Ισλαμικό ΚράτοςΛιβύη
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος: Ο καθένας μας να κάνει αντίσταση ποιότητας

Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος: Ο καθένας μας να κάνει αντίσταση ποιότητας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

“Ο καθένας μας να κάνει αντίσταση ποιότητας”, είναι το μήνυμα που έστειλε ο αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, κατά τη συνάντηση που είχε με Έλληνες δημοσιογράφους στα Τίρανα, με αφορμή τη συναυλία της λαϊκής ορχήστρας του Μίκη Θεοδωράκη.

Η συζήτηση με τον Μακαριότατο περιστράφηκε στη δύσκολη πορεία της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Αλβανία, μετά το άνοιγμα των συνόρων πριν από 26 χρόνια, στη συνάντηση του με τον Μίκη Θεοδωράκη, αλλά και γενικότερα στην κατάσταση στα Βαλκάνια και την Ευρώπη γενικότερα.

Ο, κατά κόσμον, Αναστάσιος Γιαννουλάτος έφτασε στην Αλβανία για πρώτη φορά το 1991, στα 62 του χρόνια, ως απεσταλμένος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, γνωρίζοντας πως μετά το καθεστώς αθεΐας που είχε επιβάλει και συνταγματικά ο Εμβέρ Χότζα, είχε κατεδαφίσει την δυνατότητα της πίστης των ανθρώπων.

Ωστόσο, τόνισε πως πάντα υπάρχει η ελπίδα και θέλησε με μία συμβολική κίνηση τότε, να την μεταλαμπαδεύσει και στον πονεμένο κόσμο της Αλβανίας.

Την πρώτη ημέρα, όπως ανέφερε, απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου, όταν πήγε στα απομεινάρια του ορθόδοξου καθεδρικού ναού του Ευαγγελισμού στα Τίρανα, ζήτησε από έναν ηλικιωμένο, που μιλούσε και ελληνικά, να μάθει πως λέγεται στην αλβανική γλώσσα, το Χριστός Ανέστη και είπε σε όλους να ανάψουν ένα κερί.

Τότε, όσοι βρέθηκαν εκεί του απάντησαν Αληθώς Ανέστη.

Αυτή ήταν η πρώτη συγκλονιστική αποτύπωση για τον Αρχιεπίσκοπο στην Αλβανία, που σήμερα έχει ένα ποσοστό περίπου 22% Ορθοδόξων.

Ο κ. Αναστάσιος αναφέρει πως η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αλβανία ακτινοβολεί την αγάπη, καλλιεργεί άριστες σχέσεις με ανθρώπους και ηγέτες άλλων εκκλησιών στην χώρα.

Μάλιστα τόνισε, ότι είναι κριτήριο ελευθερίας, να δίνεις την αγάπη, χωρίς να περιμένεις ανταπόδοση.

Σήμερα, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας ανασυγκροτήθηκε είναι ζωντανή, έχει δημιουργήσει το Πανεπιστήμιο ΛΟΓΟΣ, ενώ έχει σπουδαία κοινωνική προσφορά και έργο.

Κληθείς να σχολιάσει το ρόλο του Ισλάμ σήμερα, τόνισε ότι δεν είναι μια εύκολη υπόθεση και πρόσθεσε πως δεν αντιμετωπίζεται με τανκς και πυραύλους.

Οι επαναστατημένες κοινωνίες, συνέχισε, δεν αντιμετωπίζονται με ευχές και γενικότητες, ενώ παρέθεσε το ερώτημα, ποιοι συντηρούν σήμερα τον πόλεμο, ποιοι ετοιμάζουν τα όπλα, ποιοι μετακινούν πληθυσμούς.

Ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Αλβανία σημείωσε ότι το κενό, που δημιούργησε ο συστηματικός πόλεμος εναντίον του Χριστιανισμού στην Ευρώπη ήρθε να το καλύψει το Ισλάμ, γιατί όλοι εκείνοι που ήρθαν με τον πόνο της προσφυγιάς ήταν κάποτε θύματα αποικιοκρατίας, βρέθηκαν σε μεγάλες πόλεις και ποτέ δεν αφομοιώθηκαν.

Σχετικά άρθρα