Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Καταδίκασαν τη βία οι Πατριάρχες Αντιόχειας και Ρωσίας

Καταδίκασαν τη βία οι Πατριάρχες Αντιόχειας και Ρωσίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Πατριάρχης Αντιόχειας και πάσης Ανατολής Ιωάννης, Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, Ρωσία, Συρία,

Στην καταδίκη κάθε βίαιης πράξης όπως τους φόνους των φιλήσυχων πολιτών, τις απαγωγές και τον βίαιο εκπατρισμό τους προχώρησαν οι Πατριάρχες Αντιοχείας και Ρωσίας σε κοινό τους ανακοινωθέν.

Με την ολοκλήρωση της επίσημης επίσκεψης του Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννη στην Ρωσία, κατά την οποία συζητήθηκαν σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τις δύο Εκκλησίες όπως οι διώξεις των Χριστιανών στην Μέση Ανατολή, το Ισλάμ αλλά και οι διορθόδοξες και διαχριστιανικές σχέσεις, εκδόθηκε το ανακοινωθέν στο οποίο, τονίζονται οι πολύ καλές σχέσεις μεταξύ των δυο Εκκλησιών, η στενή συνεργασία τους σε όλα τα επίπεδα αλλά και η ανάγκη λήψεως αποτελεσματικών μέτρων προς άμεση απελευθέρωση των απαχθέντων στη Συρία.

ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

Προς την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας κατόπιν προσκλήσεως του Αγιωτάτου Πατριάρχου Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κυρίλλου πραγματοποίησε επίσημη ειρηνική του επίσκεψη, από 25 έως 30 Ιανουαρίου 2014, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αντιοχείας και πάσης Ανατολής Ιωάννης Ι΄. Το Πατριαρχείο Αντιοχείας διέρχεται σήμερα κρίσιμες εποχές εξαιτίας κλιμακώσεως της βίας στην έδρα του και τις τραγικές επιπτώσεις της πολιτικής κρίσεως στο ποίμνιό του. Κατά την επίσκεψη οι δύο αδελφές Εκκλησίες συζήτησαν επίκαιρα θέματα, τα οποία αφορούν το έργο τους. Και οι δυο Εκκλησίες συμφωνούν ότι:

1. Σημαντική αποστολή της Εκκλησίας στην κοινωνία είναι η μαρτυρία της αγάπης του Θεού προς κάθε άνθρωπο ανεξαρτήτως θρησκευτικής και εθνικής του ταυτότητας. Ακολουθώντας τον Χριστό, ο Οποίος είπε: «Μακάριοι οἱ εἰρηνοποιοί, ὅτι αὐτοὶ υἱοὶ Θεοῦ κληθήσονται» (Ματθ. 5.9) διακηρύττουμε ειρήνη και σεβασμό της αξιοπρέπειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κάθε ανθρώπινο πρόσωπο είναι αντικείμενο της Θείας ευσπλαχνίας. Από αγάπη ο Λόγος σαρξ εγένετο και το Άγιο Πνεύμα ενεργεί εν τῳ μέσῳ ημῶν. Αυτή η βασική αρχή εμπνέει και τις δυο αδελφές Εκκλησίες στο έργο, τη διακονία και τη συνεργασία τους.

2. Οι εξελίξεις στη Συρία, όπου συνεχίζονται οι δολοφονίες, η βία και οι απάνθρωπες συμπεριφορές, προκαλούν θλίψη στους πιστούς των δυο Εκκλησιών. Καταδικάζουμε κατηγορηματικά τους φόνους των φιλήσυχων πολιτών, τις απαγωγές και τον βίαιο εκπατρισμό τους.

Οι Εκκλησίες μας πιστεύουν ότι μόνο μέσω του ανοιχτού και τίμιου διαλόγου είναι δυνατή η εγγύηση στη Συρία μιας πραγματικής ειρήνης, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας καθώς και η εξασφάλιση των ίσων δικαιωμάτων και δυνατοτήτων στους πολίτες της. Απευθύνουμε έκκληση στο διεθνές κοινό για να ενδυναμώσει τις προσπάθειές του προς επικράτηση της ειρήνης στη Συρία, στηρίζοντας τη διαδικασία, η οποία άρχισε στη Γενεύη. Μια ειρηνική Συρία, όπου υπάρχει σεβασμός της εθνικής και θρησκευτικής της ποικιλομορφίας θα συμβάλει σημαντικά στην ειρηνική διευθέτηση σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Και οι δυο Εκκλησίες επίσης εκφράζουν ελπίδα ότι όλα τα πολιτικά προβλήματα στο Λίβανο, το Ιράκ και λοιπές χώρες της Μέσης Ανατολής θα επιλύονται σε πνεύμα ειρήνης και όχι με την άσκηση βίας και υπό την πίεση των εξτρεμιστικών ομάδων και τρομοκρατικών ενεργειών.

Τονίζουμε ότι επί είκοσι αιώνες οι χριστιανοί του Πατριαρχείου Αντιοχείας είναι ιθαγενής πληθυσμός της Μέσης Ανατολής και αποτελούν ένα αναπόσπαστο μέρος της τοπικής κοινωνίας ως πολίτες με πλήρη δικαιώματα. Σήμερα είναι άκρως σημαντικό να συμβάλουμε στη δημιουργία συνθηκών υπό τις οποίες η παλαίφατη Εκκλησίας της Αντιοχείας θα συνεχίζει τη σωτηριώδη αποστολή της προς το λαό της.

Και πάλι δηλώνουμε την ανάγκη λήψεως αποτελεσματικών μέτρων προς άμεση απελευθέρωση των απαχθέντων στη Συρία και ειδικότερα των πεφιλημένων αδελφών μας Μητροπολιτών Χαλεπίου Παύλου και Ιωάννου, ιερέων, μοναζουσών και ορφανών από την Ιερά Μονή της Μααλούλας.

3. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων μεταξύ των αντιπροσωπειών των δυο Εκκλησιών αποκαλύφθηκαν πλείστοι όσοι τομείς συνεργασίας προς αμοιβαίο όφελος. Μεταξύ των δεν περιλαμβάνονται μόνο άμεσες ενέργειες όπως η ανθρωπιστική βοήθεια, αποσταλείσα από το Ρωσικό λαό προς τους αδελφούς και αδελφές του στη Συρία ως εκδήλωση αγάπης, αλλά και η σύσφιξη των δεσμών μεταξύ των πιστών μας μέσω προσκυνηματικών περιηγήσεων, ανταλλαγές αποστολών και φοιτητών.

4. Οι Εκκλησίες μας επιβεβαιώνουν την ανάγκη καταβολής κάθε δυνατής προσπάθειας για την ενίσχυση της Ορθόδοξης μαρτυρίας στο σύγχρονο κόσμο. Η Ορθοδοξία καλείται να μεταφέρει στον κόσμο τον πλούτο της πνευματικότητάς της, ο οποίος εκδηλώνεται ακόμα και στην προσέγγιση των κοινωνικών και ανθρώπων προβλημάτων και να βοηθήσει τους ανθρώπους να γνωρίσουν χαρά, την οποία κόμισε ο Σωτήρας μας.

Για να είναι αποτελεσματική αυτή η μαρτυρία χρειάζεται η στερέωση της Ορθοδόξου ενότητας. Δι΄αυτό οι διορθόδοξες συναντήσεις είναι ανάγκη να προετοιμάζονται επιμελώς από ειδικές επιτροπές με συμμετοχή των εκπροσώπων όλων των κατά τόπους Εκκλησιών. Για να επιλύουν όλα τα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζουν επιβάλλεται η σε πνεύμα αγάπης και ειλικρίνειας συνεργασία των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών.

5. Η επίσκεψη προσέφερε τη δυνατότητα ανταλλαγής σκέψεων επί της καταστάσεως των διαχριστιανικών σχέσεων. Οι Εκκλησίες μας θα συντονίζουν τις ενέργειές τους για την προώθηση του διαλόγου, ο οποίος αποβλέπει στην εκτέλεση της αποστολής της Εκκλησίας στο σύγχρονο κόσμο.

6. Τόσο η Εκκλησίας της Αντιοχείας όσο και της Ρωσίας έχουν εμπειρία συνυπάρξεως με το Ισλάμ. Απορρίπτουμε κάθε μορφή εξτρεμισμού και μίσους. Απευθύνουμε την έκκλησή μας προς τους χριστιανούς και τους μουσουλμάνους να συνεργασθούμε για το καλό των χωρών μας.

7. Κατά τη διάρκεια της επισκέψεως για την κοινή μαρτυρία σε πνεύμα αγάπης και τη συνέχιση της συζητήσεως των εν λόγῳ θεμάτων έχει συγκροτηθεί μια ειδική Επιτροπή προώθησης συνεργασίας μεταξύ των Εκκλησιών μας.

Σχετικά άρθρα