Υπό τον τίτλο «Ελληνοτουρκικά: ο Μητσοτάκης, ο Σαμαράς και η αντιπολίτευση» στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο γνωστός για τις «περίεργες» απόψεις του στα εθνικά θέματα Σωτήρης Βαλντέν, Μέλος του Προσωρινού Συντονιστικού του μορφώματος της Νέας Αριστεράς, έγραψε μία -ο θεός να την κάνει- ανάλυση, στην οποία επικροτεί την αυλή του Μαξίμου για την «εκσυγχρονιστική» της πολιτική στα ελληνοτουρκικά, ζητά μάλιστα ανερυθρίαστα στήριξη της «εκσυγχρονιστικής» αυλής Μητσοτάκη και παραθέτει, όπως το συνηθίζει, απόψεις που συγκλονιστικά ομοιάζουν με τις θέσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Διαβάστε εδώ -έχει σχέση με τον Βαλντέν- πριν τέσσερα χρόνια -20 Οκτωβρίου 2020: Ο σύμβουλος του Σημίτη Παν. Ιωακειμίδης λέει ότι «εξυπηρετεί πολιτικά» την Ελλάδα η τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας
Διαβάστε κι εδώ (15 Μαρτίου 2022): Οι Τούρκοι πανηγυρίζουν: Λένε ότι διέλυσαν τη συμμαχία της Αν. Μεσογείου και μας πήραν τον EastMed
Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά στις νέες προτροπές του 75χρονου Σωτήρη Βαλντέν.
Έχουν ενδιαφέρον. Περισσότερο η διαπίστωση ότι πρόκειται περί ενός αμετανόητου.
«Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για αποκλιμάκωση και διάλογο με την Τουρκία είναι θετικές και επιβεβλημένες. Πρέπει να τις στηρίξουμε», γράφει ο Σωτήρης Βαλντέν.
Όχι, δεν είναι εκπρόσωπος του Μητσοτάκη, του Γεραπετρίτη ή της Αλέξάνδρας.
Είναι «καθοδήγηση» του μορφώματος της Νέας Αριστεράς. Και συνεχίζει ο 75χρονος:
«Είναι καιρός να απαλλαγούμε από ανυπόστατα εθνικιστικά δόγματα», λέει ο Βαλντέν, που έφτασε 75 κι ακόμα δεν έμαθε τη διαφορά μεταξύ πατριωτισμού και εθνικισμού.
«Αυτό δεν σημαίνει πως εμπιστευόμαστε τον Μητσοτάκη», γράφει για να μαζέψει τις εντυπώσεις του ακατάσχετου ενθουσιασμού του, «ότι θα τολμήσει να προχωρήσει σε λύσεις, ούτε βέβαια πως απαλλάσσεται από την εγκληματική ευθύνη για την πλήρη υποταγή στις ΗΠΑ σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή.
»Σημαίνει όμως ότι στηρίζουμε χωρίς αστερίσκους κινήσεις για ειρήνη με τη γείτονα και δεν παίζουμε με τον εθνικισμό».
Απορία: Με τον πρώτο πληθυντικό ποιους εννοεί; Έχει και παρέα; Το 1,5% της Νέας Αριστεράς; Προσθέτει και τα ετοιμοθάνατα της αυλής του Σημίτη σε αυτό το άθροισμα φιλογερμανών οπαδών του κατευνασμού;
«Εδώ και ενάμιση χρόνο ζούμε μια εντυπωσιακή αποκλιμάκωση των εντάσεων με την Τουρκία», συνεχίζει ο Βαλντέν.
«Επαναλήφθηκαν και πολλαπλασιάζονται επίσημες συναντήσεις και διαβουλεύσεις, αναπτύσσονται οι διμερείς σχέσεις, μαθαίνουμε πως σταμάτησαν ή μειώθηκαν κάθετα οι εκατέρωθεν προκλήσεις.
»Το κυριότερο, το εχθρικό κλίμα που καλλιεργούνταν επίσημα και μέσω των περισσότερων ΜΜΕ, έχει υποκατασταθεί από μια υπεύθυνη διαχείριση των όποιων “στραβοπατημάτων” σημειώνονται».
Μας λέει δηλαδή, δίχως ίχνος ντροπής ότι, η υποτέλεια στους νεο-οθωμανούς χαρακτηρίζεται «υπεύθυνη διαχείριση».
«Κάθε εχέφρων πολίτης» δηλαδή κάθε προσκυνημένος, «αισθάνεται ανακούφιση και επικροτεί τα “ήρεμα νερά” που μας απομακρύνουν από τον κίνδυνο πολέμου». Περίπου τα ίδια λέει κι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, ο κουρδικής καταγωγής γενίτσαρος Χακάν Φιντάν, ενδιαφέρουσα συναντίληψη.
«Βέβαια, μέχρι στιγμής δεν έχουν θιγεί -εξ όσων τουλάχιστον γνωρίζουμε- τα ουσιαστικά ζητήματα που χωρίζουν τις δύο χώρες, όμως το νέο κλίμα αποτελεί προϋπόθεση για να πάμε προς την επίλυσή τους».
Τα «ουσιαστικά ζητήματα», που αναφέρεται ο Βαλντέν, είναι αναφορά μεγάλος δούρειος ίππος, είναι η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ, όχι η ελληνική. Για την Ελλάδα υπάρχει ΕΝΑ μόνο ζήτημα, για την Τουρκία περισσότερα [διαβάστε ΕΔΩ].
Και κάπου εδώ το παραλήρημά του, από τη στιγμή που υιοθετεί αλλότριες θέσεις, καταλήγει στον κάλαθο των απορριμμάτων.
Ωστόσο, έχει ένα ενδιαφέρον να δούμε πόσο χαμηλότερα μπορεί να πέσει αυτός ο 75χρονος που καλύπτει τον ενδοτισμό του πίσω από έναν δήθεν αριστερό μανδύα.
Εμετική επίθεση Βαλντέν σε Σαμαρά και Καραμανλή
«Αυτή ακριβώς η προοπτική είναι που ανησυχεί τους ανά την επικράτεια υπερπατριώτες, οι οποίοι επί δεκαετίες προσπαθούν με κάθε τρόπο να εμποδίσουν την ομαλοποίηση των σχέσεων.
»Οι αντιπολιτευόμενοι στη Ν.Δ. άδραξαν την ευκαιρία να επιτεθούν στον πρωθυπουργό με αιχμή τα λεγόμενα εθνικά.
»Κύριος εκπρόσωπός τους ο μοιραίος από το Μακεδονικό Αντώνης Σαμαράς, γνωστός και για το υπερήφανο “δεν συνομιλούμε με πειρατές”.
»Δυστυχώς με τον Σαμαρά (και τον Κώστα Καραμανλή που συμπλέει) συμπαρατάσσονται όχι μόνο οι ακροδεξιοί, αλλά επί της ουσίας και το ΠΑΣΟΚ, τα διάφορα τμήματα του υπό διάλυση ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.
«Κακός» όποιος κατηγορεί τον Μητσοτάκη για ενδοτισμό
»Αυτοί μπορεί μεν επί της αρχής να τάσσονται οι περισσότεροι υπέρ του διαλόγου, αλλά επικρίνουν τον Μητσοτάκη για ενδοτισμό.
»Με διάφορα προσχήματα, καταδικάζουν κάθε πρωτοβουλία “ανοίγματος” προς την Τουρκία.
»Με άλλα λόγια, ένα πλατύ, υποτίθεται “πατριωτικό”, μέτωπο από την άκρα Δεξιά έως τη δογματική Αριστερά, ο καθένας με το σκεπτικό του, τάσσεται ενάντια στην εξομάλυνση με την Τουρκία.
»Στον προοδευτικό χώρο επικρατεί η αντίληψη της κάθετης, εφ’ όλης της ύλης αντιπολίτευσης, άσχετα από το ποια είναι τα συγκεκριμένα ζητήματα.
»Στη σύγκρουση Σαμαρά-Μητσοτάκη προτιμούν στην πράξη τον Σαμαρά.
Ο Βαλντέν συμβουλεύει τον Μητσοτάκη
»Εννοείται πως ο Μητσοτάκης είναι κάθε άλλο παρά άμοιρος ευθυνών για την αντίσταση που συναντά.
»Θερίζει αυτά που έσπειρε.
»Ο ίδιος υπέθαλψε το “πατριωτικό” μέτωπο με τους φασίστες κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών [σ.σ. ο Βαλντέν σκόπιμα και επίτηδες καπηλεύεται και διαστρεβλώνει τη Συμφωνία των Πρεσπών, τα ίδια κάνει κι ο αποτυχημένος πολιτικός Μπίστης, η οποία είναι πράγματι πατριωτική και δεν έχει καμία σχέση με το σημιτικό σκυλολόι].
»Ο ίδιος ακόμη και πρόσφατα, το 2023, ανακίνησε προκλητικά θέμα μειονότητας στη Θράκη για να κερδίσει κάποιες ψήφους.
»Η πολιτική του πορεία χαρακτηρίζεται από έναν χωρίς αρχές και όρια οπορτουνισμό και δεν διστάζει να εργαλειοποιεί τα “εθνικά” θέματα.
»Ισως δε οι σημερινές του πρωτοβουλίες να μην είναι άσχετες και με ισχυρά υπερατλαντικά κελεύσματα στις συνθήκες των πολέμων στη γειτονιά μας.
»Με τέτοιο προηγούμενο, μάλλον δεν μπορούμε να εμπιστευόμαστε τον πρωθυπουργό πως θα εμμείνει στη γραμμή της λογικής. [σ.σ. αυτά, περί γραμμή λογικής στα ελληνοτουρκικά, ακριβώς τα ίδια λένε και οι Τούρκοι, το έχει παραδεχτεί ο Χουλουσί Ακάρ].
●●●Εδώ όλες οι δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ
Εδώ η ΜΕΓΑΛΗ ΟΜΟΛΟΓΙΑ του Χουλουσί Ακάρ που «καίει» Βαλντένηδες, Γεραπετρίτες, Μητσοτάκηδες και λοιπούς «εκσυγχρονιστές» ομοϊδεάτες τους: Ο Ακάρ «έδωσε στεγνά» τους εγχώριους «να τα βρούμε»: «Είναι προς τη δική μας τοποθέτηση»
Ο Βαλντέν προτρέπει σε υποστήριξη Μητσοτάκη και αποτρέπει τη σύμπλευση με τους υπερπατριώτες
»Ομως είναι, νομίζω, προφανές πως ενόσω κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση θα πρέπει να συναινούμε και, προπαντός, να μη συμπλέουμε με τους υπερπατριώτες.
»Και εφόσον δεν προχωρήσει, να τον επικρίνουμε γι’ αυτό, όχι για ενδοτικότητα.
«Ο Μητσοτάκης, παγιδευμένος στο κλίμα που ο ίδιος καλλιέργησε, φαίνεται να διστάζει.
»Ανοιξε μεν επιτέλους –μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών– ένα μέτωπο ενάντια στους “πατριώτες της φακής”, κυρίως όμως αμύνεται με κύριο επιχείρημα πως δεν αφίσταται ούτε σπιθαμή από την “εθνική γραμμή”.
Ο Βαλντέν κατά της ελληνικής εθνικής γραμμής
»Ομως η υποτιθέμενη εθνική γραμμή είναι στην πραγματικότητα περισσότερο εθνικιστική παρά εθνική.
Ο Βαλντέν κατά του Ανδρέα Παπανδρέου
»Ενσωματώνει τα μαξιμαλιστικά δόγματα και θέσεις που έχουν υιοθετήσει διαδοχικές κυβερνήσεις, με πρώτες αυτές του Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ αποσιωπά κινήσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση, όπως του Κωνσταντίνου Καραμανλή ή του Σημίτη.
»Διάλογος (μη προσχηματικός) με προοπτική λύσεων, με τήρηση της τέτοιας “εθνικής γραμμής” είναι αδύνατος.
»Εξάλλου αυτή η δήθεν εθνική γραμμή ουδέποτε τηρήθηκε όποτε έγιναν θετικά βήματα.
»Αν ο πρωθυπουργός την τηρούσε, θα έπαιζε αναπόφευκτα στο γήπεδο των εθνικιστών.
«Να απαλλαγούμε» λέει ο Βαλντέν από την ελληνική γραμμή – Και μετά τι; Μα… να αποδεχτούμε την ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ
»Αν θέλουμε στ’ αλήθεια επίλυση των προβλημάτων μας με την Τουρκία, πρέπει να απαλλαγούμε από τα ταμπού της “εθνικής γραμμής” που επινοήθηκε ακριβώς για να μην υπάρξει λύση. Παραθέτω μερικά από αυτά:
»● Ο κίνδυνος για τη χώρα μας προέρχεται από τον ενδοτισμό. Οχι, προέρχεται από τους υπερπατριώτες και την αδιαλλαξία τους. Ας θυμηθούμε το 1897, το 1922 και το 1974.
»● Μία μόνο διαφορά έχουμε με την Τουρκία (υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ). Οχι, βέβαια. Εχουμε πολλές διαφορές [σ.σ. όπως λένε οι Τούρκοι, ο Βαλντέν υιοθετεί την τουρκική γραμμή], τόσες όσες εγείρει η κάθε πλευρά.
»Αλλο θέμα το πώς και πού τις συζητάμε. Το δόγμα της “μιας διαφοράς” υιοθετήθηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου για να μην υπάρξει διάλογος.
»Τόσο πριν όσο και μετά, όποτε συζητούμε με τους γείτονες, θίγονται πολλά θέματα.
Ο Βαλντέν προτρέπει: «Προφανώς συζητάμε κυριαρχικά δικαιώματα»
»● Δεν συζητάμε εθνική κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα. Ας σοβαρευτούμε.
»Προφανώς συζητάμε κυριαρχικά δικαιώματα: η συζήτηση για τον καθορισμό ΑΟΖ τι άλλο είναι, αφού αφορά περιοχές που οι δύο χώρες διεκδικούν ως δικές τους.
»Μα ακόμη και την εθνική κυριαρχία συζητάμε, έστω έμμεσα, αφού η αιγιαλίτιδα ζώνη και ο εναέριος χώρος συνδέονται στενά με τον ορισμό της ΑΟΖ.
»● “Κόκκινες γραμμές” είναι τα δυνητικά χωρικά μας ύδατα (12 μίλια). Οχι βέβαια.
»Κόκκινη γραμμή είναι τα σημερινά χωρικά μας ύδατα των 6 μιλίων.
»Είναι αδιανόητη -και αντίθετη προς το διεθνές δίκαιο- η χρήση στρατιωτικών μέσων για την υπεράσπιση περιοχών που διεκδικούν οι δύο χώρες ως ΑΟΖ, έξω από τα χωρικά τους ύδατα.
»Το είχε πει προ ετών ο Γεραπετρίτης, το δέχτηκαν πρόσφατα στην πράξη και οι Τούρκοι στην Κάσο.
»Ομως, οι κινητοποιήσεις των στόλων το 2020 και οι “επακουμβήσεις” επί Μητσοτάκη και επί Τσίπρα το αντίθετο έλεγαν.
»● Δεν υπάρχει τουρκική, αλλά μόνο μουσουλμανική, μειονότητα στη Θράκη. Ο γυμνός βασιλιάς.
»Ολοι γνωρίζουμε πως υπάρχουν Τούρκοι στη Θράκη.
»Η εθνοτική ταυτότητα δεν ορίζεται από διμερείς συνθήκες, αλλά από αυτοπροσδιορισμό που προβλέπει το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο και αποφάσεις του Δικαστηρίου του Στρασβούργου.
»Η Συνθήκη της Λωζάννης φυσικά και δεν καταργείται με τη συμμόρφωσή μας προς το σύγχρονο διεθνές δίκαιο για τις μειονότητες.
»Ούτε η όποια ανάμειξη της Τουρκίας στα εσωτερικά μας εξαρτάται από το όνομα της μειονότητας.
»● Το σημερινό αδιέξοδο στο Κυπριακό επιβάλλει να μην προχωρήσουμε στα ελληνοτουρκικά. Το ακριβώς αντίθετο.
»Μόνο η πρόοδος στα ελληνοτουρκικά μπορεί να συμβάλει πια στην άρση του αδιεξόδου στην Κύπρο.
»Δεν νοείται η Ελλάδα να καταστεί πάλι όμηρος του κυπριακού απορριπτισμού».
Ο Βαλντέν παραπάνω ΥΙΟΘΕΤΗΣΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ τις τουρκικές αναθεωρητικές και ιμπεριαλιστικές νεο-οθωμανικές θέσεις και τις παρουσιάζει ως δήθεν αριστερές. Έτσι έκαναν πάντα οι «εκσυγχρονιστές». Όχι, δεν είναι αριστερές. Οι θέσεις του Βαλντέν συνιστούν ανοιχτά και ευθέως ΕΘΝΙΚΗ ΜΕΙΟΔΟΣΙΑ, είναι ανοιχτά «πράκτορας ξένης δύναμης» κι αυτό αποδεικνύεται από τα λεγόμενα του που ταυτίζονται πλήρως, ευθυγραμμίζονται, με τις τουρκικές θέσεις και την τουρκική προπαγάνδα.
«Συνοψίζω:
»Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για αποκλιμάκωση και διάλογο με την Τουρκία είναι θετικές και επιβεβλημένες. Πρέπει να τις στηρίξουμε.
»Είναι καιρός να απαλλαγούμε από ανυπόστατα εθνικιστικά δόγματα.
»Αυτό δεν σημαίνει πως εμπιστευόμαστε τον Μητσοτάκη ότι θα τολμήσει να προχωρήσει σε λύσεις, ούτε βέβαια πως απαλλάσσεται από την εγκληματική ευθύνη για την πλήρη υποταγή στις ΗΠΑ σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή. Σημαίνει όμως ότι στηρίζουμε χωρίς αστερίσκους κινήσεις για ειρήνη με τη γείτονα και δεν παίζουμε με τον εθνικισμό.
»Θέλω να ελπίζω πως η Νέα Αριστερά στο ερχόμενο συνέδριό της θα συγκεκριμενοποιήσει τον αντιεθνικιστικό της λόγο, σώζοντας την τιμή της πολύπαθης Αριστεράς της χώρας μας».
Εν κατακλείδι. Δεν θα πει ο φιλότουρκος Βαλντέν, με το ξενικό επίθετο, ποια είναι η αριστερά στην Ελλάδα.
Ούτε θα επιχειρεί να λασπολογεί τη μνήμη του μεγάλου σοσιαλπατριώτη ηγέτη Ανδρέα Παπανδρέου αυτός ο εσχατόγερος φερέφωνο των Τούρκων Σωτήρης Βαλντέν.
Τους ακόλουθους του Άγι Στίνα μάς δίδαξε η ιστορία που να τους στέλνουμε. Σιωπή τώρα Βαλντέν!