Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κώτσηρας: Είμαστε στο πλευρό του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού

Κώτσηρας: Είμαστε στο πλευρό του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αίγυπτος, Αλεξάνδρεια, Γιώργος Κώτσηρας, Ελληνική Ομογένεια, Ορθόδοξη Εκκλησία, Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος, Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, Υπουργείο Εξωτερικών, Χριστιανισμός, Χριστιανοί,

Τη στήριξη της ελληνικής Πολιτείας στο Παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και στους Έλληνες της Αιγύπτου μετέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας, κατά την επίσκεψή του στην Αλεξάνδρεια και το Κάιρο, η οποία ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου.

Ο κ. Κώτσηρας συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την ανάρρηση στον πατριαρχικό θρόνο του πάπα και πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρου Β΄, εκφράζοντας την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στον ρόλο του Πατριαρχείου ως φάρου Ορθοδοξίας στην Αφρική και στο πολυσχιδές ποιμαντικό, εκπαιδευτικό και ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου.

Αναγνωρίζοντας στο πρόσωπο του υφυπουργού τη στήριξη της Ελλάδας προς το Πατριαρχείο, ο μακαριώτατος απένειμε στον κ. Κώτσηρα τον Σταυρό του Αγίου Μάρκου μετ’ αστέρος, τιμητική διάκριση του πατριαρχικού θρόνου.

Την προηγουμένη, ο κ. Κώτσηρας παραβρέθηκε σε καλλιτεχνική βραδιά με ερμηνεύτρια την υψίφωνο Σόνια Θεοδωρίδου, που διοργάνωσε στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων η πρεσβεία της Ελλάδας στην Αίγυπτο, σε συνεργασία με την ελληνική κοινότητα Αλεξάνδρειας.

Κατά την παραμονή του στην Αίγυπτο, ο υφυπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας Αλεξάνδρειας και της ελληνικής κοινότητας Καΐρου και συζήτησε μαζί τους για τα θέματα που απασχολούν την ελληνική παροικία, ενημερώνοντάς τους για μια σειρά δράσεων που υλοποιούνται στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου του υπουργείου Εξωτερικών για τον απόδημο Ελληνισμό.

Όπως, για παράδειγμα, τα προγράμματα φιλοξενίας παιδιών της ομογένειας σε κατασκηνώσεις στην Ελλάδα.

Σε επίσκεψή του στην Αχιλλοπούλειο Σχολή Καΐρου, ο κ. Κώτσηρας συνομίλησε με εκπαιδευτικούς και μαθητές και τόνισε τη σημασία της ελληνόφωνης εκπαίδευσης και των προσπαθειών που γίνονται για την ενίσχυσή της με την αξιοποίηση και σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, o υφυπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε τη νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, ένα οικουμενικό κέντρο προώθησης των γραμμάτων και της ελληνιστικής ιστορίας της πόλης, καθώς και το Μουσείο Καβάφη, που στεγάζεται στην οικία που έζησε και μεγαλούργησε ο μεγάλος Αλεξανδρινός ποιητής.

Στο Κάιρο, ο κ. Κώτσηρας είχε συνάντηση με τον Αιγύπτιο υφυπουργό Εξωτερικών, Ναμπίλ Χαμπάσι (Nabil Habashi).

Στη συζήτηση που είχαν επιβεβαιώθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαιγυπτιακών σχέσεων, με έμφαση στις δυνατότητες περαιτέρω εμβάθυνσης της συνεργασίας των δύο χωρών σε θέματα διασποράς, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας τους με την Κύπρο.

Σχετικά άρθρα