κάνει πίσω!» τόνισε ο Μητροπολίτης Γαλλίας, για να προσθέσει ότι η απόφαση δεν ανακαλείται και ότι «το Οικουμενικό Πατριαρχείο πορεύεται όπως πάντα με τη σύνεση και τη σοφία που το διέπει, χωρίς να δημιουργεί προβλήματα, ίσα ίσα προσπαθεί να τα θεραπεύει, ως μητέρα-εκκλησία».

Κατά το Ρώσο Πατριάρχη, η Ουκρανία θεωρείται έδαφος της Ρωσίας και άρα η Εκκλησία της πρέπει να ανήκει στο Ρωσικό Πατριαρχείο, γεγονός που Φανάρι αμφισβητεί.

«Είναι σαφές προνόμιο και δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου να λαμβάνει τέτοιες αποφάσεις, ως μητέρα Εκκλησία», ανέφερε ο κ. Βαρθολομαίος, όπως τόνισαν άλλες πηγές στον ΑΝΤ1.

Ο Πατριάρχης Κύριλλος πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πρότεινε διάλογο και συζήτηση στον Οικουμενικό Πατριάρχη παρά την ειλημμένη απόφαση για την Ουκρανία, για να πάρει όμως την απάντηση από τον κ. Βαρθολομαίο ότι «η φάση του διαλόγου έχει πλέον τελειώσει, είμαστε στη φάση της υλοποίησης των αποφάσεων».

«Εδώ και 20 χρόνια το Οικουμενικό Πατριαρχείο παρακαλούσε την Εκκλησία της Ρωσίας σε διάλογο για το θέμα αυτό, αλλά αρνούντο να συναινέσει», τόνιζαν πηγές στον ΑΝΤ1, «τώρα δεν υπάρχει πλέον κανένα άλλο χρονικό περιθώριο».

Ο Ρώσος Πατριάρχης Κύριλλος, ο οποίος ζήτησε και την κρίσιμη αυτή συνάντηση σήμερα στο Φανάρι, έχει κατά το παρελθόν απειλήσει με δηλώσεις του για «σχίσμα στην Εκκλησία της Ουκρανίας», ωστόσο, όπως ανέφερε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γαλλίας, Εμμανουήλ, το Οικουμενικό Πατριαρχείο απαντά ότι «ούτε απειλεί, ούτε απειλείται» και «στόχος του είναι ως μητέρα-εκκλησία να μη δημιουργήσει περαιτέρω σχίσμα, αλλά να θεραπεύσει το πρόβλημα».

Ο Μητροπολίτης Εμμανουήλ στην ερώτηση για το πότε το Οικουμενικό Πατριαρχείο σκοπεύει να ανακοινώσει κι επισήμως την απόφαση για αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας δεν έδωσε χρονικό προσδιορισμό, ωστόσο επιβεβαίωσε ότι η συνοδική διαδικασία προχωράει κανονικά και εν ευθέτω χρόνο η απόφαση θα ανακοινωθεί.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο διαβεβαιώνει πάντως ότι η συνάντηση, παρά την οριστική διαφωνία στο θέμα της Ουκρανίας, έγινε σε αδελφικό και ειλικρινές πνεύμα και ότι ο πατριάρχης Κύριλλος αν και δυσαρεστημένος αναγνώρισε το ικανοποιητικό και ειλικρινές κλίμα της κατ’ ιδίαν συζήτησής του με τον κ. Βαρθολομαίο.

Σχετικά άρθρα