Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Αλ. Παπαχελάς επικροτεί τον Νίκο Δένδια: «Οι αλλαγές που γίνονται στις δομές των Ενόπλων Δυνάμεων είναι ουσιαστικές και πρέπει να πάνε ακόμη πιο βαθιά»

Ο Αλ. Παπαχελάς επικροτεί τον Νίκο Δένδια: «Οι αλλαγές που γίνονται στις δομές των Ενόπλων Δυνάμεων είναι ουσιαστικές και πρέπει να πάνε ακόμη πιο βαθιά»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Παπαχελάς, Αμυντική Βιομηχανία, Εξοπλιστικά Προγράμματα, Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Νίκος Δένδιας, Πολεμική Βιομηχανία, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας,

Ο Αλέξης Παπαχελάς, σε άρθρο του στην «Καθημερινή της Κυριακής» (08/06/2025), υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη εκσυγχρονισμού των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, επικροτώντας τις πολιτικές του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια.

«Οι αλλαγές που γίνονται στις δομές των Ενόπλων Δυνάμεων είναι ουσιαστικές και πρέπει να πάνε ακόμη πιο βαθιά.

»Δεν έχουμε περιθώρια για άλλες φαυλότητες ή καθυστερήσεις. Ο λήθαργός μας κράτησε πάρα πολύ», τονίζει ο δημοσιογράφος, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να ξεπεράσει την καθυστέρηση που την κράτησε πίσω λόγω γραφειοκρατίας και έλλειψης καινοτομίας.

Οι σύγχρονες προκλήσεις του πολέμου, όπως η ευαλωτότητα των αμερικανικών αεροπλανοφόρων απέναντι στους Χούτι ή οι καινοτόμες επιθέσεις της Ουκρανίας, δείχνουν ότι η τεχνολογία δίνει πλεονεκτήματα ακόμη και σε φαινομενικά αδύναμους.

Ο κύκλος καινοτομίας είναι πλέον σύντομος, και οι παραδοσιακές δομές δυσκολεύονται να προσαρμοστούν.

Στην Ελλάδα, επισημαίνει ο Αλέξης Παπαχελάς, η κατάσταση ήταν προβληματική, με τις Ένοπλες Δυνάμεις να παραμένουν ξεπερασμένες και την αμυντική βιομηχανία υπονομευμένη από πολιτικές παρεμβάσεις.

Ωστόσο, όπως ο ίδιος τονίζει, οι πολιτικές του Νίκου Δένδια σηματοδοτούν πρόοδο. «Οι αλλαγές που πραγματοποιούνται στις δομές των Ενόπλων Δυνάμεων από τον αρμόδιο υπουργό είναι ουσιαστικές και πρέπει να πάνε ακόμη πιο βαθιά.

»Η έμφαση στις νέες τεχνολογίες, η ίδρυση κέντρου καινοτομίας, η συνεργασία με το Ισραήλ, η προτεραιότητα στην αμυντική βιομηχανία, οι προσπάθειες της ΕΑΒ είναι πάρα πολύ θετικές εξελίξεις», αναφέρει ο Αλέξης Παπαχελάς, χαιρετίζοντας αυτές τις πρωτοβουλίες.

Η εμπλοκή του πρωθυπουργού, προσθέτει ο δημοσιογράφος, ενισχύει την πίεση για αποτελέσματα, ενώ η ανάγκη για καλύτερους μισθούς και προσέλκυση ταλαντούχων στελεχών είναι κρίσιμη.

Το δίλημμα «αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» είναι επιτακτικό, καθώς η Ελλάδα δεν έχει περιθώρια για περαιτέρω καθυστερήσεις.

Διαβάστε το άρθρο του Αλέξη Παπαχελά:

Ο ΛΗΘΑΡΓΟΣ ΜΑΣ ΚΡΑΤΗΣΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ

Του Αλέξη Παπαχελά – Καθημερινή της Κυριακής, 08/06/2025

«Οι αλλαγές που γίνονται στις δομές των Ενόπλων Δυνάμεων είναι ουσιαστικές και πρέπει να πάνε ακόμη πιο βαθιά.

»Δεν έχουμε περιθώρια για άλλες φαυλότητες ή καθυστερήσεις. Ο λήθαργός μας κράτησε πάρα πολύ.

»Μία από τις σημαντικότερες, αλλά και δραματικότερες αλλαγές που συντελούνται στην εποχή μας είναι το πώς αλλάζει ο πόλεμος.

»Οι Χούτι, ναι, οι Χούτι, προκάλεσαν απίστευτα επιχειρησιακά προβλήματα στο αμερικανικό ναυτικό.

»Πολλοί σοβαροί αναλυτές μιλούν είτε για ήττα είτε για ισοπαλία -στην καλύτερη περίπτωση- ανάμεσα στη μεγαλύτερη ναυτική δύναμη και στους “ξυπόλυτους” Χούτι.

»Είναι σοκαριστικό για τους υπευθύνους του Πενταγώνου να διαπιστώνουν πόσο ευάλωτα μπορεί να είναι τα αεροπλανοφόρα τους ή τα F-35, τα οποία τώρα σχεδιάζονται για την επόμενη φάση τους… χωρίς πιλότους.

»Το ίδιο συνέβη και με την Ουκρανία. Ειδικά μετά την τελευταία ευρηματική επίθεση των Ουκρανών στη Ρωσία, τα καλύτερα μυαλά των ισχυρών κρατών προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τα συμπεράσματα για το τι πρέπει να αλλάξει στον τρόπο που λειτουργούν και σκέπτονται.

»Αυτά που αλλάζουν δεν είναι αλλαγές ρουτίνας. Δεν είναι κάτι δευτερεύον.

»Η τεχνολογία μπορεί να εξασφαλίσει στον ανίσχυρο σημαντικά προτερήματα.

»Οι γραφειοκρατίες, οι περίπλοκοι μηχανισμοί και τα σκουριασμένα μυαλά δεν μπορούν εύκολα να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα.

»Ο κύκλος της καινοτομίας είναι πολύ πιο σύντομος σε σχέση με το παρελθόν. Όλα αλλάζουν πολύ γρήγορα και τα περιθώρια προσαρμογής είναι ελάχιστα.

»Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, έχουμε και καλά και κακά νέα.

»Τα κακά νέα είναι ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις μας και οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας είχαν μείνει στην εποχή πριν από το τέλος του 20ού αιώνα.

»Η καινοτομία που σχετιζόταν με την άμυνα ήταν ανάθεμα.

»Οι καθηγητές απαγορευόταν να ετοιμάσουν μελέτες που θα μπορούσαν να έχουν πρακτική, εμπορική εφαρμογή στον τομέα αυτό.

»Αμυντική βιομηχανία δεν είχαμε ή την αφήναμε στα χέρια άθλιων πολιτικών, που διόριζαν απλώς συντοπίτες τους στα εργοστάσια.

»Τα καλά νέα είναι ότι αρχίσαμε να ξυπνάμε από τον λήθαργό μας. Αργά, αλλά ξυπνάμε.

»Οι αλλαγές που πραγματοποιούνται στις δομές των Ενόπλων Δυνάμεων από τον αρμόδιο υπουργό είναι ουσιαστικές και πρέπει να πάνε ακόμη πιο βαθιά.

»Η έμφαση στις νέες τεχνολογίες, η ίδρυση κέντρου καινοτομίας, η συνεργασία με το Ισραήλ, η προτεραιότητα στην αμυντική βιομηχανία, οι προσπάθειες της ΕΑΒ είναι πάρα πολύ θετικές εξελίξεις.

»Ακόμη και το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός ασχολείται με αυτό το εθνικό project είναι σημαντικό, γιατί καθιστά τις προθεσμίες που επιβάλλονται πιο πιεστικές.

»Δεν έχουμε, όμως, πολλά περιθώρια για άλλες φαυλότητες ή και καθυστερήσεις, επειδή ένας υπουργός δεν υπογράφει κάποια ΚΥΑ που δεν τον ενδιαφέρει. Χρειαζόμαστε, βέβαια, και καλύτερους μισθούς για να προσελκύσουμε στελέχη που θα μπορούν να τελειώσουν το Πολυτεχνείο ή ένα MBA με άριστα.

»Ο λήθαργός μας κράτησε πάρα πολύ και μας άφησε πολύ πίσω, με ευθύνη και των πολιτικών αλλά και των στρατιωτικών μας, που δεν είχαν τη θεσμική αυτοπεποίθηση που απαιτείται.

»Το “αλλάζουμε ή βουλιάζουμε” δεν είναι εντελώς αλληγορικό στην εποχή μας — το βιώνουν Αμερικανοί, Ρώσοι, όλοι».

Σχετικά άρθρα