Ισλαμικό ΚράτοςΛιβύη
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Σχίσμα” στην Ορθοδοξία προκαλεί ο ρωσικός ιμπεριαλισμός

“Σχίσμα” στην Ορθοδοξία προκαλεί ο ρωσικός ιμπεριαλισμός
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Λίγες ώρες έχουν μείνει για την έναρξη της Πανορθόδοξης Συνόδου που πραγματοποιείται στην Κρήτη και συγκεκριμένα στα Χανιά.

Πρόκειται για την πρώτη Πανορθόδοξη Σύνοδο που γίνεται 962 χρόνια μετά το Σχίσμα των δύο Εκκλησιών του 1054. Αρχίζει την Πέμπτη και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 26 Ιουνίου.

Τις τελευταίες ημέρες ένα – ένα τα Πατριαρχεία του ρωσικού άξονα αρνούνταν να συμμετάσχουν στην Πανορθόδοξη Σύνοδο ζητώντας κυρίως την αναβολή ή την μετάθεσή της.

Ωστόσο, όλα φαίνεται να είναι έτοιμα για να πραγματοποιηθεί αυτή η ιστορική Σύνοδος χωρίς όμως την παρουσία των 5 ελεγχόμενων από τη Μόσχα Εκκλησιών από σύνολο 14.

Οι Ορθόδοξες Εκκλησίες που παίρνουν γραμμή από τη Μόσχα, αμφισβητώντας εμμέσως πλην σαφώς την πρωτοκαθεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη και δεν θα πάρουν μέρος είναι οι εξής: Ρωσίας, Βουλγαρίας, Σερβίας, Γεωργίας και το Πατριαρχείο της Αντιόχειας.

Το μεσημέρι στην Κρήτη ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Την Πέμπτη στις 2 το μεσημέρι αναμένεται να φτάσει στο αεροδρόμιο Χανίων το αεροπλάνο που θα μεταφέρει τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμήν τω ορθοδόξων προκαθήμενων στο Ναυτικό Μουσείο, παραπλεύρως του κτιρίου του Ιστιοπλοϊκού Μουσείου τόσο σήμερα το βράδυ, όσο και αύριο το βράδυ.

Η ατζέντα της Συνόδου

Τα θέματα που θα φέρει προς συζήτηση η Εκκλησία της Ελλάδος

– Η Αποστολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας σήμερα

– Οι όροι με τους οποίους μία Εκκλησία ανακηρύσσεται Αυτόνομη

– Το μυστήριο του γάμου και τα κωλύματα αυτού

– Η σπουδαιότητα της νηστείας και η τήρηση αυτής

– Σχέσεις της Ορθόδοξης με τις υπόλοιπες Χριστιανικές Εκκλησίες

Το πρόγραμμα της Πανορθόδοξης Συνόδου

Πέμπτη 16 Ιουνίου

20.00 Επίσημο δείπνο του Οικουμενικού Πατριάρχη προς τιμήν των Ορθοδόξων Προκαθημένων στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης.

Παρασκευή 17 Ιουνίου

09.30 Ξεκινούν οι εργασίες της Πανορθόδοξης Συνόδου. Θα συμμετάσχουν οι προκαθήμενοι όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών οι οποίοι θα συνοδεύονται από δύο ιεράρχες. Θα γίνει θεώρηση του Μηνύματος της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.

Σάββατο των Ψυχών 18 Ιουνίου

Μητροπολιτικός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κισάμου Κρήτης. Θεία Λειτουργία υπό του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρου Β’ και μνημόσυνο υπέρ της αναπαύσεως των ψυχών όλων όσοι αγωνίσθηκαν για την Ορθόδοξη πίστη. Αναχώρηση με ιδιωτική πτήση από τον αερολιμένα Χανίων για τη στρατιωτική βάση του Ηρακλείου. Ο κάθε προκαθήμενος θα συνοδεύεται από εννέα συνοδούς. Το απόγευμα θα γίνει δοξολογία στην Καθεδρικό Ναό του Αγίου Τίτου. Η προσφώνηση θα γίνει από τον αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο και στον Εσπερινό θα χοροστατήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης συγχοροστατούντων των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Κυριακή της Πεντηκοστής 19 Ιουνίου

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα χοροστατήσει στη Θεία Λειτουργία στην Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο. Παρών θα είναι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Το μεσημέρι ο κ. Παυλόπουλος θα παραθέσει γεύμα στους Προκαθήμενους των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος 20 Ιουνίου

Όρθρος και Θεία Λειτουργία στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Κυρίας Θεοτόκου Αγγέλων Γωνιάς. 11.00 – 14.00 Εναρκτήρια συνεδρίαση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης. Θα είναι παρόντες και οι παρατηρητές της Συνόδου.

Τρίτη 21 Ιουνίου

Θεία λειτουργία στα Αραβικά στην Ι.Μονή Γωνιάς. Λαμβάνουν μέρος οι κληρικοί της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Αντιοχείας.

Συνεδρίαση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.

Τετάρτη 22 Ιουνίου

Θεία Λειτουργία στα Σλαβικά στην Ι.Μ Γωνιάς. Θα λάβουν μέρος οι κληρικοί των αντιπροσωπειών των σλαβόφωνων Εκκλησιών. Συνεδρίαση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.

Πέμπτη 23 Ιουνίου

Θεία Λειτουργία στα Ρουμανικά στην Ι.Μ Γωνιάς. Συνεδρίαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου.

Παρασκευή 24 Ιουνίου

Θεία Λειτουργία στα Γεωργιανά στην Ι.Μονή Γωνιάς. Συνεδρίαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου. Το βράδυ ο πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης θα παραθέσουν γεύμα στους Ορθόδοξους Προκαθημένους.

Σάββατο 25 Ιουνίου

Θεία Λειτουργία στα Αλβανικά στην Ι.Μονή Γωνιάς. Ολοκλήρωση των εργασιών της συνεδρίασης της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.

Κυριακή 26 Ιουνίου

Συλλείτουργο των Προκαθημένων στον Ιερό Ναό Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Χανίων. Επίσημο γεύμα από τον μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνού.

Σχετικά άρθρα