Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σκληρό γεωπολιτικό ροκ από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων στο Κατάρ

Σκληρό γεωπολιτικό ροκ από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων στο Κατάρ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αίγυπτος, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, Γεωπολιτική, Κατάρ, Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, Ορθόδοξη Εκκλησία, Πατριαρχείο Αντιοχείας, Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος, Συρία, Τουρκία, Χριστιανισμός, Χριστιανοί,

Στην Αραβική Χερσόνησο εκτυλίσσεται μια γεωστρατηγική αντιπαράθεση, επικίνδυνη για την ειρήνη της περιοχής του Περσικού Κόλπου και γενικότερα της Μέσης Ανατολής, γράφει σε σημερινό του δημοσίευμα ο “Ελεύθερος Τύπος”.

Από τη μια πλευρά είναι η ουχαμπίτικη σουνιτική Σαουδική Αραβία με τους δορυφόρους της Μπαχρέιν και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη σουνιτική [σ.σ. κοσμική] Αίγυπτο του στρατηγού Σίσι.

Από την άλλη πλευρά είναι το ουχαμπίτικο σουνιτικό Κατάρ και η σουνιτική Τουρκία.

Για οικονομικούς και γεωστρατηγικούς λόγους ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην περιοχή του Κόλπου και στην Αραβική Χερσόνησο δείχνουν οι ΗΠΑ, η Γαλλία και, εμμέσως, η Ρωσία. Επίσης, το σιιτικό Ιράν, για λόγους ηγετικής θέσεως στο μουσουλμανικό κόσμο.

Με το Κατάρ, για λόγους μη εκκλησιαστικούς, απέκτησαν άμεση ή έμμεση σχέση τα Πατριαρχεία Κωνσταντινουπόλεως και Ιεροσολύμων και η Εκκλησία της Ελλάδος.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, συνοδευόμενος από το σημερινό μητροπολίτη Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ και οικονομικούς παράγοντες, επισκέφθηκε την Ντόχα και είχε συνομιλίες με ανώτατους παράγοντες του Κατάρ, για επενδύσεις σε εκκλησιαστικές εκτάσεις της Βουλιαγμένης.

Η συγκεκριμένη ενέργεια και η φιλοσοφία της, ότι η Εκκλησία συζητάει με οποιονδήποτε επενδυτή, χωρίς να εξετάζει τη θρησκεία του και τις πιθανές σκοπιμότητες της επένδυσης, δείχνει εκκοσμικευμένη νοοτροπία, σημειώνει ο “Ελεύθερος Τύπος”.

Στενή σχέση με το Κατάρ έχει ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος. Υπηρέτησε σ’ αυτό, ως Έξαρχος του Παναγίου Τάφου, και ανέπτυξε σχέσεις με την οικογένεια Αλ Θάνι, η οποία ηγεμονεύει αυταρχικά στο Κατάρ.

Επίσης, συνεχίζει ο “Ελεύθερος Τύπος”, εκεί απέκτησε εγκάρδια σχέση με τον ελληνικής καταγωγής τότε πρέσβη των ΗΠΑ Πάτρικ Θέρος.

Λόγοι γεωπολιτικοί και όχι εκκλησιαστικοί ώθησαν τον κ. Θεόφιλο και το υπ’ αυτόν Πατριαρχείο Ιεροσολύμων να «εισπηδήσει» στην περιοχή του Κόλπου και να ιδρύσει τη «Μητρόπολη Καττάρων», με έδρα την Ντόχα.

Το Κατάρ έχει ελάχιστους ορθοδόξους και εκκλησιαστικά ανήκει στο Ελληνορθόδοξο, με αραβικό ποίμνιο, Πατριαρχείο Αντιοχείας, το οποίο εδρεύει στη Δαμασκό του μεγάλου εχθρού των ΗΠΑ και του Κατάρ, Μπασάρ Χαβέζ Αλ Ασαντ.

Το Πατριαρχείο Αντιοχείας αντέδρασε. Διέκοψε την εκκλησιαστική κοινωνία με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και δεν συμμετείχε στη Σύνοδο της Κρήτης.

Σαφής ένδειξη για το πού ανήκει εκκλησιαστικά το Κατάρ είναι ότι το μονοφυσιτικό «Συρορθόδοξο Πατριαρχείο Αντιοχείας» έχει έδρα του τη Δαμασκό και διαθέτει «Πατριαρχικό Βικαριάτο» για όλα τα κράτη του Περσικού Κόλπου.

Το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης εμμέσως υποστηρίζει την ενέργεια του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στο Κατάρ.

Μετά τη Σύνοδο στην Κρήτη, και παρά τη Συνοδική δέσμευσή του, το Φανάρι δεν προχώρησε ακόμη σε προσπάθεια επίλυσης του συγκεκριμένου εκκλησιαστικού προβλήματος.

Αφήνει έτσι να διαιωνίζεται η κατάσταση, που προκάλεσε το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και ευνοούν οι ΗΠΑ και το Κατάρ, για λόγους γεωπολιτικής.

Σημειώνεται πάντως ότι η απόφαση του Φαναρίου δεν είναι εύκολη, δεδομένης της λεπτής σχέσης του με την τουρκική κυβέρνηση Ερντογάν, η οποία στηρίζει το καθεστώς του Κατάρ στη διαμάχη του με τη Σαουδική Αραβία και τους συμμάχους της, καταλήγει το δημοσίευμα του “Ελεύθερου Τύπου”.

Σχετικά άρθρα