Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Χαστούκι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη: Το 98% των πολιτών πιστεύουν ότι υπάρχει διαφθορά

Χαστούκι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη: Το 98% των πολιτών πιστεύουν ότι υπάρχει διαφθορά
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Διαφθορά, Ευρωβαρόμετρο, Κυριάκος Μητσοτάκης,

Πάνω από τα δύο τρίτα των πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση πιστεύουν ότι η διαφθορά «καλπάζει» στις χώρες τους, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, με την Ελλάδα δυστυχώς για μια ακόμη φορά είναι αρνητική πρωταθλήτρια.

Αναλυτικότερα, το 68% των Ευρωπαίων πιστεύουν ότι η διαφθορά είναι γενικευμένη, με τα υψηλότερα ποσοστά να καταγράφονται μεταξύ των πολιτών στην Ελλάδα (98%), στην Πορτογαλία (96%), στη Μάλτα (95%) και τη Σλοβενία (95%).

Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Φινλανδία (18%), τη Δανία (26%) και το Λουξεμβούργο (43%).

Περίπου το ένα τέταρτο των Ευρωπαίων (27 %) δήλωσαν ότι είχαν προσωπική εμπειρία από διαφθορά στην καθημερινή τους ζωή και το 75% δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις και η πολιτική είναι πολύ στενά συνδεδεμένες, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την άνθηση της διαφθοράς.

Τα στοιχεία για την Ελλάδα
Όπως μπορείτε να δείτε παρακάτω, το 98% στην Ελλάδα θεωρεί ότι η διαφθορά υπάρχει παντού, ενώ ο μέσος όρος για τις ευρωπαϊκές χώρες είναι 68% (δείτε τον εσωτερικό και τον εξωτερικό κύκλο αντίστοιχα).

Ενδιαφέρον έχει τι πιστεύουν οι πολίτες για τα τρία περασμένα χρόνια διασκυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Το 53% στην Ελλάδα πιστεύει ότι η διαφθορά έχει αυξηθεί, το 38% ότι η κατάσταση έχει παραμείνει το ίδιο, ενώ μόλις το 5% θεωρεί ότι η κατάσταση έχει καλυτερεύσει.

Τα αντίστοιχα ποσοστά για τις ευρωπαϊκές χώρες είναι 41%, 43% και 9%.

Τι άποψη έχουν οι πολίτες για τους θεσμούς
Σε σχέση με τους θεσμούς, το 71% στην Ελλάδα θεωρεί ότι υπάρχει διαφθορά στα πολιτικά κόμματα (53% στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες).

Το 68% πιστεύει ότι οι πολιτικοί χρηματίζονται και χρησιμοποιούν την εξουσία τους για προσωπική ανέλιξη (το 50% στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες).

Το 67% θεωρεί ότι υπάρχει διαφθορά ανάμεσα στους αξιωματούχους που αναθέτουν δημόσιους διαγωνισμούς (το 37% σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες).

Το 63% πιστεύει ότι υπάρχει διαφθορά ανάμεσα στους αξιωματούχους που εκδίδουν οικοδομικές άδειες (το 36% στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες).

Το 24% θεωρεί ότι υπάρχει διαφθορά στις ιδιωτικές επιχειρήσεις (το 31% στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες).

Το 89% πιστεύει ότι υπάρχει διαφθορά στο σύστημα υγείας (το 27% στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες).

Το 59% θεωρεί ότι υπάρχει διαφθορά στις εποπτικές αρχές (το 27% στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες).

Το 29% πιστεύει ότι υπάρχει διαφθορά στις τράπεζες και άλλους οικονομικούς οργανισμούς (το 25% στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες).

Σχετικά άρθρα