Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Κυπριακό “κλειδί” για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Το Κυπριακό “κλειδί” για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αντώνης Σαμαράς, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Αχμέτ Νταβούτογλου, Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Τουρκία,

Στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Τούρκο ισλαμιστή ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου, στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, τέθηκε όλο το φάσμα των ελληνο-τουρκικών σχέσεων, σε μια περίοδο που η Τουρκία προκαλεί και αμφισβητεί την κυριαρχία Ελλάδας και Κύπρου στην ΑΟΖ, παριστάνει τον “τσαμπουκά” της ανατολικής Μεσογείου και κατηγορείται παγκοσμίως ως η χώρα που βρίσκεται πίσω από την τζιχαντιστική τρομοκρατία, το Ισλαμικό Κράτος και την Αλ Κάιντα.

Πηγή του υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι «ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο Κυπριακό που αποτελεί και το κλειδί για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ επιβεβαιώθηκαν τα σημεία σύγκλισης που είχαν αναπτύξει οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ευάγγελου Βενιζέλου στην Άγκυρα».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, συζητήθηκε και η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Το Μέγαρο Μαξίμου αποτιμά θετικά τη συνάντηση των κυρίων Σαμαρά και Νταβούτογλου, ενώ από την κυβέρνηση εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία για περαιτέρω σύγκλιση των δύο χωρών.

Σε συνομιλία που είχε ο κ. Βενιζέλος με δημοσιογράφους επιβεβαίωσε ότι συζητήθηκε το Κυπριακό, το οποίο αποτελεί το «κλειδί» για όλα και σημείωσε ότι υπάρχουν σημεία σύγκλισης σε σχέση με τους χειρισμούς στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης μετά τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Συζητήθηκε το πώς θα μπορούσαν οι δύο κοινότητες στην Κύπρο να επανέλθουν στο τραπέζι των συνομιλιών και πως μπορεί να γίνει σεβαστό το Δίκαιο της Θάλασσας και των θαλάσσιων ζωνών. Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με την κυπριακή ηγεσία.

Στις συναντήσεις τέθηκαν ακόμη τα θέματα που αφορούν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Συζητήθηκε ακόμη η προοπτική της ΕΕ ως οντότητας και η σχέση της Τουρκίας με την Ευρώπη.

Στο τραπέζι βρέθηκαν και τα θέματα που αφορούν την μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα και την ελληνική μειονότητα στην Τουρκία «όχι στην βάση της αμοιβαιότητας ή της ανταλλακτικότητας» εξήγησε ο κ. Βενιζέλος, αλλά υπό το πρίσμα του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και της προστασίας των δικαιωμάτων.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αίγυπτος έχουν συστήσει συμμαχία, στην οποία εντάσσεται και το Ισραήλ. Συμμαχία που ο τουρκικός Τύπος που καθοδηγείται από τους ισλαμιστές του Ερντογάν έχει αποκαλέσει “άξονα του κακού”…

Σχετικά άρθρα