ΙράνΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

20 μήνες φυλάκιση στην Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και 18 μήνες στον Μιχάλη Σταυριανουδάκη – ΕΛ.Α.Σ.: «Ηχηρή απάντηση στην κυβερνητική αλαζονεία»

20 μήνες φυλάκιση στην Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και 18 μήνες στον Μιχάλη Σταυριανουδάκη – ΕΛ.Α.Σ.: «Ηχηρή απάντηση στην κυβερνητική αλαζονεία»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άννα Ασημακοπούλου, ΕΛΑΣ (Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη), Ελληνική Ομογένεια, Νέα Δημοκρατία,

Ένοχοι κρίθηκαν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο η πρώην ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ο πρώην γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, καθώς και δύο κομματικά στελέχη, αναφορικά με την υπόθεση της διαρροής των ηλεκτρονικών διευθύνσεων (e-mail) αποδήμων, η οποία είχε δει το φως της δημοσιότητας λίγο πριν από τις ευρωεκλογές του 2024.

Υιοθετώντας την πρόταση της εισαγγελέως, το δικαστήριο καταδίκασε σε βαθμό πλημμελήματος την πρώην ευρωβουλευτή και τον πρώην γενικό γραμματέα για παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, χρήση αυτού, καθώς και για παράβαση της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων.

Συγκεκριμένα, στην Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 20 μηνών.

Η καταδίκη της για την παράβαση του νόμου περί προστασίας προσωπικών δεδομένων ήταν ομόφωνη, ενώ για το αδίκημα της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου κρίθηκε ένοχη κατά πλειοψηφία (2-1), με την πρόεδρο του δικαστηρίου να μειοψηφεί, εκφράζοντας την άποψη ότι η κατηγορούμενη έπρεπε να αθωωθεί για τη συγκεκριμένη πράξη.

Ο Μιχάλης Σταυριανουδάκης καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 18 μηνών, καθώς κρίθηκε ένοχος κατά πλειοψηφία (2-1) τόσο για την παράβαση της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων όσο και για την παραβίαση του υπηρεσιακού απορρήτου, με την πρόεδρο της έδρας να έχει και σε αυτή την περίπτωση την άποψη ότι έπρεπε να απαλλαγεί.

Αντιθέτως, το δικαστήριο απάλλαξε από την κατηγορία της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου τους άλλους δύο συγκατηγορουμένους, τον τότε γραμματέα Αυτοδιοίκησης Μένιο Κορομηλά και τον τότε γραμματέα Αποδήμων Νίκο Θεοδωρόπουλο, κρίνοντάς τους ωστόσο ενόχους για το αδίκημα της παραβίασης προσωπικών δεδομένων.

Στον Νίκο Θεοδωρόπουλο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 8 μηνών, ενώ στον Μένιο Κορομηλά ποινή φυλάκισης 12 μηνών.

Για όλους τους καταδικασθέντες, οι ποινές ανεστάλησαν επί τριετία, ενώ το δικαστήριο τους αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου.

Η εισαγγελική πρόταση

Η εισαγγελέας της έδρας είχε εισηγηθεί την ενοχή και των τεσσάρων εμπλεκομένων.

Κατά την αγόρευσή της, πρότεινε την καταδίκη της κ. Ασημακοπούλου και του κ. Σταυριανουδάκη και για τις δύο πράξεις που τους αποδίδονταν, δηλαδή για την παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου και την παράβαση της νομοθεσίας για τα προσωπικά δεδομένα.

«Ήξεραν πολύ καλά τι έκαναν» ανέφερε χαρακτηριστικά η εισαγγελέας στην αγόρευσή της ενώ διαφοροποιήθηκε για τους άλλους δύο κατηγορούμενους στην υπόθεση, Νίκο Θεοδωρόπουλο και Μένιο Κορομηλά.

Για τους συγκεκριμένους κατηγορούμενους η εισαγγελέας ζήτησε την απαλλαγή τους για το αδίκημα της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου ενώ πρότεινε την ενοχή τους για παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας προσωπικών δεδομένων εκτιμώντας πως λειτούργησαν ως «ταχυδρόμοι ενός αρχείου» χωρίς σκοπό βλάβης.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια των απολογιών τους, οι κατηγορούμενοι είχαν επιρρίψει τις ευθύνες ο ένας στον άλλον, με εξαίρεση τον Μιχάλη Σταυριανουδάκη, ο οποίος δήλωσε πλήρη άγνοια για την υπόθεση.

Από την πλευρά της, η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου είχε υποστηρίξει ότι θεωρούσε πως η λίστα των ηλεκτρονικών διευθύνσεων που έλαβε ήταν εγκεκριμένη και αφορούσε πολίτες οι οποίοι είχαν δώσει τη ρητή συναίνεσή τους προκειμένου να επικοινωνούν με πολιτικά πρόσωπα.

Η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη (ΕΛ.Α.Σ.) σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Η πρωτόδικη καταδίκη της Άννας-Μισέλ Ασημακοπούλου για την παράνομη χρήση προσωπικών δεδομένων αποτελεί μια ηχηρή απάντηση στην κυβερνητική αλαζονεία», αναφέρει η ΕΛ.Α.Σ. σε ανακοίνωσή της τη Δευτέρα 22/06 και συνεχίζει:

«Σήμερα η Δικαιοσύνη αποφάνθηκε ότι το “σκάνδαλο των email” δεν ήταν ένα μεμονωμένο λάθος, αλλά η απόδειξη της εργαλειοποίησης του κράτους για ψηφοθηρικούς σκοπούς.

»Η μετατροπή των προσωπικών δεδομένων των πολιτών σε κομματική “λίστα” αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του κράτους δικαίου και προσβολή προς κάθε πολίτη.

»Είναι τουλάχιστον προκλητική η στάση της κυβέρνησης, η οποία δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου επιχείρησε σήμερα να υποβαθμίσει το ζήτημα σε ένα απλό “mail”.

»Η προσπάθεια αποσύνδεσης της παράνομης διαρροής από το κύρος της εκλογικής διαδικασίας και η επίκληση του “τεκμηρίου αθωότητας” για να καλυφθεί η πολιτική ανυποληψία των στελεχών της, επιβεβαιώνει την έλλειψη συναίσθησης της σοβαρότητας της παραβίασης των προσωπικών δεδομένων.

»Η άρνηση ανάληψης πολιτικής ευθύνης και η επιμονή στη συγκάλυψη συνιστούν θεσμική εκτροπή.

»Καλούμε την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τις πρακτικές συγκάλυψης και να αναλάβει στο ακέραιο τις πολιτικές της ευθύνες.

»Η σημερινή απόφαση υπενθυμίζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι το κράτος δεν αποτελεί κομματικό λάφυρο και κανένας δεν βρίσκεται υπεράνω της προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών».

Σχετικά άρθρα