Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι θα περιλαμβάνει η διακήρυξη του άξονα Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου

Τι θα περιλαμβάνει η διακήρυξη του άξονα Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αίγυπτος, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, Αντώνης Σαμαράς, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Νίκος Αναστασιάδης, Τουρκία,

Ισχυρή διακήρυξη που θα περιλαμβάνει αναφορές στο Κυπριακό, θα καταδικάζεται η τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ και θα καθορίζει το πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών με ιδιαίτερη αναφορά στην πρόθεση των χωρών που συμμετέχουν να προχωρήσουν σε συμφωνία για καθορισμό ΑΟΖ, παραπέμποντας στο ανοικτό θέμα που υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, θα εγκριθεί κατά την Τριμερή Συνάντηση Κορυφής μεταξύ Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου, που πραγματοποιείται σήμερα στο Κάιρο σύμφωνα με το Φιλελεύθερο.

Οι επαφές άρχισαν το πρωί του Σαββάτου στις 09:30 με διμερή συνάντηση μεταξύ του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η διμερής συνάντηση μεταξύ του κ. Ελ Σίσι και του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη.

Στις 10:30 έλαβε χώρα ιδιαίτερη συνάντηση μεταξύ του Σίσι, του Έλληνα πρωθυπουργού και του προέδρου Αναστασιάδη.

Αυτή την ώρα, πραγματοποιείται η Τριμερής Συνάντηση παρουσία των αντιπροσωπειών των τριών χωρών.

Στην ατζέντα θα τεθεί το Κυπριακό, το Μεσανατολικό, το θέμα του Ιράκ, της Λιβύης και της Συρίας, καταπολέμηση τρομοκρατίας, συνεργασία των τριών χωρών στα διεθνή φόρα, καθώς και περιφερειακά ζητήματα που απασχολούν τις τρεις χώρες μεταξύ των οποίων και οι τουρκικές προκλήσεις στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 12:00 είναι προγραμματισμένη ιδιαίτερη συνάντηση μεταξύ του Αιγύπτιου προέδρου, του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Έλληνα πρωθυπουργού παρουσία μόνο μεταφραστών, ενώ στις 12:15 θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου των τριών ηγετών.

Όπως δήλωσαν έγκυρες πηγές στο ΚΥΠΕ, η Τριμερής Συνάντηση θα σφραγιστεί με την έγκριση κοινής διακήρυξης, η οποία θα καθορίζει το πλαίσιο της συνεργασίας των τριών χωρών. Στη διακήρυξη θα περιλαμβάνονται αναφορές για το Κυπριακό, τις τουρκικές προκλήσεις, ενώ θα γίνεται αναφορά στην έναρξη διαπραγματεύσεων για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των χωρών της τριμερούς συνεργασίας που ακόμη δεν έχουν καθορίσει ΑΟΖ μεταξύ τους.

Σχετικά άρθρα