Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η προσφυγιά ένωσε τις Εκκλησίες στο νησί της Λέσβου – Παγκόσμια είδηση

Η προσφυγιά ένωσε τις Εκκλησίες στο νησί της Λέσβου – Παγκόσμια είδηση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, Εκκλησία της Ελλάδος, Καθολική Εκκλησία, Λαθρομετανάστες, Λέσβος, Μετανάστες, Μυτιλήνη, Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, Ορθόδοξη Εκκλησία, Πάπας Φραγκίσκος, Πρόσφυγες, Χριστιανισμός, Χριστιανοί,

Ολοκληρώθηκε η ιστορική επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο. Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας έστειλε ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης τόσο προς τους πρόσφυγες όσο και προς την Ελλάδα που βιώνει την προσφυγική κρίση.

Το αεροπλάνο που μετέφερε τον Ποντίφικα έφτασε λίγο μετά τις 10 το πρωί στη Μυτιλήνη.

Τον Ποντίφικα της Ρώμης καλωσόρισαν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και έπειτα ο Σεβασμιότατος Πρόεδρος της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος Φραγκίσκος Παπαμανώλης.

Ο Πάπας επισκέφτηκε το κέντρο υποδοχής μεταναστών στη Μόρια, όπου χαιρέτησε έναν – έναν τους πρόσφυγες, με τους οποίους και συνομίλησε, συνοδευόμενος από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Οι πρόσφυγες υποδέχτηκαν τους τρεις προκαθήμενους, κρατώντας τα μωρά τους στα χέρια, ενώ κάποιοι εξ αυτών γονάτισαν μπροστά στον Ποντίφηκα και κλαίγοντας εκλιπαρούσαν να τους βοηθήσει.

Κάποια παιδάκια μάλιστα, έδειχναν τις ζωγραφιές τους στον Πάπα ενώ κάποια άλλα του παρέδωσαν επιστολές και γράμματα για να βοηθήσει τις οικογένειές τους.

«Να δοθεί η δυνατότητα μιας νόμιμης οδού για αυτούς τους ανθρώπους που ξεριζώθηκαν από τις εστίες τους», δήλωσε νωρίτερα κατά τη συνάντησή του με τον Πάπα Φραγκίσκο ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η επισκεψή σας αποτελεί μία σημαντική ευκαιρία να αναδειχθεί η αναγκαιότητα τερματισμού του πολέμου και της εκμετάλλευσης ανθρώπων από τους διακινητές.

»Γι’ αυτό είναι σημαντική η θεσμοθέτηση της νόμιμης και ασφαλούς μετεγκατάστασης στην Ευρώπη.

»Ο ελληνικός λαός, παρά το ότι έχει υποφέρει από τα μέτρα λιτότητας που οι διεθνείς χρηματαγορές επέβαλλαν στην πατρίδα μου, προκειμένου να σωθούν οι τράπεζες, έδωσε από το υστερημά του για να προσφέρει ανθρωπιά και αλληλεγγύη στους πρόσφυγες. Είμαι υπερήφανος γι’ αυτό. Τη στιγμή μάλιστα που κάποιοι εταίροι μας, στο όνομα της προστασίας της Χριστιανικής Ευρώπης σηκώνουν φράχτες για να εμποδίσουν ανυπεράσπιστους ανθρώπους να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή η Ελλάδα επέδειξε αλληλεγγύη και ανθρωπιά υπερασπιζόμενη πανανθρώπινες αξίες» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «Η Μυτιλήνη είναι ένα νησί το οποίο έχει σηκώσει στους ώμους του, όλο το βάρος της Ευρώπης».

Θέμα δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια των δηλώσεων του Πάπα, στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, καθώς κόπηκε ο ήχος και η τηλεοπτική εικόνα μεταφέρθηκε στο αεροσκάφος που μετέφερε τον Πάπα στη Μυτιλήνη.

Οι παρουσιαστές της ΕΡΤ που μεταδίδουν την επίσκεψη του Ποντίφικα, εξήγησαν ότι αυτό συνέβη, καθώς την ευθύνη των πλάνων των ιδιωτικών συναντήσεων του Πάπα έχει το Βατικανό.

«Οι πρόσφυγες δεν είναι αριθμοί, είναι άνθρωποι που έχουν πρόσωπα, ονόματα, ιστορίες και πρέπει να τους συμπεριφερόμαστε ως τέτοιους» δήλωσε με ανάρτηση του στο Twitter ο Πάπας Φραγκίσκος, λίγο πριν αναχωρήσει για τη Μυτιλήνη.

Μιλώντας στους 50 δημοσιογράφους που τον συνόδευαν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ο Πάπας σημείωσε ότι «Αυτό το ταξίδι είναι λίγο διαφορετικό από τα άλλα, αυτό το ταξίδι έχει σημαδευτεί από τη θλίψη. Πρόκειται για την μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Θα συναντήσουμε πολλούς ανθρώπους που υποφέρουν, που δεν γνωρίζουν που να πάνε, που έπρεπε να ξεριζωθούν. Επιπλέον πηγαίνουμε σε ένα νεκροταφείο, τη θάλασσα. Τόσοι πολλοί άνθρωποι πέθαναν εκεί… Αυτό αισθάνομαι κάνοντας αυτό το ταξίδι».

«Δεν είστε μόνοι σας. Ήρθα εδώ με τους αδελφούς μου Βαρθολομαίο και Ιερώνυμο για να σταθώ δίπλα σας και να ακούσω την ιστορία σας» είπε ο Πάπας Φραγκίσκος στον χαιρετισμό του, μετά το πέρας της επίσκεψης του κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στη Μόρια της Μυτιλήνης και πρόσθεσε ότι «ο ελληνικός λαός ανταποκρίθηκε στις ανάγκες σας με μεγάλη γενναιοδωρία».

«Μακάρι όπως ο Καλός Σαμαρείτης, οι αδελφοί και οι αδελφές μας να δείξουν αλληλεγγύη και να σας βοηθήσουν» τόνισε ο Ποντίφικας.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, απευθυνόμενος στους πρόσφυγες, δήλωσε ότι «ο κόσμος θα κριθεί από τον τρόπο που σας αντιμετώπισε».

Αυτοί που σας φοβούνται δεν σας κοιτάζουν στα μάτια, δεν βλέπουν τα παιδιά σας, επεσήμανε.

Είπε ακόμη ότι το Αιγαίο θα πρέπει να γίνει μια θάλασσα ειρήνης και απηύθυνε έκκληση στον ΟΗΕ να αναλάβει πρωτοβουλία για να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία.

«Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά λόγια, μόνο όσοι είδαν τα μάτια των μικρών παιδιών που επισκεφτήκαμε στο κέντρο φιλοξενίας, καταλαβαίνουν το μέγεθος της χρεοκοπίας της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

«Ενώνουμε τις φωνές μας για να καταδικάσουμε τον ξεριζωμό των προσφύγων» υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος.

«Μια Ευρώπη που γκρέμισε το τείχος του Βερολίνου δεν μπορεί να υψώνει τείχη», δήλωσε ο Μητροπολίτης Γαλλίας που βρίσκεται στη Μυτιλήνη συνοδεύοντας τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Ακολούθως, οι προκαθήμενοι των χριστιανικών Εκκλησιών ο Πάπας κ. Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος γευμάτισαν με τρεις οικογένειες προσφύγων.

Το κοινό γεύμα περιελάμβανε το προγραμματισμένο για στον καταυλισμό σημερινό φαγητό, ρύζι με λαχανικά, ελιές, ψωμί και χαλβά.

Τον θαυμασμό του προς τον ελληνικό λαό που παρά τις δυσκολίες που περνά, μπόρεσε να κρατήσει ανοιχτή την καρδιά του και τις πόρτες διάπλατες” εξέφρασε ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας μιλώντας λίγο πριν την αναχώρησή του για τη Ρώμη και απευθυνόμενος στους κατοίκους της Λέσβου στο λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου τον υποδέχθηκαν χιλιάδες πολίτες.

Ο Κύριος, είπε, θα ανταποδώσει στον ελληνικό λαό αυτή τη γενναιοδωρία.

Ο Πάπας Φραγκίσκος υπογράμμισε επίσης ότι είναι “κατανοητές και νόμιμες οι ανησυχίες αλλά οι πρόσφυγες πριν από αριθμοί είναι πρώτα απ’ όλα άνθρωποι, με πρόσωπα, ονόματα και ιστορία”.

«Η Ευρώπη είναι πατρίδα των δικαιωμάτων», πρόσθεσε «και όποιος έρχεται εδώ θα έπρεπε να μπορεί να το βιώσει ώστε να το μεταδώσει αργότερα και ο ίδιος. Δυστυχώς πολλοί δεν κατάφεραν να φτάσουν εδώ μεταξύ τους και πολλά παιδιά».

Απευθυνόμενος στους κατοίκους της Λέσβου είπε ότι «αποδεικνύεται ότι σε αυτά τα χώματα, που αποτελούν κοιτίδα του πολιτισμού, χτυπά η καρδιά μιας ανθρωπότητας που ξέρει να χτίζει γέφυρες».

«Τα φράγματα» υπογράμμισε «οδηγούν σε διαιρέσεις και οι διαιρέσεις προκαλούν συγκρούσεις».

Οι τρεις θρησκευτικοί ηγέτες έψαλλαν κοινή δέηση για τους πρόσφυγες που χάθηκαν στα νερά του Αιγαίου, ενώ στη μνήμη τους έριξαν στη θάλασσα τρία στεφάνια και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Ο Πάπας Φραγκίσκος επέστρεψε στο Βατικανό μαζί με 10 πρόσφυγες, 8 Σύρους και δύο Αφγανούς, οι οποίοι ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα λόγω του κλεισίματος των συνόρων στα Βαλκάνια και στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης.

prosfiges_papas Οι πρόσφυγες που πήρε μαζί του φεύγοντας ο Πάπας.

Η ενέργεια αυτή του Ποντίφικα της Ρώμης ερμηνεύεται ως εκδήλωση της δυσαρέσκειας του για την ακολουθουμένη πολιτική και πρακτική στο προσφυγικό ζήτημα αλλά και ως μήνυμα προς τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Το απόγευμα της Παρασκευής επιλέχθηκαν οι 10 αυτοί πρόσφυγες, μεταξύ αυτών που διαμένουν στον καταυλισμό του Δήμου Λέσβου, στο Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης.

Στο σύνολο τους έχουν φτάσει στην Ελλάδα και καταγράφηκαν στο χοτ σποτ της Μόριας πριν την 20η Μαρτίου, όταν ίσχυσε η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.

Η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου καλύφθηκε από 400 περίπου δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο και δεκάδες διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Για τρίτη φορά στην ιστορία της Αγίας Έδρας, ο Πάπας έσπασε το πρωτόκολλο και γευμάτισε δημόσια μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και τους πρόσφυγες που ζουν στο κέντρο φιλοξενίας στη Μόρια. Παράλληλα υπέγραψαν Κοινή Διακήρυξη κατά την παρουσία τους στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια.

Έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να ανταποκριθεί με θάρρος στη αντιμετώπιση της τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης, «της τραγωδίας της αναγκαστικής μετανάστευσης και της μετατόπισης αλλά και των βαθυτέρων αιτίων της κατάστασης αυτής», μέσω διπλωματικών, πολιτικών και φιλανθρωπικών πρωτοβουλιών, και μέσα από συλλογικές προσπάθειες, τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στην Ευρώπη απευθύνουν με κοινή τους δήλωση μέσα από το κέντρο καταγραφής και διαμονής μεταναστών και προσφύγων το γνωστό και σαν χοτ σποτ της Μόριας, ο Πάπας κ. Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος.

Σύμφωνα με τους τρεις κορυφαίους θρησκευτικούς ηγέτες απαιτείται «μια απάντηση αλληλεγγύης, συμπόνιας, γενναιοδωρίας και άμεσης πρακτικής δέσμευσης πόρων» στην ανθρωπιστική κρίση «που δημιουργήθηκε από την εξάπλωση της βίας και των ενόπλων συγκρούσεων, τις διώξεις και τον εκτοπισμό των θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων και τον ξεριζωμό των οικογενειών από τα σπίτια τους, κατά παραβίαση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών τους».

Ο Πάπας της Ρώμης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών μέσα από το χοτ σποτ της Μόριας ζητούν την προστασία των μειονοτήτων, για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και του λαθρεμπορίου, για την εξάλειψη των μη ασφαλών διαδρομών, όπως αυτές μέσα από το Αιγαίο και το σύνολο της Μεσογείου και για να αναπτυχθούν ασφαλείς διαδικασίες επανεγκατάστασης.

Επίσης εκφράζουν την αλληλεγγύη τους προς τον λαό της Ελλάδας, ο οποίος παρά τις δικές του οικονομικές δυσκολίες, έχει ανταποκριθεί με γενναιοδωρία σ’ αυτή την κρίση. Και απευθύνουν κοινή έκκληση για τον τερματισμό του πολέμου και της βίας στη Μέση Ανατολή, μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη, και την έντιμη επιστροφή όσων αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Η έκκληση – διακήρυξη

Το πλήρες κείμενο της έκκλησης – διακήρυξης των τριών θρησκευτικών ηγετών από τη Λέσβο έχει ως εξής:

Ημείς ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, συναντηθήκαμε στο ελληνικό νησί της Λέσβου για να αποδείξουμε την βαθειά ανησυχία μας για την τραγική κατάσταση των πολυάριθμων προσφύγων, των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο, που έχουν έλθει στην Ευρώπη, προσπαθώντας να ξεφύγουν από καταστάσεις συγκρούσεων και, σε πολλές περιπτώσεις, καθημερινών απειλών για την επιβίωσή τους. Η παγκόσμια κοινή γνώμη δεν μπορεί να αγνοήσει την τεράστια ανθρωπιστική κρίση που δημιουργήθηκε από την εξάπλωση της βίας και των ενόπλων συγκρούσεων, τις διώξεις και τον εκτοπισμό των θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων και τον ξεριζωμό των οικογενειών από τα σπίτια τους, κατά παραβίαση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών τους.

Η τραγωδία της αναγκαστικής μετανάστευσης και της μετατόπισης επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπων, και είναι ουσιαστικά μια κρίση της ανθρωπότητας, καλώντας για μια απάντηση αλληλεγγύης, συμπόνιας, γενναιοδωρίας και άμεσης πρακτικής δέσμευσης πόρων. Από τη Λέσβο, κάνουμε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να ανταποκριθεί με θάρρος στη αντιμετώπιση αυτής της τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης και των βαθυτέρων αιτίων της, μέσω διπλωματικών, πολιτικών και φιλανθρωπικών πρωτοβουλιών, και μέσα από συλλογικές προσπάθειες, τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στην Ευρώπη.

Ως ηγέτες των αντίστοιχων Εκκλησιών μας, εκφράζουμε από κοινού την επιθυμία μας για ειρήνη και την ετοιμότητά μας να προωθήσουμε την επίλυση των συγκρούσεων μέσω του διαλόγου και της συμφιλίωσης. Καθώς αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες που ήδη γίνονται για την παροχή βοήθειας και φροντίδας στους πρόσφυγες, μετανάστες και αιτούντες άσυλο, καλούμε όλους τους πολιτικούς ηγέτες να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο, για να εξασφαλισθεί ότι πρόσωπα και κοινότητες, συμπεριλαμβανομένων των Χριστιανών, παραμένουν στις πατρίδες τους και απολαμβάνουν το θεμελιώδες δικαίωμα να ζουν με ειρήνη και ασφάλεια.

Μια ευρύτερη διεθνής συναίνεση και ένα πρόγραμμα βοήθειας, χρειάζονται επειγόντως, για να διατηρηθεί το κράτος δικαίου, για την προάσπιση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων σ αυτή τη μη βιώσιμη κατάσταση, για την προστασία των μειονοτήτων, για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και του λαθρεμπορίου, για την εξάλειψη των μη ασφαλών διαδρομών, όπως αυτές μέσα από το Αιγαίο και το σύνολο της Μεσογείου και για να αναπτυχθούν ασφαλείς διαδικασίες επανεγκατάστασης. Μ αυτό τον τρόπο θα είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε άμεσα αυτές τις χώρες οι οποίες εμπλέκονται στην ικανοποίηση των αναγκών των πολυάριθμων βασανισμένων αδελφών μας. Ειδικότερα, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς τον λαό της Ελλάδας, ο οποίος παρά τις δικές του οικονομικές δυσκολίες, έχει ανταποκριθεί με γενναιοδωρία σ΄ αυτή την κρίση.

Απευθύνουμε κοινή έκκληση για τον τερματισμό του πολέμου και της βίας στη Μέση Ανατολή, μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη, και την έντιμη επιστροφή όσων αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ζητούμε από τις θρησκευτικές κοινότητες να εντείνουν τις προσπάθειες τους στην υποδοχή, παροχή βοήθειας και προστασίας στους πρόσφυγες όλων των θρησκειών, και τις θρησκευτικές και πολιτικές υπηρεσίες ανακούφισης (των προσφύγων) να εργάζονται για να συντονίζουν τις πρωτοβουλίες τους. Για όσο διάστημα υπάρχει η ανάγκη, επιμόνως ζητούμε από όλες τις χώρες να παράσχουν προσωρινό άσυλο, να προσφέρουν την ιδιότητα του πρόσφυγα σε όσους έχουν δικαίωμα, να επεκτείνουν τις προσπάθειες αρωγής τους και να συνεργαστούν με όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης για τον άμεσο τερματισμό των συνεχιζομένων συγκρούσεων.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει σήμερα μία από τις πιο σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις της από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Για την αντιμετώπιση αυτής της σοβαρής πρόκλησης, κάνουμε έκκληση σε όλους τους ακολούθους του Χριστού να ενθυμούνται τα λόγια του Κυρίου, σύμφωνα με τα οποία όλοι μας θα κριθούμε μια μέρα: «επείνασα γάρ και εδώκατέ μοι φαγείν, εδίψησα και εποτίσατέ με, ξένος ήμιν και συνηγάγετέ με, γυμνός και περιεβάλετέ με, ησθένησα και επεσκέψασθε με, εν φυλακή ήμιν και ήλθατε προς με ….αμήν λέγω υμίν, εφ΄όσον εποιήσατε ενί τούτων των αδελφών μου των ελαχίστων, εμοί εποιήσατε» (Ματθαίος 25:35 – 36, 40).

Από την πλευρά μας, υπακούοντας στο θέλημα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, πιστεύουμε ακράδαντα, ολόψυχα και με αποφασιστικότητα, ότι πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες μας για την προώθηση της πλήρους ενότητας όλων των Χριστιανών. Επιβεβαιώνουμε την πεποίθηση μας ότι η «συμφιλίωση (μεταξύ των Χριστιανών) περιλαμβάνει την προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης εντός και μεταξύ όλων των λαών… Μαζί, θα κάνουμε το χρέος μας, ώστε να προσφέρουμε στους μετανάστες, τους πρόσφυγες, και τους αιτούντες άσυλο, μία ανθρώπινη υποδοχή στην Ευρώπη» (Οικουμενική Χάρτα, 2001). Με την υπεράσπιση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών, καθώς και των πολλών περιθωριοποιημένων ανθρώπων στις κοινωνίες μας, έχουμε ως στόχο να εκπληρώσουμε την αποστολή των Εκκλησιών, που είναι η διακονία του κόσμου.

Η συνάντηση μας σήμερα έχει ως στόχο να δώσει κουράγιο και ελπίδα σε όσους αναζητούν καταφύγιο και σε όλους εκείνους που τους καλωσορίζουν και τους βοηθούν. Καλούμε την διεθνή κοινότητα να θέση την προστασία της ανθρώπινης ζωής ως προτεραιότητα, και σε κάθε επίπεδο, να υποστηρίξει πολιτικές εντάξεις που εκτείνονται σε όλες τις θρησκευτικές κοινότητες. Η φοβερή κατάσταση όλων όσων επηρεάζονται από την παρούσα ανθρωπιστική κρίση, συμπεριλαμβανομένων πολλών Χριστιανών αδελφών μας, απαιτεί συνεχή προσευχή από μέρους μας.

Σχετικά άρθρα