Μετά την πρόκληση του Ερντογάν που ουσιαστικά ζήτησε από το βήμα του ΟΗΕ τη διχοτόμηση της Κύπρου, διπλωματικές πηγές κάνουν λόγο για καλό κλίμα στη συνάντηση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη.
Επίσης σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση της συνεργασίας των δύο χωρών για το μεταναστευτικό, ενώ οριστικοποιήθηκε η συνεδρίαση του ελληνοτουρκικού ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας για τις αρχές του 2025.
Οι δύο ηγέτες έκαναν επισκόπηση της προόδου στον πολιτικό διάλογο και τη θετική ατζέντα, αφήνοντας κάτω από το χαλί τα δύσκολα ζητήματα.
Ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν να αρχίσουν την προετοιμασία για τη σύγκληση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα τον Ιανουάριο του 2025, στη βάση της Διακήρυξης των Αθηνών.
Πάντως ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει σεβαστεί τη διακήρυξη των Αθηνών να μην γίνονται ενέργειες που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, καθώς συνεχίζεται έστω και σε πιο ήπιους τόνους η τουρκική προκλητικότητα, ο αναθεωρητισμός και οι ανιστόρητες απαιτήσεις των Τούρκων και ο Ερντογάν δεν σέβεται την υπογραφή του και συνεχίζει ακάθεκτος να προκαλεί και λεκτικά και με ενέργειες σε βάρος της χώρας μας.
Τι λένε οι Τούρκοι για τη συνάντηση
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας, ο πρόεδρος Ερντογάν υποδέχθηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, όπου ταξίδεψε για την 79η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, περιφερειακά και διεθνή θέματα.
Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία και η Ελλάδα μπορούν να κάνουν σταθερά βήματα προς το μέλλον στη βάση της καλής γειτονίας και ότι η ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών και η δράση σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα της Διακήρυξης των Αθηνών θα ωφελήσει και τις δύο χώρες.
Ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ σε διάφορες περιοχές, ιδίως στη Γάζα, έχουν στόχο αθώους πολίτες καθώς και την ειρήνη της περιοχής, ότι υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης της κρίσης στην περιοχή και ότι είναι σημαντικό να ασκηθεί πίεση στο Ισραήλ για την απρόσκοπτη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.