Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Φιντάν ήρθε να «αρπάξει» μειονότητα και θάλασσες – Ο Γεραπετρίτης είχε έγνοια τα… «ήρεμα νερά»

Ο Φιντάν ήρθε να «αρπάξει» μειονότητα και θάλασσες – Ο Γεραπετρίτης είχε έγνοια τα… «ήρεμα νερά»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αιγαίο Πέλαγος, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Γιώργος Γεραπετρίτης, Έλληνες Μουσουλμάνοι, Ελληνικά Νησιά, Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν PKK, Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Λεβαντίνη - Θάλασσα του Λεβάντε, Νησιά Αιγαίου, Τζιχαντιστές, Τουρκία, Υπουργείο Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν,

Αμετακίνητη εμφανίστηκε και πάλι η Άγκυρα ως προς το Κυπριακό και την «ισότιμη μοιρασιά» –συνεκμετάλλευση- Αιγαίου και Ανατολικής Μεσογείου, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών απέφυγε να δώσει τις πρέπουσες απαντήσεις για να μην ταράξει τα … «ήρεμα νερά».

Η τουρκική πλευρά έθεσε μετ’ επιτάσεως -για πολλοστή φορά- ζήτημα «τουρκικής» μειονότητας, ενώ ο Γ. Γεραπετρίτης περί άλλα τύρβαζε.

Κατά τα λοιπά, οι ελληνοτουρκικές μπίζνες καλά κρατούν.

Σε μια άκρως συμβολική κίνηση προέβη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, αμέσως μετά την επί δυόμισι ώρες συνάντησή του με τον Ελληνα ομόλογό του, Γιώργο Γεραπετρίτη, παρουσία της υφυπουργού Εξωτερικών, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου (έχει χαρακτηριστεί η «άτυπος» ΥΠΕΞ), συναντήθηκε με πολυμελή αντιπροσωπεία των «Τούρκων» της Θράκης στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα.

«Ο υπουργός μας, Χακάν Φιντάν, υποδέχθηκε τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα», αναφέρεται σε ανάρτηση του τουρκικού ΥΠΕΞ στο «Χ» (twitter).

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τούρκος ΥΠΕΞ για πολλοστή φορά, όπως και ο Ταγίπ Ερντογάν στις συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, επέμεινε πιεστικά στο θέμα της «τουρκικής» μειονότητας στην Ελλάδα και την «προστασία» της.

Κουβέντα, βέβαια, για τους διωγμούς και την εξαφάνιση της ελληνικής μειονότητας από την Τουρκία. Ούτε μια συγγνώμη, τουλάχιστον.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, ο Χ. Φιντάν ανέφερε ότι με τον ομόλογό του έθιξαν τα προβλήματα, τις απαιτήσεις και τις προσδοκίες της «τουρκικής» μειονότητας και των «συμπατριωτών» που ζουν στην Ελλάδα.

Είπε επίσης, ότι η Αγκυρα αποδίδει σημασία στη διατήρηση της «τουρκικής» (σ.σ. οθωμανική, και όχι τουρκική, είναι, άσχετα εάν η Αγκυρα θέλει να εμφανίζεται ως ο νεο-οθωμανικός συνεχιστής μιας αυτοκρατορίας που δεν υπάρχει) πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ελλάδα, και ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για κάθε είδους υποστήριξη στην αποκατάσταση των οθωμανικών μνημείων.

Ως γνωστόν, μέσω αυτού του «πολιτιστικού οχήματος», η Άγκυρα, με οργανωμένες δομές και δήθεν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις της, έχει επεκτείνει τη διείσδυσή της σε πολλές χώρες, ιδιαίτερα στα Βαλκάνια (Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία, Κόσοβο, κ.α.).

Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες, πριν την επίσκεψη Φιντάν στην Αθήνα, το τουρκικό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, Anadolu, επικαλούμενο «διπλωματικές πηγές», υπογράμμιζε πως «προσδοκία της Τουρκίας είναι ότι η τρέχουσα θετική δυναμική στις ελληνοτουρκικές σχέσεις πρέπει να αντανακλάται στην κατάσταση της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης και των ομογενών της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, τη Ρόδο και την Κω, καθώς και ότι πρέπει να τερματιστούν οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων της τουρκικής μειονότητας και των ομογενών. Κάτι που θα μεταφέρει ο Χ. Φιντάν στην ελληνική πλευρά».

Σιωπή για να μην ταραχτούν τα «ήρεμα νερά»

Από τη μεριά του, ωστόσο, ο Γ. Γεραπετρίτης, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ΥΠΕΞ, προέβη σε γενικολογίες, δίχως καν να απαντήσει στον Τούρκο ομόλογό του, ακόμη και με το γνωστό επιχείρημα ότι πρόκειται για μουσουλμανική μειονότητα (περιλαμβάνει Πομάκους και Ρομά) βάσει της Συνθήκης της Λωζάννης, και όχι για τουρκική.

«Συζητήσαμε για τις μειονότητες, οι οποίες για εμάς θα πρέπει να είναι γέφυρες φιλίας», είπε.

Και πρόσθεσε: «Οφείλουμε, και οι δύο πλευρές, να εξασφαλίζουμε την ισονομία και ισοπολιτεία όλων των πολιτών που βρίσκονται στις χώρες μας».

Το ίδιο έπραξε και σε σειρά άλλων τοποθετήσεων του Τούρκου ΥΠΕΞ.

Ο Χ. Φιντάν, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, μίλησε για συνεργασία με την Ελλάδα από τη μία πλευρά, αλλά και για καμία υποχώρηση της Τουρκίας από τις «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει, τόσο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, όσο και στο Κυπριακό.

«Η Κύπρος και η Ανατολική Μεσόγειος δεν είναι πεδία για πειραματισμούς και παρεμβάσεις», δήλωσε με έμφαση.

Η στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό, είπε, είναι ξεκάθαρη. Θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα με βάση τα δεδομένα στο νησί. Κι’ αυτό, διότι έχει αποδειχθεί πως, με την πάροδο του χρόνου, το μοντέλο της Ομοσπονδίας δεν ισχύει πλέον στο νησί.

Πρόκειται για τη γνωστή θέση της Άγκυρας περί δύο ξεχωριστών κρατών, και την απόρριψη της θέσης -που στηρίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ- για επανένωση της μεγαλονήσου στη βάση της λύσης της διζωνικής – δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Ο Γ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι «παραμένουμε σταθεροί στη θέση για μία λύση βασισμένη στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας», ενώ εξέφρασε την ελπίδα «για επανέναρξη ενός παραγωγικού διαλόγου για μία βιώσιμη, δίκαιη και λειτουργική λύση».

Ωστόσο, ούτε καν αναφέρθηκε σε εισβολή και κατοχή της μισής Κύπρου.

Κάτι που σχολίασε με ανάρτησή του στα social media ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, γράφοντας:

«Για άλλη μια φορά ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας μετά την συνάντησή του με τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας “ξέχασε” να μιλήσει, αναφερόμενος στο Κυπριακό, για τα κατοχικά στρατεύματα και τις εγγυήσεις. Άλλη μια μεγάλη ηθική και πολιτική υποχώρηση απέναντι στην Άγκυρα και πάλι σε βάρος της Μεγαλονήσου».

Στα βαθιά νερά των ελληνοτουρκικών

Σχετικά με το «καυτό» θέμα της οριοθέτησης των «θαλασσίων ζωνών», όπως συνηθίζουν να λέγουν στην Άγκυρα, αλλά και στην Αθήνα, τα ««μαγειρέματα», ως όλα δείχνουν, θα συνεχίσουν να κινούνται σε επίπεδο μυστικής διπλωματίας.

Εκτιμάται, πάντως, ότι δεν αναμένονται κάποιες θεαματικές εξελίξεις έως ότου αναλάβει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ, τον Ιανουάριο του 2025, και φανούν οι γεωπολιτικές προθέσεις της Ουάσιγκτον στην περιοχή.

Ο Γ. Γεραπετρίτης είπε ότι θέμα συζήτησής του με τον Χ. Φιντάν ήταν «η αξιολόγηση των προϋποθέσεων που πρέπει να υπάρχουν για την εκκίνηση μιας ουσιαστικής συζήτησης για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Ωστόσο, η τουρκική θέση επιμένει σε «πακέτο» ζητημάτων, με χωρικά ύδατα, «γκρίζες ζώνες», εναέριο χώρο και αποστρατιωτικοποίηση νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Κατά τον τουρκικό Τύπο, ο Φιντάν μίλησε για προσέγγιση win-win (σ.σ. όλοι κερδισμένοι ή συνεκμετάλλευση «καζάν – καζάν» στα τουρκικά, κατά τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του πρωθυπουργού, και πρώην διευθυντή του ΕΛΙΑΜΕΠ, Θάνο Ντόκο), καθώς και ότι οι Ταγίπ Ερντογάν και Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν δείξει ξεκάθαρα την πολιτική τους βούληση προς αυτή την κατεύθυνση.

Ως Τουρκία, είπε, «συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε την ισότιμη μοιρασιά στην Ανατολική Μεσόγειο.

»Οι ηγέτες μας υπέγραψαν τη Διακήρυξη της Αθήνας για τις φιλικές σχέσεις και την καλή γειτονία πριν από σχεδόν ένα χρόνο, στις 7 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους.

»Είναι σημαντικό ότι ενεργούμε σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα της δήλωσης».

Δεν αλλάζουμε θέσεις, εκτός και αν…

Μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, σε μίνι συνέντευξη που παραχώρησε ο Γ. Γεραπετρίτης στην ΕΡΤ, αντί να καθησυχάσει τις ανησυχίες, τις ενίσχυσε.

Παρ’ ότι είπε ότι πάγια θέση της Ελλάδας είναι να συζητά μόνο για Υφαλοκρηπίδα – ΑΟΖ, δεν απέκλεισε να βάλει νερό στο κρασί της η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν πρόκειται να αποστούμε από αυτήν (σ.σ. τη διαχρονική ελληνική θέση), εκτός εάν υπάρξει σύγκλιση στο επίπεδο του πλαισίου».

Περαιτέρω διευκρινίσεις δεν έδωσε, κάτι που αυξάνει τα ερωτηματικά και τον προβληματισμό γύρω από μεθοδεύσεις μυστικής διπλωματίας με την Άγκυρα.

«Η συζήτησή μας (σ.σ. με τον Φιντάν) -ανέφερε- περιορίστηκε στο να διαπιστώσουμε αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις εκείνες για να εκκινήσει η συζήτηση.

»Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι υπάρχει απόσταση.

»Η απόσταση συνδέεται με το γεγονός ότι για εμάς υπάρχει ένα και μόνο ζήτημα, το οποίο μπορεί να συζητηθεί και να τεθεί στην κρίση της διεθνούς δικαιοδοσίας, το οποίο είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

»Για την Τουρκία υφίστανται και άλλες διαφορές.

»Είναι κάτι, το οποίο η εθνική μας θέση είναι πάρα πολύ σαφής.

»Δεν πρόκειται να αποστούμε από αυτήν, εκτός εάν υπάρξει σύγκλιση στο επίπεδο του πλαισίου».

Το μπαλάκι στην Ελλάδα

Κοντολογίς, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έστειλε πολλαπλά μηνύματα.

Πάντως, αν και παραδέχθηκε και αυτός, όπως και ο Έλληνας ομόλογός του, ότι δεν έχουν λυθεί τα προβλήματα, υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει νέες κρίσεις.

Ωστόσο, κατά την προσφιλή τακτική της Αγκυρας, για μια ακόμη φορά πέταξε το μπαλάκι των ευθυνών στην Ελλάδα.

«Η αποφυγή εντάσεων εξαρτάται από την Ελλάδα, που πρέπει να σεβαστεί τα θεμέλια που έχουμε θέσει», είπε, ισχυριζόμενος ότι η τουρκική πλευρά έχει αποδείξει με πράξεις, όχι με λόγια, τη δέσμευσή της στη σταθερότητα.

Πράγματι, για αυτό δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία.

Η Τουρκία δείχνει στην πράξη τις «δεσμεύσεις» της από την εισβολή στην Κύπρο και τα Ιμια μέχρι πρόσφατα την Κάσο.

Ο ίδιος πρόσθεσε, μεταθέτοντας και πάλι την ευθύνη στην Αθήνα, ότι «η Τουρκία είναι έτοιμη για μια εποχή συνεργασίας, αλλά η σταθερότητα δεν είναι διαπραγματεύσιμη.

»Σε έναν διχασμένο κόσμο, Ελλάδα και Τουρκία έχουν την ευκαιρία να ηγηθούν, αλλά αυτό απαιτεί συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την ελληνική πλευρά».

Ηγειρε ζήτημα «τρομοκρατίας»

Ο Χ. Φιντάν δεν παρέλειψε να τονίσει με νόημα, ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει στο PKK να χρησιμοποιεί οποιαδήποτε χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, ως ασφαλές καταφύγιο ή βάση υποστήριξης.

Τόνισε ότι η παρουσία ή η υποστήριξη σε μέλη «τρομοκρατικών» οργανώσεων αποτελεί κόκκινη γραμμή για την Άγκυρα και υπογράμμισε ότι αναμένει από την ελληνική πλευρά να υιοθετήσει πιο αυστηρά μέτρα για την αποτροπή δραστηριοτήτων που απειλούν την ασφάλεια της Τουρκίας.

«Οποιαδήποτε ανοχή προς το PKK ή άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις θα έχει συνέπειες», είπε.

Η Αγκυρα δεν έχει σταματήσει να εγείρει θέμα «τρομοκρατίας» από το 2016, με το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, και την απόδραση Τούρκων στρατιωτικών στην Ελλάδα, μέχρι σήμερα, χαρακτηρίζοντας «τρομοκράτες», από τους κάθε λογής «αντικαθεστωτικούς» Τούρκους μέχρι τους Κούρδους, ακόμα και εκείνες τις δυνάμεις στη Συρία που συγκρούστηκαν με τους τζιχαντιστές.

Στους οποίους, η Άγκυρα παρείχε καταφύγιο στα κατεχόμενα από τον τουρκικό στρατό εδάφη της βορειοανατολικής Συρίας.

Η τακτική της δεν είναι καινούργια.

Τα ίδια έκανε από τη δεκαετία του 1980 έως σήμερα, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι δίδει καταφύγιο στους «τρομοκράτες».

Μάλιστα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, σε ένδειξη «καλής θέλησης, έκλεισε το στρατόπεδο του Λαυρίου, όπου επί σειρά πολλών ετών διέμεναν ως επί το πλείστον Κούρδοι.

Ωρα για μπίζνες

Τα καζάν – καζάν ντηλ, όμως, περνάνε μέσα από τις μπίζνες.

Ο Γ. Γεραπετρίτης, αναφερόμενος στις περαιτέρω κινήσεις του ελληνοτουρκικού «διαλόγου», είπε ότι «ο επόμενος γύρος του πολιτικού διαλόγου και θετικής ατζέντας (σ.σ. διεξάγεται από τους υφυπουργούς Εξωτερικών, Παπαδοπούλου και Φραγκογιάννη) θα γίνει στην Αθήνα τον επόμενο μήνα, στις 2 και 3 Δεκεμβρίου», ενώ έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στις επιχειρηματικές «μπίζνες» Ελλάδας–Τουρκίας.

Ως γνωστόν, έχει συσταθεί επιτροπή με επικεφαλής από ελληνικής πλευράς τον εφοπλιστή Προκοπίου (!), ο οποίος «σαρώνει» στα επιχειρηματικά ντήλ στην Ελλάδα, ως όλα δείχνουν, με τις ευλογίες του μεγάρου Μαξίμου.

Φραγκογιάννης, Παπαδοπούλου, στη συνάντηση Γεραπετρίτη–Φιντάν

«Προσβλέπουμε στην περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε τομείς όπως η οικονομία, ο τουρισμός, το εμπόριο και ο πολιτισμός.

»Ήδη το διμερές μας εμπόριο έχει σημειώσει μία σημαντική αύξηση κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, με την ευχή να φτάσει τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως είναι ο στόχος που έχει τεθεί από τους δύο ηγέτες».

Από τη μεριά του, ο Χ. Φιντάν είπε: «Προσβλέπουμε ότι ο όγκος των συναλλαγών μας, που ήταν 5,8 δισεκατομμύρια δολάρια, θα ξεπεράσει τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους».

Στην «θετική ατζέντα», ο Γ. Γεραπετρίτης περιέλαβε και τις κοινές υποψηφιότητες που έχουν συμφωνήσει Αθήνα και Άγκυρα να προωθήσουν σε ευρωπαϊκούς Οργανισμούς, παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν.

«Συζητήσαμε θέματα συνεργασίας, όπως μεταξύ άλλων, έχουμε από κοινού υποβάλει υποψηφιότητα για 2 από τις 4 κορυφαίες θέσεις του ΟΑΣΕ, τη θέση του Γενικού Γραμματέα και τη θέση του Διευθυντή του Γραφείου για τους Δημοκρατικούς Θεσμούς και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», ανέφερε.

Πηγή/με πληροφορίες από neostrategy.gr

Σχετικά άρθρα