ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, παρουσίασε την Τετάρτη 12/11 ένα εκτεταμένο πρόγραμμα που στοχεύει στην πλήρη αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Το σχέδιο, με χρονικό ορίζοντα 15 ετών, προβλέπει τη δημιουργία συνολικά 17.484 σύγχρονων κατοικιών, συνδυάζοντας την κατασκευή 10.454 νέων οικιών με τον εκσυγχρονισμό 7.030 υφιστάμενων.
Ο κ. Δένδιας ξεκαθάρισε ότι το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί κατά κύριο λόγο από ίδιους πόρους του Υπουργείου, ενώ έδωσε έμφαση στη «διακλαδικότητα και διαφάνεια» που το διέπουν.

Στόχος: στέγαση σε τόπους μετάθεσης
Κεντρική επιδίωξη του Υπουργείου είναι η εξασφάλιση στέγης για τα στελέχη που μετατίθενται σε απομακρυσμένες ή μη επιθυμητές περιοχές, καθώς, όπως δήλωσε ο ίδιος:
«Στόχος είναι να υπάρξει παροχή στέγης σε όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που μετατίθενται σε τόπο μη επιθυμίας τους. Θεωρούμε ότι αυτό αποτελεί υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας».

Τριμερής Ανάπτυξη του Έργου
Τόσο η κατασκευή των νέων κατοικιών όσο και ο εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων θα υλοποιηθούν σε τρεις φάσεις έως το 2040.
1. Νέες κατασκευές (10.454+ κατοικίες):
Α’ Φάση (έως 2030): Προβλέπεται η κατασκευή περισσότερων από 5.100 κατοικιών, εστιάζοντας στις κρίσιμες περιοχές του Έβρου και των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Η πρώτη αυτή φάση ξεκίνησε το 2024, με στόχο την παράδοση πάνω από 1.059 κατοικιών έως τον Δεκέμβριο του 2026.
Β’ Φάση (2031-2035): Θα κατασκευαστούν πάνω από 2.623 κατοικίες στο Αιγαίο, την Κρήτη και τη Θράκη, καλύπτοντας παράλληλα το 50% των αναγκών της Αττικής.
Γ’ Φάση (2036-2040): Θα ολοκληρωθούν πάνω από 2.731 κατοικίες, επιτυγχάνοντας πλήρη κάλυψη σε όλη την επικράτεια.

2. Εκσυγχρονισμός (7.030 υφιστάμενες κατοικίες):
Α’ Φάση (έως 2030): Ανακαίνιση και συντήρηση 2.520 κατοικιών σε Θράκη, νησιά Αιγαίου και το 50% της Κρήτης.
Β’ Φάση (2031-2035): Ανακαίνιση και συντήρηση 2.527 κατοικιών σε Μακεδονία, Αττική και το υπόλοιπο 50% της Κρήτης.
Γ’ Φάση (2036-2040): Ανακαίνιση και συντήρηση 1.983 κατοικιών στην υπόλοιπη επικράτεια.
Εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και κοινωνικές δομές
Το συνολικό κόστος φτάνει τα 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, τα 1,44 δισ. ευρώ προέρχονται από ίδιους πόρους του Υπουργείου (1,27 δισ. για νέες κατασκευές και 170 εκατ. για συντηρήσεις και κοινωνικές δομές), ενώ τα 260 εκατ. ευρώ προέρχονται από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι, για λόγους διαφάνειας και συγκράτησης κόστους, θα υιοθετηθεί διαδικασία «τυποποίησης για συγκράτηση κόστους» στις εργασίες.
Παράλληλα, προβλέπεται η στήριξη της στρατιωτικής οικογένειας και των αποστράτων:
Θα κατασκευαστούν έξι (6) νέοι βρεφονηπιακοί σταθμοί, φιλοξενώντας 252 βρέφη και νήπια, καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες των στελεχών.
Θα δημιουργηθούν τρία (3) νέα συγκροτήματα υποστήριξης διαβίωσης αποστράτων, με 50 διαμερίσματα και ιατροφαρμακευτική υποστήριξη.
Κατασκευάζονται επίσης τέσσερα (4) νέα συγκροτήματα φοιτητικών εστιών για 120 δόκιμους αξιωματικούς.

Ολιστική προσέγγιση και «οικογενειακό καλάθι»
Στο πλαίσιο της ολιστικής προσέγγισης, ανακοινώθηκε πρωτοβουλία για τη στήριξη του οικογενειακού καλαθιού των στρατιωτικών οικογενειών, με το όφελος να φτάνει μεσοσταθμικά το 20% με 23% σε σχέση με τις τιμές της αγοράς.
Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της κεντρικής προμήθειας προϊόντων σε συνολικά 31 στρατιωτικά πρατήρια (26 του Στρατού Ξηράς και 5 του Πολεμικού Ναυτικού).
«Έχουμε μια ολιστική προσέγγιση για τα στελέχη, που περιλαμβάνει καλύτερους μισθούς, καλύτερες συνθήκες με οριοθετημένη καριέρα για τα στελέχη, δωρεάν στέγη, φτηνό σούπερ μάρκετ, φροντίδα για τα παιδιά, καλό σύστημα υγείας από τα στρατιωτικά νοσοκομεία αλλά και φροντίδα για τους ηλικιωμένους απόστρατους», δήλωσε ο Υπουργός, καταλήγοντας ότι η Πολιτεία με αυτόν τον τρόπο αποδεικνύει το ενδιαφέρον της, καθώς «Χρειαζόμαστε στις Ένοπλες Δυνάμεις τους καλύτερους από τους Έλληνες».
Στην παρουσίαση του Στεγαστικού Προγράμματος για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, που αποτελεί βασικό πυλώνα της μεταρρύθμισης «Ατζέντα 2030» και αφορά συνολικά 17.484 κατοικίες (ανέγερση 10.454 νέων κατοικιών και εκσυγχρονισμό 7.030 υφιστάμενων).
Στόχος είναι σε λίγα χρόνια… pic.twitter.com/YjAbGgoEw3
— Nikos Dendias (@NikosDendias) November 12, 2025






