Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι πολιτικές εξελίξεις θα ανοίξουν το κουτί της Πανδώρας;

Οι πολιτικές εξελίξεις θα ανοίξουν το κουτί της Πανδώρας;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Γιάνης Βαρουφάκης, Νέα Δημοκρατία, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ,

Η επίσπευση της εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν αναμενόμενη από όλους, τόσο από τα πολιτικά κόμματα όσο και από τους πολίτες.

Οι συνθήκες όμως κάτω από τις οποίες ελήφθη δημιουργούν έντονα την αίσθηση ότι το “κουτί της Πανδώρας” άνοιξε.

Κατά αρχήν η Ελλάδα οδεύει ουσιαστικά σε εθνικές εκλογές χωρίς να υπάρχει γραμμή χρηματοδότησης.

Για να καλυφθούν τα τοκοχρεολύσια του Μαρτίου θα πρέπει να έχει εκταμιευτεί η δόση του Φεβρουαρίου με αντάλλαγμα όμως πολύ σκληρές και δύσκολες κοινωνικά “μεταρρυθμίσεις” και μέτρα.

Οι αγορές το αντελήφθησαν αμέσως, για αυτό στην πρώτη συνεδρίαση του χρηματιστηρίου μετά την απόφαση της κυβέρνησης κατέγραψε την μεγαλύτερη πτώση από το 1987.

Έπεσε 12,78% κατακρημνίζοντας τον γενικό δείκτη κάτω από στις 902 μονάδες.

Μάλιστα η μεγαλύτερη πτώση σημειωνόταν μετά την ανακοίνωση του ονόματος του Σταύρου Δήμα.

Γιατί όλοι κατάλαβαν ότι η επιλογή αυτή δεν μπορούσε να πάρει τον αέρα των 180 ψήφων που απαιτούνται, δείχνοντας ουσιαστικά εκλογές τέλη Ιανουαρίου με αρχές Δεκεμβρίου.

Και οι εκλογές αυτές έχουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος.

Δεν είναι τυχαίο πως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο πρώτο του σχόλιο μετά την απόφαση του Μαξίμου χρησιμοποίησε το όρο “Κάννες” δίνοντας τον τόνο του δημοψηφίσματος στις ελληνικές εκλογές.

«Υπάρχει πολιτική αβεβαιότητα, η οποία δημιουργεί οικονομικές αναταράξεις. Γι’ αυτό ακούσαμε την ανακοίνωση Σαμαρά, χωρίς να προκαλέσει έκπληξη σε όλους μας, καθώς υπάρχουν μυστικά που κάνουμε ότι δεν ξέρουν οι άλλοι και οι άλλοι κάνουν ότι δεν ξέρουμε εμείς. Αλλά τώρα έγινε γνωστή και είναι καλή απόφαση. Στο τέλος όμως την ευθύνη έχουν το ελληνικό Κοινοβούλιο και ο ελληνικός λαός. Βιώσαμε αυτή την κατάσταση, αν θυμάστε, και στο Συμβούλιο των Καννών, όταν διαπραγματευτήκαμε με τον Παπανδρέου το δημοψήφισμα, το οποίο βέβαια την επόμενη ημέρα αποσύρθηκε υπό την πίεση του τότε υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενζέλου» τόνισε ο Βόλφανγκ Σόιμπλε.

Και τώρα πλέον η επόμενη κυβέρνηση που θα βγει από τις εκλογές στις αρχές Φεβρουαρίου, θα έχει περιθώριο μόλις λίγες ημέρες για να αποφασίσει, σύμφωνα με τους Ευρωπαίους, αν δέχεται το μνημόνιο και τις δεσμεύσεις ή όχι, με ό,τι σημαίνει αυτό.

Δηλαδή ακόμη και έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στις δημοσκοπήσεις, η κυβέρνηση που θα σχηματίσει, είτε αυτόνομα είτε ως συμμαχία με άλλα κόμματα, θα έχει ένα ελάχιστο χρονικό περιθώριο να αποφασίσει αν θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του ή θα κάνει στροφή αλά Σαμαρά.

Στο σενάριο μη πλειοψηφίας κανενός που οδηγεί σε “κυβέρνηση εθνικής ενότητας”, θα πρέπει όλοι να βάλουν πολύ νερό στο κρασί τους και φυσικά να έρθουν σε σύγκρουση με αυτά που θα έχουν πει προεκλογικά.

Στο υποθετικό σενάριο ότι ξαναβγαίνει ο ίδιος ή περίπου ο ίδιος κυβερνητικός συνασπισμός – ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία και Ποτάμι- θα πρέπει να πάρουν πολύ σκληρά μέτρα.

Θα τα πάρουν; Θα τα έχουν εξηγήσει στο εκλογικό σώματα μέτρα αυτά;

Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι που είναι διατεθειμένος να φτάσει;

O οικονομολόγος Γιάννης Βαρουφάκης ήταν ξεκάθαρος.

«Η ΕΚΤ μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες. Το έκανε στην Ιρλανδία, το έκανε στην Κύπρο» δήλωσε ο Γιάννης Βαρουφάκης συμπληρώνοντας ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι διατεθειμένος να αντιμετωπίσει τις απειλές και να κλείσει το τηλέφωνο στον Ντράγκι, είναι καλύτερα να μην εκλεγεί!

Κι αυτό γιατί από τις Βρυξέλλες ετοιμάζονται για την “τέλεια καταιγίδα”.

Στην Αθήνα τα πολιτικά κόμματα είναι προετοιμασμένα;

Και εν τέλει ο ελληνικός λαός θα είναι ενήμερος όχι μόνο για την πολιτική που θα ακολουθήσουν τα κόμματα που θα εκλεγούν αλλά και τις συνέπειες που θα έχουν;

Σχετικά άρθρα