


«Δεν είναι σωστή ιστορία». Με αυτή την τοποθέτηση ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ διέψευσε το δημοσίευμα ελληνικής εφημερίδας που είχε υποστηρίξει την Κυριακή ότι η νέα κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να αποχωρήσει από βάση στην Αλεξανδρούπολη που εξυπηρετεί τα αμερικανικά στρατεύματα.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ρωτήθηκε για το συγκεκριμένο θέμα από δημοσιογράφο κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Οβάλ Γραφείο.
Ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε να μην γνωρίζει το θέμα και γύρισε το κεφάλι του προς τον υπουργό Άμυνας που απάντησε ότι η συγκεκριμένη ιστορία δεν ευσταθεί κάτι που επανέλαβε και ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Πρόσφατα, κυκλοφόρησαν φήμες ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να αποχωρήσουν από την Αλεξανδρούπολη, κλείνοντας υποτιθέμενη στρατιωτική βάση.
Ωστόσο, αξιωματούχοι του Πενταγώνου διέψευσαν αυτές τις αναφορές, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει αμερικανική βάση στην Αλεξανδρούπολη.
Πρόκειται για ελληνική εγκατάσταση στην οποία οι ΗΠΑ έχουν πρόσβαση βάσει της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA).
Η εγκατάσταση αυτή λειτουργεί ως κόμβος χερσαίων μεταφορών για τον αμερικανικό εξοπλισμό που εισέρχεται και εξέρχεται από την Ευρώπη.
Το προσωπικό μεταφορών των ΗΠΑ μεταβαίνει εκεί για να διαχειριστεί τις αφίξεις και αναχωρήσεις εξοπλισμού.
Η στρατηγική σημασία της Αλεξανδρούπολης έχει αναδειχθεί ιδιαίτερα μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθιστώντας το λιμάνι της κρίσιμο σημείο για τον ανεφοδιασμό των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και την υποστήριξη της Ουκρανίας.
Μέσω του λιμανιού έχουν μεταφερθεί χιλιάδες τόνοι αμερικανικού στρατιωτικού υλικού, συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών και θωρακισμένων οχημάτων.
Η ελληνική κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας τη στρατηγική του σημασία, ματαίωσε τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του λιμανιού το 2022.
Συνεπώς, οι ισχυρισμοί περί αποχώρησης των ΗΠΑ από την Αλεξανδρούπολη δεν ευσταθούν, καθώς η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών συνεχίζεται απρόσκοπτα, με την Αλεξανδρούπολη να διατηρεί τον ρόλο της ως σημαντικός στρατηγικός κόμβος.
Η στρατηγική αξιοποίηση της Αλεξανδρούπολης από τις Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησε να εντείνεται σταδιακά, κυρίως μετά το 2017, επί κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα, όταν η Ουάσιγκτον άρχισε να επανεξετάζει τη στρατιωτική της παρουσία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη λόγω της αυξανόμενης ρωσικής επιρροής και των γεωπολιτικών εξελίξεων.