Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ακραία πρόκληση: Φανατικοί μουσουλμάνοι προσευχήθηκαν έξω από την Αγία Σοφία για να γίνει… τζαμί (βίντεο)

Ακραία πρόκληση: Φανατικοί μουσουλμάνοι προσευχήθηκαν έξω από την Αγία Σοφία για να γίνει… τζαμί (βίντεο)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αγία Σοφία, Κωνσταντινούπολη,

Χιλιάδες φανατικοί μουσουλμάνοι συγκεντρώθηκαν έξω από την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη και προσευχήθηκαν για να γίνει η Αγία Σοφία τζαμί.

Οι ακραίοι ισλαμιστές συγκεντρώθηκαν στις 4 το πρωί του Σαββάτου έξω από την Αγία Σοφία στην προσευχή που διοργάνωσε η ισλαμική οργάνωση «Σύνδεσμος Νεολαίας Ανατολής», στο πλαίσιο της εκστρατείας του Συνδέσμου για την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί.

Σύνθημα της προκλητικής εκδήλωσης που διοργάνωσε ο σύνδεσμος ήταν «Συναντιόμαστε στην Αγία Σοφία, στην πρωινή προσευχή».

Αφορμή για την επαναφορά του θέματος της Αγίας Σοφίας είναι η πρόταση νόμου που κατέθεσε στην εθνοσυνέλευση ο ανεξάρτητος βουλευτής Χαμί Γιλντιρίμ, πρώην βουλευτής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, για μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί και -προφανώς- η 561η επέτειος της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Νεολαίας Ανατολής, Σαλίχ Τουράν, σε δηλώσεις που κάνει τις τελευταίες ημέρες, υποστηρίζει ότι «η Αγία Σοφία είναι το σύμβολο της Άλωσης, είναι η κορώνα της υπόστασης του Ισλάμ στη Δύση». Προβάλει, επιπλέον, το αίτημα για μετατροπή σε τζαμί, σημειώνοντας ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας από τζαμί σε μουσείο το 1934, «ήταν παράνομη».
Την περίοδο 1930-1935 η Αγία Σοφία είχε παραμείνει κλειστή λόγω έργων, ενώ μετατράπηκε σε μουσείο με την υπ’ αριθμ. 7/1589 και ημερομηνία 24 Νοεμβρίου 1934 απόφαση του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου. Τα εγκαίνια του μουσείου έγιναν την 1η Φεβρουαρίου 1935.

Σε δηλώσεις του που δημοσίευσε στις 25 Μαΐου στην ισλαμιστική εφημερίδα «Γιενί Ακίτ», ο Σαλίχ Τουράν είχε σημειώσει ότι «πέρυσι είχαμε ξεκινήσει εκστρατεία για 10 εκατομμύρια υπογραφές για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και συγκεντρώσαμε περίπου 15 εκατομμύρια υπογραφές».

Επισήμως η κυβέρνηση δεν αναφέρεται στο θέμα εκτός από κάποιες ευχές και ελπίδες που εκφράζονται. Για παράδειγμα, στις 15 Νοεμβρίου 2013 ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, είχε πει ότι «βλέπουμε τη λυπημένη Αγία Σοφία και ευχόμαστε σύντομα να έλθουν οι μέρες που θα χαμογελάσει».

Σχετικά άρθρα