Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τσίπρας: Η Ευρωπαϊκή Αριστερά η μόνη αντίρροπη δύναμη στον μερκελισμό

Τσίπρας: Η Ευρωπαϊκή Αριστερά η μόνη αντίρροπη δύναμη στον μερκελισμό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Άνγκελα Μέρκελ, Ευάγγελος Βενιζέλος, Ευρωπαϊκή Αριστερά, ΠΑΣΟΚ, Σοσιαλδημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ,

Η νέα Ευρωπαϊκή Αριστερά αποτελεί τη μόνη αντίρροπη δύναμη στο μερκελισμό, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας από την Ιταλία, μιλώντας στο συνέδριο του Transform Europe, με θέμα «Η νεοφιλελεύθερη ατζέντα και η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία».

«Η επικείμενη ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, θα λειτουργήσει ως κίνητρο για το συνολικό, πολιτικό αναπροσανατολισμό των προοδευτικών και σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων στον ευρωπαϊκό Νότο. Η ακίνητη Ευρώπη της τρόικας και των Μνημονίων σύντομα θα μετακινηθεί σε πιο προοδευτική κατεύθυνση’, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε:

«Από τη περιφέρεια της Ευρώπης μπορεί να ξεκινήσει η ανατροπή της νεοφιλελεύθερης ηγεμονίας στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην Ιρλανδία με το Σιν Φέιν. Στην Ισπανία με τους Podemos και την Ενωμένη Αριστερά. Εδώ, στην Ιταλία, με τον τρόπο που εσείς θα επιλέξετε.

Σ’ αυτή την προσπάθεια η συσπείρωση για την «Άλλη Ευρώπη», μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο. Γιατί η νέα Ευρωπαϊκή Αριστερά αποτελεί τη μόνη αντίρροπη δύναμη στο μερκελισμό. Το πραγματικό αντίπαλο δέος στη σκοτεινή Ευρώπη της λιτότητας και των φαντασμάτων της: Της άκρας και λαϊκιστικής δεξιάς, του νεοναζισμού, της βίας, της μισαλλοδοξίας και του ρατσισμού.

Εμείς μπορούμε ν’ αλλάξουμε την Ευρώπη και θα την αλλάξουμε. Μπορούμε και θα μετακινήσουμε σε προοδευτική κατεύθυνση την ακίνητη Ευρώπη της τρόικας και των Μνημονίων. Στην κατεύθυνση αυτή, επιθυμούμε τη ριζοσπαστική προσαρμογή της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας στη νέα κοινωνική πραγματικότητα που διαμόρφωσε η νεοφιλελεύθερη διαχείριση της κρίσης. Ανακτώντας τα πιο προοδευτικά και ριζοσπαστικά στοιχεία από το μεταπολεμικό της παρελθόν», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο σημείο αυτό , αναφέρθηκε και στο παράδειγμα του ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι είναι παράδειγμα προς αποφυγή για τη σοσιαλδημοκρατία, καθώς αποτελεί, συμπληρωματική δύναμη της νεοφιλελεύθερης δεξιάς. «Ακριβώς όπως συμβαίνει στην Ελλάδα με το ΠΑΣΟΚ του κυρίου Βενιζέλου. Η ιστορική και πολιτική απαξίωση του οποίου, μόνον ως παράδειγμα προς αποφυγή θα πρέπει να χρησιμεύσει στους Ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες», είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά άρθρα