Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νίκος Ρωμανός: Τέλος στην απεργία πείνας, φοιτητής με «βραχιολάκι»

Νίκος Ρωμανός: Τέλος στην απεργία πείνας, φοιτητής με «βραχιολάκι»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Απεργία Πείνας, Νίκος Ρωμανός, Χαράλαμπος Αθανασίου,

Ο Νίκος Ρωμανός θα μπορεί να σπουδάσει με βραχιολάκι, μετά τη σχετική τροπολογία του υπουργείο Δικαιοσύνης, γεγονός που έθεσε τέλος στην απεργία πείνας που συνεχιζόταν για 31η ημέρα.

Η λύση στο αδιέξοδο με την υπόθεση του Νίκου Ρωμανού δόθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης μετά τις αλλαγές επί της σχετικής τροπολογίας που ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου.

Προηγήθηκε παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια ο οποίος το πρωί της Τετάρτης ανέλαβε την πρωτοβουλία και συνομίλησε αρχικά με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα και στη συνέχεια με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Την τροπολογία Αθανασίου έκαναν δεκτές όλες οι πτέρυγες της Βουλής με πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος δια της Ζωής Κωνσταντοπούλου ανακοίνωσε την απόσυρση του αιτήματος για τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας για την τροπολογία.

Μετά την εξέλιξη αυτή σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές ο Νίκος Ρωμανός διέκοψε την απεργία πείνας μετά από 31 ημέρες τρώγοντας μια φρυγανιά..

Η τελική μορφή της τροπολογίας που δίνει λύση στην υπόθεση του Νίκου Ρωμανού είναι αποτέλεσμα συναίνεσης που επιτεύχθηκε για πρώτη φορά μεταξύ κυβέρνησης, αξιωματικής αντιπολίτευσης και όλων των υπόλοιπων κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Είναι ενδεικτικό ότι κατά την χθεσινή συνεδρίαση όλα τα δημοκρατικά κόμματα κατέθεσαν τις δικές τους προτάσεις για να βρεθεί διέξοδος και επέδειξαν πρόθεση συνεννόησης.

Ωστόσο ο υπουργός Χαράλαμπος Αθανασίου στεκόταν ιδιαίτερα σκεπτικός απέναντι στις τροπολογίες που είχαν καταθέσει ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ. Καταλυτική για την εξεύρεση λύσης ήταν η παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ προτείνοντας ρύθμιση που ξεπερνούσε τα εμπόδια που έθετε ο υπουργός.

Με τον τρόπο αυτό η τροπολογία ψηφίστηκε ομόφωνα από όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου. Η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου δήλωσε σχετικά πως «αντιλαμβανόμαστε ότι υπουργείο και κυβέρνηση κάνοντας αυτή την ρύθμιση αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να εκπέμψουν μήνυμα ελπίδας και σχετικής υποχώρησης για να νικήσει η ζωή . Εμείς με την αντίληψη ότι αυτή η τροπολογία σημαίνει ότι αυτός ο άνθρωπος που η ζωή του σήμερα βρίσκεται στο όριο της ύπαρξης θα μπορέσει μέσα σε λίγους μόνο μήνες να υπαχθεί στην ρύθμιση για ηλεκτρονικό γεωεντοπισμό. Από πλευράς του υπουργείου και εφόσον δεν υπάρχει αντίρρηση με την ερμηνεία που δίνουμε τότε υπάρχει συναίνεση … Αυτό είναι μια νίκη».

Από την πλευρά της ΝΔ ο κ. Κώστας Καραγκούνης σημείωσε ότι «Εδώ είμαστε για να δώσουμε λύσεις αλλά προέχει και η Δημόσια Τάξη και ασφάλεια» ενώ από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο κ. Γιάννης Κουτσούκος δήλωσε «ψηφίζοντας ομόφωνα στέλνουμε μήνυμα που κανείς δεν μπορεί να παρερμηνεύσει». Ο κ. Μαρίνος Ουζουνίδης από τους ΑΝΕΛΛ είπε «συμφωνούμε με την τροπολογία για να έρθει καλό τέλος εύχομαι και σε άλλα δύσκολα προβλήματα να δίνονται τέτοιες λύσεις». «Σοφότεροι» είπε ο κ. Γιάννης Πανούσης ότι βγήκαν όλοι από τον κοινό αγώνα για εξεύρεση λύσης ενώ η κυρία Ραχήλ Μακρή εκ μέρους των ανεξάρτητων είπε ότι η συνολική προσπάθεια οδήγησε σε θετικά αποτελέσματα.

Παπούλιας: Η εκκρεμότητα με το Ρωμανό πρέπει να κλείσει

Ο κ. Παπούλιας νωρίς το πρωί τηλεφώνησε στον κ. Τσίπρα και στη συνέχεια επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, αναλαμβάνοντας επί της ουσίας διαμεσολαβητικό ρόλο για να κλείσει η εκκρεμότητα και ο Νίκος Ρωμανός να σταματήσει την απεργία πείνας.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεωρεί ότι είναι ένα θέμα που πρέπει να κλείσει, να μην εκκρεμεί αυτη η υπόθεση», τονίζει συνεργάτης του κ. Παπούλια και προσθέτει: «Το πώς θα επιτευχθεί να κλείσει η εκκρεμότητα είναι θέμα της κυβέρνησης και των πολιτικών αρχηγών».
Πώς διαμορφώθηκε η τροπολογία μετά την παρέμβαση Παπούλια

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, με παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής λίγο πρίν την ψήφιση της αρχικής τροπολογίας είπε ότι προσθέτει εδάφιο που επιτρέπει στους κρατούμενους φοιτητές να παρακολουθούν τα μαθήματά τους με ηλεκτρονική επιτήρηση (βραχιολάκι) εφόσον όμως έχουν ήδη καλύψει την παρακολούθηση του πρώτου εξαμήνου με την εξ’ αποστάσεως φοίτηση.

Ο κ. Αθανασίου, όπως αναφέρει το protothema.gr είπε ότι «Η κυβέρνηση σέβεται και εξασφαλίζει το δικαίωμα στην μόρφωση και για τους κρατούμενους φοιτητές που θέλουν να μορφωθούν. Το εδάφιο που προστίθεται είναι συγκερασμός των απόψεων που από όλες τις πτέρυγες ακούστηκαν και αφορά όλους τους κρατούμενους φοιτητές. Η λύση είναι σύμφωνη με το δικονομικό μας σύστημα» και πρόσθεσε ότι το νέο εδάφιο αναφέρει ότι «Στους ίδιους φοιτητές μπορεί να χορηγείται άδεια με ηλεκτρονική επιτήρηση χωρίς περιορισμούς του δεύτερους εδαφίου παρ 3 του 282 του Ποινικού Κώδικα εφόσον έχουν παρακολουθήσει το 1/3 των μαθημάτων τους με την εξ αποστάσεως παρακολούθηση».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι «Με την ρύθμιση αυτή και το δικαίωμα στην σπουδή εξασφαλίζεται και η αντεγκλητική πολιτική δεν εξανεμίζεται».

Σχετικά άρθρα