Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η προσφυγή σε πρόωρες κάλπες το plan A της κυβέρνησης

Η προσφυγή σε πρόωρες κάλπες το plan A της κυβέρνησης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ανεξάρτητοι Βουλευτές, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Γιώργος Νταβρής, Γρηγόρης Ψαριανός, ΔΗΜΑΡ, Εκλογές, ΚΚΕ | Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, Νέα Δημοκρατία, Παναγιώτης Μελάς, ΠΑΣΟΚ, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σπύρος Λυκούδης, ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Αηδόνης, Χρυσή Αυγή,

Η προσφυγή σε πρόωρες κάλπες έγινε πλέον το plan A της κυβέρνησης , καθώς θεωρεί ότι ούτε ο στόχος των 170 βουλευτών που εκτιμούσε πως μπορεί να συγκεντρώσει η υποψηφιότητα Δήμα, στην πρώτη ψηφοφορία δεν είναι πλέον εφικτός.

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, που απορρέουν από το πολιτικό κλίμα που επικρατεί, αλλά και από τις τοποθετήσεις των βουλευτών που εν δυνάμει θα μπορούσαν να υπερψηφίσουν την υποψηφιότητα Δήμα, προκύπτει ότι το εγχείρημα της κυβέρνησης για εκλογή προέδρου από την παρούσα Βουλή, κατά πάσα πιθανότητα ναυαγεί.

Μια μέρα μόλις πριν την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου, που θα διεξαχθεί η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στην Βουλή, οι τελευταίοι υπολογισμοί δείχνουν ότι ο μέγιστος αριθμός που μπορεί να προσδοκά η κυβέρνηση δεν υπερβαίνει τους 169 βουλευτές.

Σ αυτούς οι βέβαιοι πρέπει να θεωρούνται οι βουλευτές της συγκυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που αριθμούν τους 155.

Για την εκλογή Προέδρου κατά συνέπεια λείπουν 25 βουλευτές.

Αυτό σημαίνει ότι αν τον κ. Δήμα υπερψηφίσουν όλοι οι ανεξάρτητοι βουλευτές που είναι 24 , ακόμη και τότε Πρόεδρος δεν εκλέγεται.

Στην πραγματικότητα, πάντως, από τους ανεξάρτητους βουλευτές μόλις 5 έχουν δηλώσει ή έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα υπερψηφίσουν Πρόεδρο. Οι Σπύρος Λυκούδης, Χρήστος Αηδόνης, Παναγιώτης Μελάς, Γρηγόρης Ψαριανός και Γιώργος Νταβρής.

Βέβαια υπάρχουν και 5-6 ακόμη βουλευτές που μπορεί να συνταχθούν με την συγκυβέρνηση.

Αλλά και τότε ο αριθμός που δυνητικά μπορεί να προστεθεί στους 155 είναι 11 σύνολο δηλαδή 166.

Από εκεί και πέρα τα κυβερνητικά στελέχη, «ψαρεύουν» στις δεξαμενές των ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ , αλλά σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις μόλις 3 βουλευτές, 2 από την ΔΗΜΑΡ και 1 από τους ΑΝΕΛ, ενδέχεται υπό «ακραίες» συνθήκες να συνταχθούν υπέρ του «ναι».

Κάτω από όλες αυτές τις ευνοϊκές συνθήκες για την κυβέρνηση, ο μέγιστος αριθμός υπέρ της εκλογής φθάνει τους 169 βουλευτές.

Αντίθετα, πολύ ευκολότερα μπορούν να συγκεντρωθούν οι 121 βουλευτές που απαιτούνται για την μη εκλογή Προέδρου.

Οι 71 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι 16 της Χρυσής Αυγής, οι 12 των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, οι 12 του ΚΚΕ και 10 της ΔΗΜΑΡ, κάνουν ακριβώς 121. Και χωρίς να συνυπολογισθεί κανένας από τους ανεξάρτητους βουλευτές.

Έστω και το Μέγαρο Μαξίμου συνεχίζει να διαδίδει ότι υπάρχουν πιθανότητες εκλογής Προέδρου από αυτή τη Βουλή στην τελευταία ψηφοφορία, στελέχη της κυβέρνησης και κυρίως κομματικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, έχουν σχεδόν αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο και γνωρίζουν πολύ καλά ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Αυτός είναι και ο λόγος που κάθε μέρα που περνά γίνεται ολοένα και πιο εμφανής η στροφή της κυβερνητικής ρητορικής όχι για την αναγκαιότητα εκλογής Προέδρου, αλλά για την «καταστροφή» που θα επέλθει στη χώρα αν αναλάβει την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μια τακτική με την προφανώς συμφωνούν και οι πιστωτές της χώρας, καθώς τις τελευταίες ημέρες έχουν πυκνώσει οι φωνές από την ΕΕ αλλά και πέραν του Ατλαντικού, δηλαδή από το ΔΝΤ αλλά και διάφορα μέσα μαζικής ενημέρωσης, που ενώνονται με τις κυβερνητικές φωνές.

Μάλιστα υπήρξαν και ακρότητες που αναφέρονταν στην καταστροφική επίδραση κάθε εκλογικής διαδικασίας στην χώρα και αναδείκνυαν ως κοινό δαιμόνιο για την χώρα όχι τις πολιτικές λιτότητας, αλλά την βασική αρχή του δημοκρατικού πολιτεύματος, το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

Σχετικά άρθρα