Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νίκος Δένδιας και «Σύγχρονος Μαχητής» – Έτοιμος ο Έλληνας στρατιώτης του μέλλοντος

Νίκος Δένδιας και «Σύγχρονος Μαχητής» – Έτοιμος ο Έλληνας στρατιώτης του μέλλοντος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αμυντική Βιομηχανία, Βίντεο, Νίκος Δένδιας, Πολεμική Βιομηχανία, Σχολή Ευελπίδων, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας,

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, παρευρέθηκε την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2025 στην παρουσίαση του προγράμματος αναβάθμισης του «Σύγχρονου Μαχητή».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο «Υποστράτηγος Αλέξανδρος Ξηρός» της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην αναβάθμιση του εξοπλισμού του μαχητή, ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του σύγχρονου πεδίου μάχης.

Η αναβάθμιση στηρίζεται σε πέντε βασικούς άξονες: επιβίωση, επικοινωνία, επίγνωση, ευελιξία και ισχύ πυρός.

Παρουσίες και συμμετέχοντες

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, οι Αρχηγοί των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, μέλη του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου, αξιωματικοί, σπουδαστές της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, εκπρόσωποι των Αρχηγών των Σωμάτων Ασφαλείας και επίτιμοι Αρχηγοί του ΓΕΣ και του ΓΕΕΦ.

Τον Υπουργό υποδέχθηκε ο Διοικητής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, Υποστράτηγος Αναστάσιος Πολύχρονος.

Η τοποθέτηση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας

Κατά την ομιλία του, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε τη σημασία της εκδήλωσης, χαρακτηρίζοντάς την ως ένα από τα πλέον ουσιαστικά βήματα στην υλοποίηση της «Ατζέντας 2030».

Όπως τόνισε, η αναβάθμιση αφορά τον Έλληνα μαχητή, την καρδιά των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

«Σύγχρονες Ένοπλες Δυνάμεις δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς σύγχρονους μαχητές.

»Το σύγχρονο πεδίο επιχειρήσεων απαιτεί εξοπλισμό που προσφέρει προστασία, ευελιξία και ισχύ πυρός.

»Το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει αναβαθμισμένα κράνη Kevlar, αντιβαλλιστικές εξαρτύσεις, σύγχρονες προσωπίδες, στολές με αισθητήρες, διόπτρες, γυαλιά προστασίας, κιτ πρώτων βοηθειών, νέες θήκες και εξοπλισμό διοίκησης και ελέγχου.

»Περιλαμβάνει, επίσης, την προμήθεια νέου τυφεκίου ελεύθερου σκοπευτή και την αναβάθμιση του G3».

Ο Υπουργός ανέφερε ότι το πρόγραμμα έχει ενταχθεί στον Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών και είναι χρηματοδοτημένο με 204 εκατομμύρια ευρώ.

Αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2030, με τις πρώτες παραδόσεις εξοπλισμού να προγραμματίζονται για το καλοκαίρι του 2026.

Ο ρόλος της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο οικονομικό αποτύπωμα του προγράμματος στην ελληνική αμυντική βιομηχανία.

Ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι περίπου το 90% του εξοπλισμού μπορεί να κατασκευαστεί στην Ελλάδα, γεγονός που ενισχύει την εγχώρια παραγωγή και το αμυντικό οικοσύστημα της χώρας.

«Από το 1974, έχουν επενδυθεί πάνω από 250 δισεκατομμύρια ευρώ στην άμυνα της χώρας, εκ των οποίων ελάχιστα έχουν απορροφηθεί από την ελληνική αμυντική βιομηχανία.

»Ένας από τους βασικούς στόχους της “Ατζέντας 2030” είναι να αλλάξει αυτή η πραγματικότητα».

Επένδυση στην εθνική άμυνα

Ο Υπουργός έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας ότι η επένδυση στον εξοπλισμό του Έλληνα μαχητή αποτελεί επένδυση στην ασφάλεια και την ανεξαρτησία της χώρας.

«Το καλύτερο οπλικό σύστημα είναι ο καλά εκπαιδευμένος Έλληνας μαχητής του 21ου αιώνα».

Το πρόγραμμα «Σύγχρονος Μαχητής», στο οποίο αναφέρθηκε ο Νίκος Δένδιας, στοχεύει στον εκσυγχρονισμό του ελληνικού στρατιωτικού εξοπλισμού, με την εισαγωγή προηγμένου υλικού, όπως κράνη Kevlar, αντιβαλλιστικά γιλέκα και στολές με ενσωματωμένους αισθητήρες, ευθυγραμμιζόμενο με τη στρατηγική της Ελλάδας για ενίσχυση της αμυντικής της ικανότητας μετά την οικονομική κρίση.

Η αμυντική στρατηγική της Ελλάδας περιλαμβάνει σημαντικές επενδύσεις στην εγχώρια παραγωγή, όπως αποδεικνύεται από την πρόθεση κατασκευής τουλάχιστον 90% του εξοπλισμού εντός της χώρας, στηρίζοντας την εθνική οικονομία και τη βιομηχανία άμυνας, γεγονός που αντικατοπτρίζει μια στροφή προς την αυτάρκεια στην αμυντική τεχνολογία.

Η αναβάθμιση του τυφεκίου G3 αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας στρατιωτικού εκσυγχρονισμού της Ελλάδας, η οποία περιλαμβάνει επίσης την απόκτηση νέων φρεγατών και μαχητικών αεροσκαφών, όπως ανακοινώθηκε στο πλαίσιο της αύξησης του αμυντικού προϋπολογισμού, με στόχο την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας εν μέσω περιφερειακών εντάσεων.

Σχετικά άρθρα