Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Πάπας καταφέρθηκε ενάντια στους “σωτήρες” – Δεν μας είπε όμως ποιος ευθύνεται για τους “σωτήρες”

Ο Πάπας καταφέρθηκε ενάντια στους “σωτήρες” – Δεν μας είπε όμως ποιος ευθύνεται για τους “σωτήρες”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αδόλφος Χίτλερ, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Καθολική Εκκλησία, Ντόναλντ Τραμπ, Πάπας Φραγκίσκος, Χριστιανισμός, Χριστιανοί,

Τον λαϊκισμό, που ωθεί τους λαούς να εκλέγουν «σωτήρες» με την ελπίδα ότι θα τους προστατεύσουν «με τοίχους και συρματοπλέγματα», στηλίτευσε ο Πάπας Φραγκίσκος, σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στην ισπανική εφημερίδα El Pais το Σάββατο, μία ημέρα μετά την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ ως νέου προέδρου των ΗΠΑ.

Συνέστησε πάντως να αποφεύγονται οι βιαστικές εκτιμήσεις για τον νέο Αμερικανό πρόεδρο.

«Θα δούμε τι θα κάνει, και μετά θα το εκτιμήσουμε», είπε.

«Φυσικά οι κρίσεις προκαλούν φόβους, ανησυχίες. Για εμένα το τυπικό παράδειγμα του ευρωπαϊκού λαϊκισμού είναι το 1933 στη Γερμανία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πάπας προσθέτοντας:

«Η Γερμανία (…) αναζήτησε έναν ηγέτη, κάποιον που να της δώσει πίσω την ταυτότητά της και υπήρχε ένας τύπος που λεγόταν Αδόλφος Χίτλερ και ο οποίος είπε “εγώ μπορώ”. Ο Χίτλερ δεν υφάρπαξε την εξουσία. Εξελέγη από τον λαό του και στη συνέχεια κατέστρεψε τον λαό του».

Οι άνθρωποι λένε ότι «αναζητάμε έναν σωτήρα που θα μας δώσει πίσω την ταυτότητά μας και θα μας προστατεύσει με τοίχους, με συρματοπλέγματα, με οτιδήποτε ώστε οι άλλοι να μην μπορούν να μας κλέψουν την ταυτότητά μας», υπογράμμισε ο Πάπας.

«Η περίπτωση της Γερμανίας είναι τυπική. Υπήρχε ένας λαός σε κρίση που αναζητούσε την ταυτότητά του και εμφανίστηκε αυτός ο ηγέτης. Έδωσε (στους Γερμανούς) μια διατρεβλωμένη ταυτότητα και γνωρίζουμε πού οδήγησε αυτό» σημείωσε ο ποντίφικας.

Την Παρασκευή ο πάπας Φραγκίσκος ευχήθηκε καλή τύχη στον Τραμπ και προσευχήθηκε ώστε οι αποφάσεις του να «οδηγούνται από τις βαθιές πνευματικές και ηθικές αξίες» του αμερικανικού λαού, αλλά και για να «φροντίσει τους φτωχούς».

Ωστόσο ο Ποντίφικας λησμόνησε -όπως φαίνεται- ότι τον “μεσσιανισμό”, δηλαδή την προσδοκία ενός σωτήρα, την καλλιεργεί εδώ και είκοσι αιώνες στον δυτικό κόσμο και παγκοσμίως η Εκκλησία του. Όταν εσύ διδάσκεις τους ανθρώπους να προσμένουν σε σωτήρες ύστερα σου φταίνε οι άνθρωποι που τους αναζητούν;

Η Λογική θα στέκεται πάντοτε αμείλικτη απέναντι στους κήρυκες πάσης δεισιδαιμονίας…

Σχετικά άρθρα