Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Γεραπετρίτης είπε ότι η ΜΕΡΙΚΗ οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο είναι η πλήρης; Πάει καλά; Αγνοεί ότι η ΑΟΖ μας φτάνει μέχρι την Κύπρο;

Ο Γεραπετρίτης είπε ότι η ΜΕΡΙΚΗ οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο είναι η πλήρης; Πάει καλά; Αγνοεί ότι η ΑΟΖ μας φτάνει μέχρι την Κύπρο;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Γιώργος Γεραπετρίτης, Ενέργεια, Λεβαντίνη - Θάλασσα του Λεβάντε, Τουρκία, Υπουργείο Εξωτερικών, Υφαλοκρηπίδα,

Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να συναινέσει στο να τεθούν ζητήματα κυριαρχίας είτε στον διάλογο με την Τουρκία, είτε στη διεθνή δικαιοδοσία, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης το πρωί της Παρασκευής 4/10.

Μιλώντας στο ρ.σ. «Σκάι 100,3» ο κ. Γεραπετρίτης ξεκαθάρισε ότι αυτά τα θέματα είναι εκτός συζήτησης και επισήμανε ότι ένα τέτοιο ζήτημα θα ήταν λόγος να σταματήσουμε την περαιτέρω συζήτηση.

Ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρξε και δεν θα υπάρξει καμία υποχώρηση με την Τουρκία.

Εκτίμησε πως εάν δεν λυθεί η διαφορά οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ με την Τουρκία δεν θα υπάρχει μακρόχρονη ειρήνη στην περιοχή μας [σ.σ. εκβιάζει και φοβίζει τον ελληνικό λαό ο κ. Γεραπετρίτης;], ενώ για τις συνομιλίες με τη γειτονική χώρα είπε ότι 15 μήνες μετά την έναρξη του διαλόγου στο Βίλνιους, όταν συζητάς πάντα κάτι έχεις να κερδίσεις.

Λύση δεν μπορεί να υπάρχει αν δεν συζητήσεις, είπε, και προσέθεσε ότι κατά τη διάρκεια των 15 μηνών εδραιώθηκαν κανάλια επικοινωνίας.

Τόνισε ότι πάντα υπάρχουν εντάσεις, «αλλά δουλεύουν οι δυο κυβερνήσεις ώστε οι εντάσεις να μην γίνονται κρίσεις».

Κάτι που έχει αποφευχθεί εδώ και 15 μήνες, όπως είπε, ενώ σημείωσε ότι δεν έχουμε παραβιάσεις εναέριου χώρου, κάτι που για την Ελλάδα είναι ζωτικό γιατί εδραιώνει τη θέση της ότι οι παραβιάσεις στο παρελθόν ήταν αδικαιολόγητες.

Υπογράμμισε ότι οι παραβιάσεις ήταν εκατοντάδες την ημέρα και ο κίνδυνος ατυχήματος υπήρχε και οι Ένοπλες Δυνάμεις ήταν με τον δάχτυλο στη σκανδάλη.

Προσέθεσε ότι υπάρχει άριστος συντονισμός μεταξύ των δυο χωρών στο μεταναστευτικό, ώστε να αντιμετωπίζονται τα κυκλώματα διακινητών στην Τουρκία και είπε ότι σήμερα είναι λιγότερες οι ροές σε σχέση με το 2019, αλλά παραδέχθηκε ότι υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν ακόμη.

Τόνισε επίσης ότι δεν είναι κεκτημένο οι σχέσεις ειλικρίνειας με την Τουρκία, ενώ ήταν κατηγορηματικός αναφορικά με το περιστατικό της Κάσου, λέγοντας ότι τα τουρκικά πολεμικά πλοία αποχώρησαν, δεν αναγνωρίστηκε καμία αξίωση της Τουρκίας στην περιοχή και ολοκληρώθηκε η έρευνα.

Έγινε η δουλειά χωρίς να υπάρξει τίμημα, σημείωσε, ενώ αναφερόμενος στα θαλάσσια πάρκα είπε ότι γίνεται μελέτη για χάραξη ορίων επί τη βάσει περιβαλλοντικών κριτηρίων και όχι πολιτικών.

«Καμία υποχώρηση δεν πρόκειται να υπάρξει ούτε υπήρξε», τόνισε κατηγορηματικά ο κ. Γεραπετρίτης.

Σημείωσε ότι τα δικαιώματά μας πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο, είπε ότι οριοθετήθηκε η ΑΟΖ με Αίγυπτο και απομένει να ολοκληρωθεί η οριοθέτηση με άλλες γειτονικές χώρες.

Προφανώς αγνοεί ή ξεχνά, ή ακόμα χειρότερα αποκρύπτει, ότι η οριοθέτηση με την Αίγυπτο είναι ΜΕΡΙΚΗ.

Εκκρεμεί να ολοκληρωθεί η οριοθέτηση των ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου μέχρι και την Κυπριακή ΑΟΖ. Δεν το γνωρίζει ο κ. Γεραπετρίτης; Είναι συμφωνημένο.

Η ελληνική ΑΟΖ φτάνει μέχρι την κυπριακή ΑΟΖ επειδή υπάρχει και το ελληνικό νησί Καστελλόριζο, που έχει ΑΟΖ, μεταξύ Ρόδου και Κύπρου. Δεν το γνωρίζει ο κ. Γεραπετρίτης;

Ή μήπως «διαγράφει» την πρόσφατη δήλωση του Νίκου Δένδια ότι το Καστελλόριζο έχει ΑΟΖ;

Ή μήπως «αφήνει» την πλούσια σε υποθαλάσσια κοιτάσματα περιοχή μεταξύ Δωδεκανήσων και Κύπρου στη νεο-οθωμανική Τουρκία;

Να διαβάσει ο κ. Γεραπετρίτης εάν έχει επικίνδυνη άγνοια: Ο Ερντογάν κάλεσε σε «ισλαμική συμμαχία» κατά του Ισραήλ – Θέλει να ορίσουν ΑΟΖ Τουρκία και Αίγυπτος εις βάρος της Ελλάδας

Τις επιθυμίες του Ερντογάν εξυπηρετούν οι δηλώσεις Γεραπετρίτη περί ΑΟΖ και πολύ λυπούμαστε για αυτόν τον «σημιτισμό» του.

Και είναι να απορεί κανείς: Νομίζει ο κ. Γεραπετρίτης και η «εκσυγχρονιστική» πατέρα του ότι έχουν κάποια νομιμοποίηση να χαρίσουν τον πλούτο μας στην Τουρκία; Ή νομίζουν ότι θα κυβερνάνε για πολύ καιρό ακόμα;

Η μερική οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου. Όχι πληρης, μερική, έως τον 28ο μεσημβρινό. Αυτή είναι ΜΕΡΙΚΗ οριοθέτηση, όχι πλήρης κε Γεραπετρίτη προσωρινέ.

Η ΑΟΖ μας φτάνει μέχρι την κυπριακή ΑΟΖ. Να το εμπεδώσουν οι «εκσυγχρονιστές» του Μαξίμου και οι ομοϊδεάτες τους στο ΥΠΕΞ.

Είναι αναγκαία η οριοθέτηση, συνέχισε ο κ. Γεραπετρίτης και τόνισε ότι η ηρεμία που υπάρχει στο Αιγαίο στηρίζεται στη δυνατότητα διαλόγου με την Τουρκία.

Προσέξτε κουτοπονηριά: Δεν ορίζει την οριοθέτηση. Αφήνει να εννοηθεί ότι εκκρεμεί μόνο στο Αιγαίο οριοθέτηση ΑΟΖ ενώ το Αιγαίο στην πραγματικότητα είναι μοιρασμένο από τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Η οριοθέτηση που εκκρεμεί είναι στην Ανατολική Μεσόγειο. Στη Λεβαντίνη ή Θάλασσα του Λεβάντε, ή Λύκιο Πέλαγος, διότι και οι θάλασσες αυτές έχουν όνομα.

«Η ηρεμία δεν είναι επίπλαστη αλλά ούτε διασφαλισμένη», συνέχισε να φοβίζει τον ελληνικό λαό ο κ. Γεραπετρίτης, τονίζοντας ότι «όσο υφίσταται η εκκρεμότητα με ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα υπάρχει κίνδυνος να διολισθήσουμε σε εντάσεις και κρίσεις γιατί υπάρχουν διαφορετικές θέσεις μεταξύ των δυο κρατών».

Καταλάβατε; Φοβίζει τον ελληνικό λαό για να προσκυνήσει, όπως προσκυνά κι ο ίδιος φοβικός «μαθητής» του Κώστα Σημίτη.

Ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν περίμενε να υποχωρήσει η Τουρκία από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά όταν καθίσουν οι δύο χώρες στο τραπέζι, τα πράγματα αλλάζουν, συμπλήρωσε. Πότε υποχώρησε η Τουρκία;

Αναφερόμενος στις συνομιλίες με τον ομόλογό του της Τουρκίας, τον Κούρδο γενίτσαρο Χακάν Φιντάν, αρχικά -όπως είπε- θα τεθούν τα πράγματα σε τεχνικό επίπεδο, και στη συνέχεια ανάλογα με την εξέλιξη της συζήτησης θα γίνουν οι επόμενες ενέργειες.

Από το 2002 -είπε- έχουν γίνει 64 κύκλοι διερευνητικών επαφών με θέμα την οριοθέτηση και τίθεται το ερώτημα εάν κέρδισε η Ελλάδα κάτι ή αν φτάσαμε κοντά στην οριοθέτηση.

«Η απάντηση είναι όχι» είπε και σημείωσε ότι παραμέναμε στάσιμοι και οι τουρκικές αξιώσεις έχουν μεγαλώσει και έγιναν εντονότερες οι πιέσεις.

»Σήμερα -τόνισε- η απάντηση είναι ότι θέλουμε να πιάσουμε το νήμα με μια διαφορετική προσέγγιση που θα στηρίζεται στην αμοιβαία κατανόηση και την κοινή βούληση, αλλά και στο διεθνές δίκαιο.

»Η εντολή που λάβαμε από τους δυο ηγέτες -είπε ο κ. Γεραπετρίτης- είναι να διερευνήσουμε εάν είναι δυνατόν να θέσουμε ένα κοινό πλαίσιο, στο οποίο θα στηριχτεί η συζήτηση για οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, που θα στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο.

»Εάν υπάρξει συμφωνία σε αυτά «τότε και μόνο τότε θα πάμε στους ηγέτες να λάβουμε εντολή να προχωρήσουμε και επί των χαρτών.

»Αν δεν έχουμε κοινή κατανόηση δεν μπορούμε να προχωρήσουμε», ξεκαθάρισε ο κ. Γεραπετρίτης.

Προσέθεσε ότι είναι κατάλληλες οι συνθήκες σήμερα γιατί η Ελλάδα έχει ένα διεθνές κεφάλαιο που είναι πιο ισχυρό από ποτέ και όταν είσαι ισχυρός διπλωματικά, τότε είναι η ώρα να συζητάς για τα δύσκολα, και η κυβέρνηση έχει τη βούληση να προχωρήσει στα δύσκολα.

Ποια δύσκολα; Να χαρίσει την Ανατολική Μεσόγειο στους Τούρκους; Να μοιράσει το Αιγαίο; Να μας πει ακριβώς ποια είναι τα «δύσκολα».

Όπως είπε, αισθάνεται χρέος απέναντι στις επόμενες γενιές [σ.σ. δεν χρωστά τίποτα, να πάει στον πεθερό του τώρα], και πρέπει να καταλάβουμε όλοι πόσο σημαντικό είναι να ελαχιστοποιούμε τους κινδύνους, είπε ο φοβικός πρώην πασόκος σημιτικός.

Έχουμε δυο πολέμους στη γειτονιά μας, αλλά βρισκόμαστε σε μια σχετική ησυχία, σημείωσε, και τόνισε ότι είτε θα αποφασίσουμε να διαβούμε τον Ρουβίκωνα και να λύσουμε προβλήματα για μακρά περίοδο, είτε να προσπαθήσουμε συντηρητικά να διατηρήσουμε αυτό το κλίμα επικοινωνίας που έχουμε δημιουργήσει.

Υπογράμμισε πως όταν ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών οι εισηγήσεις των φίλων του ήταν να μην ασχοληθεί με τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό γιατί μόνο να χάσει έχει.

Προφανώς με αυτά τα μυαλά που κουβαλά ΜΟΝΟ να χάσει έχει.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή είπε ότι η σχέση μας με τον αραβικό κόσμο αυτή τη στιγμή είναι καλύτερη από ποτέ [σ.σ. χάρη στον Κοτζιά και τον Δένδια, όχι χάρη σε αυτόν] και εκτιμάται από τους Άραβες η δική μας στάση.

Υποστηρίζουμε το διεθνές δίκαιο -τόνισε- και το εθνικό μας συμφέρον είναι να μπορούμε ανά πάσα στιγμή να επικαλούμαστε το διεθνές δίκαιο.

Χαρακτήρισε «σφάλμα αρχής» να προσπαθείς να διατηρείς ισορροπίες, προσθέτοντας ότι σήμερα είμαστε στο καλύτερο σημείο που ήμασταν ποτέ σε ό,τι αφορά την διπλωματική μας ισχύ.

Συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να βρεθεί διπλωματική λύση στη Μέση Ανατολή, χωρίς την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους που θα είναι πυλώνας σταθερότητας σε συνδυασμό με την ασφάλεια του Ισραήλ και τόνισε ότι η Ελλάδα ανέλαβε τις περισσότερες πρωτοβουλίες στην ΕΕ για την εκτόνωση της κρίσης.

Τα κοιτάσματα που ο Γεραπετρίτης «αφήνει» στην Τουρκία

Ποια κοιτάσματα θέλει να αρπάξει ο Ερντογάν με τη «Γαλάζια Πατρίδα»

Δυτικές δυνάμεις γνώριζαν για την ύπαρξη υδρογονανθράκων νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, όπως και νότια της Ρόδου, από το 1968, αποκάλυπτε στη κυριακάτικη εφημερίδα «Νέα Σελίδα» τον Ιούλιο του 2019 ο Αντώνης Φώσκολος, ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και ομότιμος ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας του Καναδά.

Όπως εξηγούσε ο «πατέρας των ελληνικών υδρογονανθράκων», από το 1968 Αμερικανοί και Ολλανδοί και από το 1978 οι Γάλλοι, πραγματοποίησαν επιστημονικές έρευνες στη Μεσόγειο σχετικές με την περίοδο αποξήρανσής της (πριν 5,9 – 5,4 εκ. χρόνια).

Έκαναν και γεωτρήσεις και από τα δείγματα που πήραν κατάλαβαν ότι υπήρχαν κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Οι έρευνες αυτές είχαν διάρκεια από το 1968 έως το 2013 και συμμετείχαν επίσης Ισπανοί, Ιταλοί και Γερμανοί πανεπιστημιακοί.

Εντοπίστηκαν από τους ίδιους ερευνητές και τα υποθαλάσσια ηφαίστεια που έβγαζαν φυσικό αέριο.

Εκτιμώντας τον Ιούλιο του 2019 την αξία των κοιτασμάτων μόνο νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, ο κ. Φώσκολος ανέφερε το αστρονομικό ποσό του 1 τρισ. 100 δισ. δολάρια, στα δέκα κοιτάσματα, σε σύνολο 19, που έχουν παραχωρηθεί. Προφανώς σήμερα οι τιμές αυτές είναι αρκετά μεγαλύτερες.

Η Τουρκία, έλεγε ακόμα τον Ιούλιο του 2019, έχει μπει στο άρμα της Ρωσίας.

Μέσω Τουρκίας και Συρίας η Ρωσία έχει κατέβει στη Μεσόγειο» και αυτό σημαίνει ότι η Αμερική δεν θα επιτρέψει τους τουρκικούς σχεδιασμούς.

Πρόσθεσε ακόμα ότι οι Τούρκοι δεν έχουν τη δυνατότητα και την παιδεία για να πραγματοποιήσουν υποθαλάσσιες γεωτρήσεις.

Υπενθύμισε δε ότι «την Οθωμανική Αυτοκρατορία τη διέλυσαν στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες», η Total, η Shell, η BP, τονίζοντας ότι στην παρούσα φάση οι Βρετανοί είναι οι μόνοι που υποστηρίζουν τους Τούρκους.

Ρόλο κλειδί στην περιοχή, έλεγε, έχει το Ισραήλ, το οποίο απειλείται ευθέως από τους ρωσικής κατασκευής S-400 που παρέλαβε η Τουρκία, μην αποκλείοντας ότι εάν κλιμακωθούν και άλλο τα γεγονότα «είμαστε στην αρχή του διαμελισμού της Τουρκίας».

Ο Αντώνης Φώσκολος αποκάλυψε ότι ακόμα μεγαλύτερα κοιτάσματα, ακόμα και από αυτά νότια της Κρήτης, βρίσκονται νότια της Ρόδου, στη θαλάσσια περιοχή που συναντιέται η ελληνική ΑΟΖ με την αιγυπτιακή και κυπριακή, για αυτό και η Τουρκία δεν αναγνωρίζει επήρεια, δηλαδή ΑΟΖ, στο Καστελλόριζο και διεκδικεί ως δική της τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου – Κρήτης και Κύπρου.

Τα κοιτάσματα αυτά τα έχουν εντοπίσει εδώ και πολλά χρόνια Νορβηγοί επιστήμονες, αλλά οι ελληνικές κυβερνήσεις στις οποίες είχαν απευθυνθεί δεν ανταποκρίθηκαν.

Και υδρίτες

Το ελληνικό υπέδαφος είναι πλούσιο και σε υδρίτες, δήλωνε τον Αύγουστο του 2017 ο Αντώνης Φώσκολος στη «Νέα Σελίδα».

Οι υδρίτες είναι στερεοποιημένο φυσικό αέριο «και η Ελλάδα διαθέτει τρεις φορές τα κοιτάσματα της Ρωσίας.

»Μόνο οι Κινέζοι έχουν την τεχνολογία να τους εξορύξουν, ενώ τώρα την αναπτύσσουν και οι Ιάπωνες.

»Εκεί οφείλεται το μεγάλο ενδιαφέρον της Κίνας για τη χώρα μας».

Ο καθηγητής Φώσκολος υπολόγιζε τον Αύγουστο του 2017 ότι τα κοιτάσματα υδριτών αρκούσαν για 150 χρόνια.

«Εάν όλα κυλήσουν ομαλά [έλεγε το 2017, λογάριαζε χωρίς τον… Μητσοτάκη) η Ελλάδα θα αρχίσει εξορύξεις μετά το 2020 και το 2025 θα παράγει κανονικά τροφοδοτώντας, με τη σημερινή τεχνολογία, την Ευρώπη μέχρι το 2070.

»Εάν όμως προχωρήσουμε και στους υδρίτες, τότε η Ελλάδα θα τροφοδοτεί με ενέργεια μέχρι το 2200».

Στα τρισεκατομμύρια δολάρια που υπολογίζει ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και ομότιμος ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας του Καναδά δεν συμπεριλαμβάνονται τα έσοδα από τους υδρίτες.

«Θα ζήσουμε ένα νέο χρυσό αιώνα του Περικλή αρκεί οι πολιτικοί μας να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων», κατέληγε τον Αύγουστο του 2017.

Πόσο έχουμε σήμερα; 4 Οκτωβρίου 2024.

Τι μεσολάβησε; Το 2019 ήρθε ο Μητσοτάκης και… αντίο οι μεγάλοι σχεδιασμοί, αντίο τρισεκατομμύρια ευρώ που θα έσωζαν τον ελληνικό λαό, μόνο πράσινη ανάπτυξη για χάρη των γερμανικών συμφερόντων και καμένα δάση παντού. Και τώρα ο Γεραπετρίτης θέλει να αφήσει αυτή τη θάλασσα στους Τούρκους, λες και είναι δική του.

Σχετικά άρθρα