Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ιερώνυμος: Δυσάρεστη “έκπληξη” η αναστήλωση τζαμιού στο Μοναστηράκι

Ιερώνυμος: Δυσάρεστη “έκπληξη” η αναστήλωση τζαμιού στο Μοναστηράκι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αθήνα, Αριστείδης Μπαλτάς, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, Εκκλησία της Ελλάδος, Ισλάμ, Μοναστηράκι, Ορθόδοξη Εκκλησία, Τζαμί, Χριστιανισμός, Χριστιανοί,

Μια αποκαλυπτική επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος δημιουργεί μείζον ζήτημα για την αναστήλωση του τζαμιού στο Μοναστηράκι, το οποίο όμως έχει κτιστεί πάνω από τον ναό της Παναγιάς.

Ο μακαριώτατος στην επιστολή του προς τον υπουργό ζητά την ταυτόχρονη αναστήλωση του ναού της Παναγιάς στο Μοναστηράκι και του ισλαμικού τεμένους που βρίσκεται στο ίδιο σημείο και χτίστηκε πάνω στην παλιά ορθόδοξη εκκλησία.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο κ. Ιερώνυμος επισημαίνει στον κ. Μπαλτά ότι «σας ετοιμάζουν μία έκπληξη που πιθανόν να συνδέσει το όνομά σας, με τη διαχρονικότητα αυτού του τόπου και τα περίεργα της Ιστορίας του».

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος αναφέρει ότι στέλνει την επιστολή διότι πληροφορήθηκε από τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ ότι «ελήφθη η απόφαση, κατά την επιθυμία και πίεση των γειτόνων μας (;) να προχωρήσετε στην αναστήλωση του τζαμιού στο Μοναστηράκι. Επιστράτευσα κάθε αρχαιολογική μου γνώση. Προσπάθησα να συγκεντρώσω επιστημονικά στοιχεία από αξιόλογους ερευνητές. Τα στοιχεία είναι αδιάσειστα και καταγράφουν την ιστορική πραγματικότητα».

Όπως μάλιστα σημειώνει ο μακαριώτατος, οι Τούρκοι κατέστρεψαν την πρώτη Εκκλησία της Αθήνας και πάνω της ανέγειραν το σωζόμενο τζαμί. «Οι έρευνες απέδειξαν του λόγου το αληθές. Τα στοιχεία που έχω στη διάθεσή μου είναι πολλά».

Ακολούθως, προτείνει «να αναστηλωθεί και να συντηρηθεί με τον ενδεδειγμένο επιστημονικό τρόπο η όμορφη Παναγιά και καταλλήλως να αναδειχθεί και το στερεούμενο τζαμί. Δύο πολιτισμοί, δύο ιστορίες».

Επιπρόσθετα, επισημαίνει: «Πολλοί θα προσπαθήσουν να σας πείσουν να μπαζωθούν. Άλλοι θα υποστηρίξουν ότι οι πέτρες θα πρέπει να μεταφερθούν στο Μουσείο. Πολλοί, ευελπιστώ οι περισσότεροι, θα στηρίξουν την πρότασή μου. Αν όμως δεν απλώσετε σεις το στιβαρό σας χέρι για αλλαγή πορείας, τότε θα ακουσθεί και πάλι το παράπονο του Παλαμά: ”Σβησμένες όλες οι φωτιές οι πλάστρες μεσ’ τη Χώρα”».

Σχετικά άρθρα