Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Financial Times δεν αποκλείουν διαγραφή του ελληνικού χρέους

Οι Financial Times δεν αποκλείουν διαγραφή του ελληνικού χρέους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Financial Times, Εκλογές, Ευρωζώνη, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ, Χρηματιστήριο, Χρηματιστήριο Αθηνών,

Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα απασχολούν τους Financial Times, οι οποίοι σχολιάζοντας την επίσπευση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας κάνουν εκτενή αναφορά στο κραχ την Τρίτη στο Χρηματιστήριο της Αθήνας αλλά και την ταυτόχρονη εκτόξευση των speads του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου στο μη βιώσιμο επίπεδο του 8%.

Σύμφωνα με τους Financial Times, σε περίπτωση που ο υποψήφιος Πρόεδρος δεν εκλεγεί και η Ελλάδα οδηγηθεί σε πρόωρες εθνικές εκλογές είναι πιθανό να επιβεβαιωθούν οι φόβοι επενδυτών.

Φόβοι που αφορούν το ενδεχόμενο νέας κρίσης στην ευρωζώνη και πιθανής αποχώρησης της Ελλάδας από αυτή αν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι θέσεις του οποίου για την Οικονομία και η πρόθεσή του να επαναδιαπραγματευθεί το χρέος τον φέρνουν σε πλήρη αντίθεση με τη βούληση των δανειστών, αναλάβει την εξουσία.

«Μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες, η Ελλάδα μπορεί να αποδειχθεί για τις διεθνείς αγορές πολύ πιο σημαντική, απ’ ό,τι ήταν η Ρωσία και η Ουκρανία το 2014» εκτιμά ο Τσάρλς Ρόμπερτσον, επικεφαλής αναλυτής στη Renaissance Capital και προσθέτει πως «μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αναγκάσει την ευρωζώνη να διαλέξει ανάμεσα σε μια οικονομική ένωση (με διαγραφή του ελληνικού χρέους) ή στην πρώτη έξοδο μιας χώρας από το ευρώ».

Ωστόσο, λησμονεί ο εν λόγω κύριος, ότι δεν προβλέπεται μια χώρα να “εκδιωχθεί” από το ευρώ. Μόνο εάν εκείνη το επιθυμήσει αποχωρεί. Οπότε περισσότερο πιθανό είναι το σενάριο της διαγραφής του ελληνικού χρέους -λέμε εμείς- παρά να μας διώξουν από το ενιαίο νόμισμα.

Η βρετανική εφημερίδα, εκτιμά καταλήγοντας, ότι η αιφνιδιαστική επίσπευση των διαδικασιών της προεδρικής εκλογής είναι μια απόπειρα του Αντώνη Σαμαρά να τερματιστεί η πολιτική αβεβαιότητα, που δεν επιτρέπει στην Αθήνα να δανειστεί από τις διεθνείς αγορές και καταστρέφει την εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Ελλάδας να επιτύχει την οικονομική ανάκαμψη.

Σχετικά άρθρα