Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Δένδιας απέκλεισε την Τουρκία από την ευρωπαϊκή άμυνα – Τι συζητήθηκε με Λεκορνί

Ο Δένδιας απέκλεισε την Τουρκία από την ευρωπαϊκή άμυνα – Τι συζητήθηκε με Λεκορνί
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αμυντική Βιομηχανία, Γαλλία, Εξοπλιστικά Προγράμματα, Νίκος Δένδιας, Πολεμική Βιομηχανία, Σεμπαστιέν Λεκορνί, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας,

Πύραυλοι Exocet για τις φρεγάτες και εν όψει τέταρτη Belharra – Εξετάζεται η ανανέωση της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας. Την Μεγάλη Τετάρτη 16/04 το ΚΥΣΕΑ αναμένεται να εγκρίνει τις εξελίξεις. Δένδιας: «Λαμβάνοντας υπόψη τη στρατηγική αξία της Συμφωνίας του 2021, πιστεύω ότι πρέπει να αρχίσουν οι συνομιλίες για την ανανέωσή της».

Στόχος της επίσκεψης του Γάλλου Υπουργού Ενόπλων Δυνάμεων, Σεμπαστιέν Λεκορνί, στην Αθήνα ήταν η ενίσχυση της ελληνικής αποτρεπτικής ισχύος στη θάλασσα και η επιβεβαίωση των στενών ελληνογαλλικών σχέσεων, με συναντήσεις στο Πεντάγωνο και το Μέγαρο Μαξίμου.

Η Γαλλία υπογραμμίζει ότι η θαλάσσια άμυνα αποτελεί τον πυρήνα των διμερών συζητήσεων.

Ο Λεκορνί συζήτησε με τον Δένδια γεωπολιτικά ζητήματα, από το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο έως τη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή, το σχέδιο ReArm Europe και την Ουκρανία, στέλνοντας έμμεσα μηνύματα προς την Άγκυρα.

«Η θαλάσσια οδός αντιμετωπίζει πρωτοφανή αστάθεια», τόνισε ο Λεκορνί, ενώ ο Δένδιας επισήμανε ότι «η Ελλάδα είναι σίγουρη πως η Γαλλία θα λαμβάνει υπόψη την ασφάλειά της και την ανάγκη διατήρησης τεχνολογικού πλεονεκτήματος έναντι του αναθεωρητισμού».

«Η Ελλάδα δεν απειλεί, αλλά απειλείται», πρόσθεσε.

Πέρα από τη συμφωνία για τις γεωπολιτικές προκλήσεις και την ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής άμυνας, ο Δένδιας απέκλεισε «τρίτες χώρες», όπως την Τουρκία, από αυτή την προοπτική.

«Η Ελλάδα εκτιμά τη συνεισφορά της Γαλλίας και την ηγετική της θέση για ένα κοινό ευρωπαϊκό αμυντικό πλαίσιο, μειώνοντας την εξάρτηση από τρίτους που ενεργούν με αμφισβητήσιμη αξιοπιστία», δήλωσε.

Υπογράφηκε σύμβαση για την προμήθεια 16 πυραύλων Exocet, ενώ εκτελείται η σύμβαση για τα ελικόπτερα NH-90.

Οι πύραυλοι προορίζονται για φρεγάτες και πυραυλακάτους Ρουσσέν, σύμφωνα με το protothema.gr, στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού του στόλου.

Ο Δένδιας προανήγγειλε την απόκτηση τέταρτης φρεγάτας FDI (Belharra), επισκεπτόμενος με τον Λεκορνί τη γαλλική φρεγάτα FREMM «Alsace» στον Πειραιά.

«Οι τρεις Belharra, και ελπίζω η τέταρτη με την έγκριση του ΚΥΣΕΑ, θα ενισχύσουν τη συνεργασία των ναυτικών μας», είπε, προσθέτοντας ότι «μαζί με τα Rafale, δημιουργούμε ένα ευρύ φάσμα κοινών συστημάτων για την ασφάλεια της Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου».

Τη Μεγάλη Τετάρτη το ΚΥΣΕΑ θα επικεντρωθεί στο νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα, μετά την παρουσίαση του Μακροπρόθεσμου Προγραμματισμού Αμυντικών Εξοπλισμών 2025-2036 στη Βουλή.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) εγείρουν ζητήματα διαφάνειας και αιφνιδιασμού για την τέταρτη Belharra.

Για πρώτη φορά μετά το 2021, ο Δένδιας έθεσε ανοιχτά την ανανέωση της ελληνογαλλικής συμφωνίας, υπενθυμίζοντας ότι «το άρθρο 2 διασφαλίζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα και των δύο χωρών».

«Η Ελλάδα είναι βέβαιη ότι η Γαλλία θα στηρίζει την ασφάλειά της», κατέληξε, προτείνοντας την έναρξη συνομιλιών για την ανανέωση.

Σχετικά άρθρα