Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Φαραντούρης: «Νεο-οθωμανικό τόξο αποσταθεροποίησης» από Συρία μέχρι Λιβύη και Τυνησία

Φαραντούρης: «Νεο-οθωμανικό τόξο αποσταθεροποίησης» από Συρία μέχρι Λιβύη και Τυνησία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αίγυπτος, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Αρχιεπισκοπή Σινά Φαράν καὶ Ραϊθώ, Βίντεο, Ευρωβουλευτές, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης Όρους Σινά, Λεβαντίνη - Θάλασσα του Λεβάντε, Λιβύη, Νικόλας Φαραντούρης, Προοδευτική Συμμαχία, Συρία, ΣΥΡΙΖΑ, Τουρκία, Τυνησία, Χερσόνησος του Σινά,

Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» με τον Άκη Παυλόπουλο, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νικόλας Φαραντούρης, προειδοποίησε για την επεκτατική στρατηγική της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντάς την «νεο-οθωμανικό τόξο αποσταθεροποίησης» που εκτείνεται από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη και την Τυνησία.

«Χωρίς άμεση αφύπνιση, η αδράνεια θα μας κοστίσει ακριβά», τόνισε.

Ο κ. Φαραντούρης υπογράμμισε ότι η Τουρκία διευρύνει σταδιακά τη σφαίρα επιρροής της, με τη Λιβύη να βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο.

«Ακόμη και ο στρατηγός Χάφταρ, παραδοσιακός σύμμαχος, φαίνεται να αλλάζει στάση. Αν συνεχιστεί, ο περιφερειακός συσχετισμός δυνάμεων θα ανατραπεί πλήρως», σημείωσε, αναφερόμενος στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

«Τα γεωπολιτικά “φασούλια” όταν σκάνε, δύσκολα διορθώνονται. Το Σινά ήταν ένα παράδειγμα. Το τουρκολιβυκό μπορεί να γίνει το επόμενο.

»Χρειαζόμαστε στρατηγική επανεκκίνηση με τόλμη», δήλωσε χαρακτηριστικά, καλώντας την Ελλάδα να επανεξετάσει τη στρατηγική της και τα πρόσωπα που τη διαχειρίζονται.

Αναφερόμενος στη Μονή Σινά, ο ευρωβουλευτής επέκρινε την ελληνική ολιγωρία: «Τον Δεκέμβριο υπήρξε μονογραφή συμφωνίας για εξωδικαστική λύση, αλλά η Αίγυπτος την πάγωσε εσκεμμένα.

»Έπαιξε “κατενάτσιο”. Η ελληνική πλευρά όφειλε να είχε προλάβει αυτό το γεωστρατηγικό και οικουμενικό ζήτημα».

Ο κ. Φαραντούρης υπενθύμισε ότι η ΕΕ έχει εγκρίνει 4 δισ. ευρώ για την Αίγυπτο, με όρους που περιλαμβάνουν τον σεβασμό των θρησκευτικών κοινοτήτων.

Ως μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμού, πρωτοστάτησε στην έγκριση του κονδυλίου και τώρα ζητά την επανεξέτασή του ως μέσο πίεσης.

«Τα ευχολόγια τελείωσαν. Πρέπει να αξιοποιήσουμε κάθε διπλωματικό εργαλείο», τόνισε.

Ο ευρωβουλευτής δεσμεύτηκε να επανέλθει στα ευρωπαϊκά όργανα, πιέζοντας για συζήτηση του θέματος στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ώστε να υπάρξει άμεση κινητοποίηση.

Σχετικά άρθρα