Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γιώργος Γεραπετρίτης: Παραβατική η συμπεριφορά των Σκοπίων – Η ονομασία Βόρεια Μακεδονία είναι erga omnes

Γιώργος Γεραπετρίτης: Παραβατική η συμπεριφορά των Σκοπίων – Η ονομασία Βόρεια Μακεδονία είναι erga omnes
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Βόρεια Μακεδονία, Γάζα (Πόλη της Παλαιστίνης), Γιώργος Γεραπετρίτης, Ισραήλ, Κύπρος, Λωρίδα της Γάζας, Παλαιστίνη, Παλαιστίνιοι, Υπουργείο Εξωτερικών,

Κατά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη Δευτέρα 24/6, το οποίο διεξήχθη στο Λουξεμβούργο, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά τις παρεμβάσεις του, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές επεσήμανε τα εξής:

Δυτικά Βαλκάνια

Στη Συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ, ο Γιώργος Γεραπετρίτης ανέδειξε την παραβατική συμπεριφορά των Σκοπίων από τις εκλογές και εντεύθεν.

Επεσήμανε την ξεκάθαρη ερμηνεία της Συμφωνίας Πρεσπών. Η ονομασία Βόρεια Μακεδονία ισχύει έναντι όλων (erga omnes).

Η επιλεκτική εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου, υπογράμμισε, είναι ανεπίτρεπτη.

Κατέληξε λέγοντας ότι το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων βρίσκεται στην Ευρώπη, ωστόσο, θεμελιώδης προϋπόθεση είναι η πίστη τήρηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του Διεθνούς Δικαίου.

Στο γεύμα εργασίας των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ με τους ομολόγους τους των Δυτικών Βαλκανίων, ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική είναι μονόδρομος, πλην όμως θα πρέπει να στηρίζεται στην αιρεσιμότητα και στις ίδιες επιδόσεις των κρατών στα εξής τρία επίπεδα:

α.Ευρωπαικό κεκτημένο.

β.Τήρηση θεμελιωδών κανόνων, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, της προστασίας των μειονοτήτων.

γ. Πίστη εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου.

Κατόπιν ελληνικής παρέμβασης και σύντονων διπλωματικών ενεργειών, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε εκ νέου, ρητά, κατά την παρέμβαση του, ότι η αρχή pacta sunt servanda (τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρούνται) είναι προαπαιτούμενο για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Μέση Ανατολή

Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την αμέριστη αλληλεγγύη της Ελλάδας προς την Κύπρο λόγω των πρόσφατων απειλών εναντίον της.

Ως προς την κρίση στη Γάζα, ο κ. Γεραπετρίτης ανέδειξε τρεις προτάσεις-πρωτοβουλίες της Ελλάδας:

1. Την πρόταση σύστασης ευρωαραβικής Task force υπουργών Εξωτερικών, η οποία θα λειτουργήσει, τόνισε, πολλαπλασιαστικά και θα ασκήσει πίεση προς όλα τα μέρη και η οποία είναι αναγκαία διότι δεν υπάρχει εισέτι συναίνεση επί του σχεδίου Μπάιντεν.

Όλα τα κρατη-μέλη διάκεινται θετικά στην ιδέα και διερευνάται ο τρόπος υλοποίησης.

Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η επικείμενη επίσκεψη στην Αθήνα του Ιορδάνου Υπουργού Εξωτερικών την ερχόμενη Τετάρτη.

2. Ελλάδα-Δανία-Πορτογαλία πρότειναν από κοινού την παροχή τεχνικής βοήθειας στην Παλαιστινιακή Αρχή για την οικοδόμηση των θεσμών της.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε για το ευρωπαϊκό κεκτημένο, την καλή νομοθέτηση, τους κανόνες διαφάνειας και τη λογοδοσία.

3. Ο υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε και πρότεινε η Ευρωπαϊκή Ένωση να υποδεχθεί από τη Γάζα παιδιά τραυματισμένα ή σε κατάσταση ασιτίας.

Ουκρανία

Για την Ουκρανία ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι δεν πρόκειται περί απλού πολέμου, αλλά για θέμα αρχής.

Διακυβεύεται η κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών.

Ως προς την προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια στις συναλλαγές προμήθειας οπλικών συστημάτων μέσω τρίτων κρατών.

Σχετικά άρθρα