Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι καθολικοί ιεράρχες στη Συρία υπέρ του Πούτιν – Κράζουν άγρια τη Δύση!

Οι καθολικοί ιεράρχες στη Συρία υπέρ του Πούτιν – Κράζουν άγρια τη Δύση!
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αρχιεπίσκοπος Χαλεπίου Ζαν Κλεμάν Ζανμπάρ (Μελχίτικη Εκκλησία), Βλάντιμιρ Πούτιν, Ισλαμιστές, Καθολική Εκκλησία, Μελχίτες Χριστιανοί, Μελχίτικη Ελληνική Καθολική Εκκλησία, Μονοφυσίτες Χριστιανοί, Πατριάρχης Αντιόχειας και πάσης Ανατολής Ιγνάτιος Αφρέμ ο Β΄, Ρωσία, Συρία, Συριακή Καθολική Εκκλησία, Συριακή Ορθόδοξη Εκκλησία, Τζιχαντιστές, Χριστιανισμός, Χριστιανοί,

Οι χριστιανοί της Συρίας, τόσο οι ουνίτες ρωμαιοκαθολικοί όσο και οι μονοφυσίτες, εκφράζονται δημοσίως υπέρ της ρωσικής πολεμικής επέμβασης στη χώρα τους, σύμφωνα με το Russia Insider.

Οι χριστιανοί της Συρίας, που ανήκουν σε διάφορα χριστιανικά δόγματα, αποτελούν περίπου το 10% του πληθυσμού της Συρίας. Έχουν υποστεί από τους τζιχαντιστές καταπίεση, βασανιστήρια και φόνους.

Οι τζιχαντιστές δίνουν στους χριστιανούς τρεις εναλλακτικές. Ή να εξισλαμιστούν, ή να πληρώσουν τον ειδικό φόρο που προβλέπεται από τον θρησκευτικό νόμο της Σαρία για τους αλλόθρησκους, ή να γίνουν πρόσφυγες αλλιώς θα πεθάνουν.

Χιλιάδες χριστιανοί, μεταξύ αυτών και ιερείς, έχουν φονευθεί από τους τζιχαντιστές.

Jean_Clement_Jeanbart_1Ζαν Κλεμάν Ζανμπάρ

Ο αρχιεπίσκοπος Χαλεπιού των ουνιτών (ενωτικών) στη Συρία, δηλαδή των Ελληνορθόδοξων που αναγνωρίζουν ως προκαθήμενο τον Πάπα της Ρώμης και όχι τον Πατριάρχη της Νέας Ρώμης – Κωνσταντινούπολης, Ζαν Κλεμάν Ζανμπάρ (Jean Clement Jeanbart), δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η ρωσική εμπλοκή στη χώρα αποτέλεσε μια πηγή ελπίδας για τους χριστιανούς. Ο Βλάντιμιρ Πούτιν “υπηρετεί τον χριστιανικό σκοπό”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι Ελληνορθόδοξοι στη Συρία ονομάζονταν “Μελχίτες”, που σημαίνει “αυτοκρατορικοί”, δηλαδή Ρωμηοί – Ρωμαίοι.

Όταν η συριακή εκκλησία αποσχίστηκε από την Κωνσταντινούπολη, ακολουθώντας το δόγμα του μονοφυσιτισμού 451 μ.Χ., μη αποδεχόμενη τις αποφάσεις της Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου της Χαλκηδόνας, δημιούργησε αυτοκέφαλη σχισματική εθνική εκκλησία. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό το σχίσμα δεν ήταν μόνο θεολογικό αλλά και εθνικοαπελευθερωτικό.

Οι Σύροι Ασσύριοι και Αραμαίοι (οι αυτόχθονες της χώρας πριν εισβάλουν οι Άραβες) ήθελαν εθνική ανεξαρτησία από την Κωνσταντινούπολη – Νέα Ρώμη – Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία (Βυζάντιο) και το σχίσμα ήταν μια πράξη εθνικής διαφοροποίησης.

Όσοι κάτοικοι της Συρίας, κυρίως Έλληνες και Ρωμαίοι αλλά και Σύροι, αποδέχτηκαν τις αποφάσεις τις Οικουμενικής Συνόδου της Χαλκηδόνας, δηλαδή πειθάρχησαν στις αυτοκρατορικές αποφάσεις, παραμένοντας “κανονικοί” Ορθόδοξοι και υπό το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, αποκαλέστηκαν από τους υπόλοιπους κάτοικους της Συρίας “αυτοκρατορικοί”, δηλαδή μελχίτες.

Σήμερα, οι μελχίτες που υπάγονται στο δόγμα του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως αυτοπροσδιορίζονται ως Ελληνορθόδοξοι και την ονομασία μελχίτες δεν τη χρησιμοποιούν.

Οι Ελληνορθόδοξοι όμως που έγιναν ουνίτες, δηλαδή ενωτικοί, και αναγνωρίζουν ως προκαθήμενο τον Πάπα της Ρώμης, συνεχίζουν και ονομάζουν την εκκλησία τους Μελχίτικη Ελληνική Καθολική Εκκλησία (Melkite Greek Catholic Church). Οι μελχίτες είναι Ορθόδοξοι στο τυπικό, λειτουργούν στην αραβική γλώσσα και ρωμαιοκαθολικοί διοικητικά.

jacques-behnan-hindo Ζακ Μπεχνάν Χίντο

Υπέρ της Ρωσίας εκφράστηκε όμως και ο αρχιεπίσκοπος του Χασακέχ – Νίσιμπι, της Συριακής Καθολικής Εκκλησίας, Ζακ Μπεχνάν Χίντο (Jacques Behnan Hindo).

“Ο Αμερικανός γερουσιαστής Τζον ΜακΚέιν διαμαρτυρήθηκε λέγοντας ότι οι Ρώσοι δεν βομβαρδίζουν το Ισλαμικό Κράτος, αλλά μάλλον τους αντάρτες που πολεμάνε ενάντια στον Άσαντ και εκπαιδεύτηκαν από τη CIA. Βρίσκω αυτές τις δηλώσεις ανησυχητικές. Αντιπροσωπεύουν μια κραυγαλέα αποδοχή ότι πίσω από τον πόλεμο ενάντια στον Άσαντ βρίσκεται η CIA”.

Και συνέχισε: “Η δυτική προπαγάνδα μιλά συνεχώς για μετριοπαθείς αντάρτες, οι οποίοι δεν υφίστανται”.

Είπε ακόμα: “Δυστυχώς οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία -ναι η Γαλλία- και η Αγγλία δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να δηλητηριάζουν τα πράγματα. Η αντιπολίτευση δεν θέλει το καλό των Σύρων, αλλά μάλλον τη σφαγή τους”.

Ο καθολικός Αρχιεπίσκοπος επέκρινε και την αμερικανική πολιτική στην περιοχή:

“Και όταν ακούω τον Κέρι ή τον Φάμπιους, αυτούς τους ανθρώπους με την ψεύτικη ανθρωπιστική ευαισθησία τους, αναρωτιέμαι ‘τι κάνουν;’ Δεν θέλω να βλέπω τον Φάμπιους ή τον Κέρι, ή τους άλλους. Και αυτό γιατί μας ‘πηδάνε’, συγνώμη για την έκφρασή μου, αλλά ‘πηδάνε’ όλους τους Σύρους”.

Αν και δεν είναι υπέρ του Άσαντ, ο καθολικός αρχιεπίσκοπος ξεκαθαρίζει ότι μόνο υπό τον Άσαντ οι χριστιανοί μπορούν να ζήσουν ειρηνικά.

Αλλά και ο μονοφυσίτης Πατριάρχης Αντιόχειας και πάσης Ανατολής Ιγνάτιος Αφρέμ ο Β΄, κάλεσε τη Δύση να σταματήσει να εξοπλίζει τους τρομοκράτες που “καταστρέφουν τη χώρα μας και σφάζουν το λαό μας”.

Σχετικά άρθρα