Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΣΥΡΙΖΑ: Επιστροφή στις εργασιακές συνθήκες του 19ου αιώνα με την 6ημερη εργασία – Το σχόλιο του Guardian

ΣΥΡΙΖΑ: Επιστροφή στις εργασιακές συνθήκες του 19ου αιώνα με την 6ημερη εργασία – Το σχόλιο του  Guardian
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για The Guardian, Εργασία, Προοδευτική Συμμαχία, ΣΥΡΙΖΑ,

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύεται για την κατάργηση «όλου του αντεργατικού πλέγματος που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας», λέει η αξιωματική αντιπολίτευση σε ανακοίνωση της, ενώ αναφέρεται και σε σχετικό αρνητικό δημοσίευμα του Guardian.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Θέμα στον διεθνή Τύπο έγινε η κατρακύλα της χώρας στο καθεστώς της εργασιακής ζούγκλας, με αφορμή την έναρξη της υλοποίησης της απόφασης της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την καθιέρωση της εξαήμερης εργασίας σε μια σειρά από κλάδους.

»Όπως επισημαίνει ο Guardian, την ώρα που σε μια σειρά από χώρες υιοθετείται η μείωση του εργασιακού ωραρίου, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, την οποία χαρακτηρίζει ως “φιλό-επιχειρηματική” υιοθετεί το μοντέλο της 6ημερης εργασιακής εβδομάδας.

»Η επιστροφή στις εργασιακές συνθήκες του 19ου αιώνα αποτελεί ντροπή για τη χώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύεται για την κατάργηση όλου του αντεργατικού πλέγματος που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

Θέμα στον Guardian η 6ημερη εργασία στην Ελλάδα – «Ήδη εργάζονται τις περισσότερες ώρες στην Ευρώπη»

Με τον σκωπτικό τίτλο «Η Ελλάδα εισάγει την εξαήμερη εβδομάδα εργασίας με «προσανατολισμό στην ανάπτυξη» καλύπτει ο βρετανικός Guardian την εφαρμογή του μέτρου της εξαήμερης εργασίας στην χώρα μας, που τέθηκε σε ισχύ από χθες, (01/07) γυρνώντας την χώρα σαράντα χρόνια πίσω.

Στο εκτενές άρθρο του, ο Guardian, σημειώνει ότι η φιλο-επιχειρηματική ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι απαιτείται λήψη μέτρων λόγω της συρρίκνωσης του πληθυσμού και της έλλειψης ειδικευμένων εργαζομένων.

Το βρετανικό Μέσο, στηλιτεύει μάλιστα το γεγονός ότι η εξαήμερη εργασία στην Ελλάδα έρχεται σε μία συγκυρία κατά την οποία, εταιρείες σε χώρες όλου του κόσμου παίζουν με την ιδέα της εφαρμογής μικρότερων εβδομάδων εργασίας.

«Όμως στην Ελλάδα οι εργαζόμενοι έχουν ενημερωθεί ότι, εφεξής, μπορούν να εργάζονται και μια έκτη μέρα σε ένα ανορθόδοξο βήμα με στόχο την υπερτροφοδότηση της παραγωγικότητας», υπογραμμίζεται με νόημα στο ίδιο δημοσίευμα για το κυβερνητικό μέτρο εργασίας 48 ωρών την εβδομάδα.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο, το οποίο φιλοξενεί δηλώσεις του Άκη Σωτηρόπουλου, μέλους της εκτελεστικής επιτροπής του συνδικάτου δημοσίων υπαλλήλων ΑΔΕΔ, το μέτρο, που χαρακτηρίστηκε «βάρβαρο» από τα συνδικάτα, τίθεται σε ισχύ.

«Δεν έχει κανένα νόημα.

»Όταν σχεδόν κάθε άλλη πολιτισμένη χώρα θεσπίζει τετραήμερη εργασία την εβδομάδα, η Ελλάδα αποφασίζει να πάρει άλλο δρόμο» είπε ο κ. Σωτηρόπουλος.

«Στην πραγματικότητα αυτό έχει περάσει από μια κυβέρνηση ιδεολογικά δεσμευμένη να παράγει όλο και μεγαλύτερα κέρδη για το κεφάλαιο», είπε ο κ. Σωτηρόπουλος.

«Η καλύτερη παραγωγικότητα έρχεται με καλύτερες συνθήκες εργασίας, καλύτερη ποιότητα ζωής (για τους υπαλλήλους) και αυτό, γνωρίζουμε τώρα, είναι περίπου λιγότερες ώρες και όχι περισσότερες».

Κλείνοντας, το δημοσίευμα επαναφέρει εμφατικά το ζήτημα του χρόνου εργασίας και των αμοιβών των Ελλήνων εργαζομένων αφού σημειώνει:

«Οι Έλληνες εργάζονται ήδη τις περισσότερες ώρες στην Ευρώπη, έχοντας κατά μέσο όρο 41 ώρες την εβδομάδα, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, Eurostat, αν και έρευνες έχουν επίσης δείξει ότι αμείβονται πολύ λιγότερο».

Σχετικά άρθρα