Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ασσύριος Αρχιεπίσκοπος: «Οι χριστιανοί του Ιράκ ζητάμε διεθνή ειρηνευτική δύναμη για την προστασία μας»

Ασσύριος Αρχιεπίσκοπος: «Οι χριστιανοί του Ιράκ ζητάμε διεθνή ειρηνευτική δύναμη για την προστασία μας»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ασσυρία, Ασσύριοι, Ιράκ, Ισλαμιστές, Μοναστήρι Αγίου Ματθαίου Μοσούλη, Μονοφυσίτες Χριστιανοί, Μοσούλη, Νινευή, Συριακή Ορθόδοξη Εκκλησία, Τζιχαντιστές, Χριστιανισμός, Χριστιανοί,

Εν μέσω αναφορών για συνεχιζόμενες σποραδικές επιδρομές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) σε αμφισβητούμενες περιοχές του Ιράκ, μεταξύ του ιρακινού Κουρδιστάν και της κυβέρνησης της Βαγδάτης, θρησκευτικός ηγέτης των Ασσύριων κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να παράσχει διεθνή προστασία στους εκτοπισμένους χριστιανούς του Ιράκ (Ασσύριους) που επιστρέφουν στις εστίες τους.

Σε δηλώσεις του ο αρχιεπίσκοπος Τιμόθεος Μουσά Αλ Σαμανί, της Συριακής Ορθόδοξης Εκκλησίας (Ασσύριοι Μονοφυσίτες), εξέφρασε τις ανησυχίες του για τις χριστιανικές οικογένειες που επιστρέφουν στις εστίες τους, τις οποίες εγκατέλειψαν το 2014 όταν το Ισλαμικό Κράτος εισέβαλε στον χριστιανικό θύλακα των Πεδιάδων της Νινευή στο βορειοδυτικό Ιράκ.

«Μια διεθνής ειρηνευτική δύναμη πρέπει να σταθμεύσει στις Πεδιάδες της Νινευή. Ζητάμε μια εγγύηση ότι η ελευθερία και η ασφάλειά μας θα υποστηριχτεί», δήλωσε ο Σαμανί, που είναι ηγούμενος της Μονής Μαρ Ματάι (Αγίου Ματθαίου) στο όρος Αλφάφ 20 χιλιόμετρα βόρεια της Μοσούλης. Η μονή ιδρύθηκε το 363 μ.Χ. και είναι μία από τις αρχαιότερες του κόσμου.

Όπως υπογράμμισε υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τη χριστιανική κοινότητα στην επαρχία της Νινευή, ακόμα και μετά την ήττα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, «αφού μια άλλη οργάνωση παρόμοια με το Ισλαμικό Κράτος, όπως κι εάν αυτή θα λέγεται, μπορεί να εμφανιστεί στο μέλλον».

Η κυβέρνηση της Βαγδάτης ανακοίνωσε τη στρατιωτική ήττα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος τον Δεκέμβριο του 2017.

Ωστόσο, συμμορίες τζιχαντιστών που διαφεύγουν της σύλληψης συνεχίζουν να πραγματοποιούν επιδρομές, ενέδρες και εκτελέσεις στα εδάφη μεταξύ του ιρακινού Κουρδιστάν και της κυβέρνησης της Βαγδάτης που είναι αμφισβητούμενα. Η κυβέρνηση τα θεωρεί δικά της, οι Κούρδοι του Ιράκ κουρδικά.

Σύμφωνα με τον Τζαμάλ Ταλία, γενικό διευθυντή χριστιανικών υποθέσεων στο ιρακινό Κουρδιστάν, ο πληθυσμός των Ασσύριων χριστιανών στις Πεδιάδες της Νινευή υπολογιζόταν πριν την εισβολή του Ισλαμικού Κράτους σε 140.000 ανθρώπους.

Στις 7 Αυγούστου 2014 το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε τις περισσότερες χριστιανικές περιοχές, χωριά και κωμοπόλεις, αναγκάζοντας τους Ασσύριους να εκτοπιστούν αναζητώντας προστασία στα κουρδικά εδάφη στο βόρειο Ιράκ.

Μέχρι τις αρχές Αυγούστου 2018 το 40% των εκτοπισμένων χριστιανών είχαν επιστρέψει στα σπίτια τους. Η πλειονότητα όμως φοβάται να γυρίσει.

Ο αρχιεπίσκοπος Σαμανί υποστήριξε ότι «η ιρακινή κυβέρνηση μας έχει ήδη πει ότι δεν έχει χρήματα και δεν θα μας βοηθήσει».

«Αυτό το καλοκαίρι είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για εμάς. Πρέπει να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να ανοικοδομήσουμε τα χωριά μας».

Οι Ασσύριοι είναι οι αρχαίοι κάτοικοι του Ιράκ και της Συρίας. Πολλοί Ασσύριοι εξισλαμίστηκαν τους προηγούμενους αιώνες και εξαραβίστηκαν.

Όσοι Ασσύριοι προσχώρησαν στην Καθολική Εκκλησία, εγκαταλείποντας την εθνική τους Εκκλησία, αποκαλούνται Χαλδαίοι.

Σχετικά άρθρα