Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πάτμος: Αποκαταστάθηκε το σπήλαιο όπου γράφτηκε η “Αποκάλυψη”

Πάτμος: Αποκαταστάθηκε το σπήλαιο όπου γράφτηκε η “Αποκάλυψη”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για UNESCO, Δωδεκάνησα, Νησιά Αιγαίου, Ορθόδοξη Εκκλησία, Πάτμος, Χριστιανισμός, Χριστιανοί,

Το νησί της Πάτμου, ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα θρησκευτικού τουρισμού στον κόσμο και με μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς κηρυγμένα από την Unesco, έχει έναν επιπλέον λόγο να καμαρώνει, καθώς έγινε η αποκατάσταση του Σπηλαίου όπου ο άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος -ο αγαπημένος μαθητής του Ιησού, εξόριστος το 95 μ.Χ.- οραματίστηκε και συνέγραψε το ιερό κείμενο την “Αποκάλυψη“.

Το έργο είχε ως φορέα υλοποίησης την Εφορεία Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Δωδεκανήσου, με προϊσταμένη τη Μαρία Μιχαηλίδου.

Υλοποιήθηκε με κονδύλια του ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, και παραδόθηκε στον φορέα διαχείρισης που είναι η Μονή του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου.

Το αρχιτεκτονικό συγκρότημα της Αποκάλυψης αποτελεί ένα ιδιαιτέρως σύνθετο και αντιπροσωπευτικό παράδειγμα προσθετικής αρχιτεκτονικής και απαρτίζεται από ένα σύνολο κλειστών χώρων, παρεκκλησίων και κελιών, σε πέντε στάθμες που ανήκουν σε τέσσερα επιμέρους κτήρια, διαφορετικής χρονολόγησης.

Το Σπήλαιο της Αποκάλυψης βρίσκεται στη βόρεια κλιτύ του λόφου ανάμεσα στο λιμάνι της Σκάλας και τον μεσαιωνικό οικισμό της Χώρας.

Για τη διαμόρφωση και την ανάδειξη του χώρου φαίνεται ότι φρόντισαν οι μοναχοί της μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, που ιδρύθηκε το 1088 από τον όσιο Χριστόδουλο τον Λατρηνό, όταν ο βυζαντινός αυτοκράτορας Αλέξιος Α΄ Κομνηνός του παραχώρησε την Πάτμο.

Στις αρχές του 12ου αιώνα, το εσωτερικό του Σπηλαίου διακοσμήθηκε με τοιχογραφίες, ενώ, στις πρώτες δεκαετίες του 17ου αιώνα, ανοικοδομήθηκε το παρεκκλήσιο της Αγίας Άννας, στο ξυλόγλυπτο τέμπλο του οποίου αναφέρονται τα ονόματα των κτητόρων, Παρθενίου Παγκώστα και Γερμανού.

Σήμερα, στο Σπήλαιο της Αποκάλυψης, δίνεται η δυνατότητα στον προσκυνητή να δει τον χώρο στον οποίο γράφτηκε η Αποκάλυψη, να επεξεργαστεί το σημείο στο οποίο αναπαυόταν ο Ευαγγελιστής, καθώς και να αγγίξει τα κοιλώματα στον βράχο από όπου πιανόταν για να σηκωθεί, ενώ ακόμα έχει δημιουργηθεί σε ύψος ανθρώπινου αναστήματος το αναλόγιο του Προχόρου.

Το 1999, κηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την Unesco μαζί με την Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου.

Σχετικά άρθρα