Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Λέτε να σωθούμε; – Politico: Ο Σαρλ Μισέλ προωθεί τον Μητσοτάκη στη θέση της φον ντερ Λάιεν

Λέτε να σωθούμε; – Politico: Ο Σαρλ Μισέλ προωθεί τον Μητσοτάκη στη θέση της φον ντερ Λάιεν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αντόνιο Κόστα, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Κυριάκος Μητσοτάκης, Μέτε Φρέντερικσεν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, Σαρλ Μισέλ,

Το τελευταίο σχέδιο του Σαρλ Μισέλ για «εξόντωση» της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσιάζει την Πέμπτη 13/6 το Politico και σε αυτό εμπλέκει και το όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με το Politico, το οποίο επικαλείται πέντε διπλωμάτες και αξιωματούχους της Ε.Ε., ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου διακινεί την ιδέα στους ηγέτες της ΕΕ ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να αναλάβει το πόστο της φον ντερ Λάιεν.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι μια δεύτερη θητεία μπορεί φαινομενικά να είναι στο «τσεπάκι» της φον ντερ Λάιεν, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον Μισέλ να προτείνει εναλλακτικές.

Οι διπλωμάτες και οι αξιωματούχοι το χαρακτήρισαν ακόμη μια απέλπιδα προσπάθεια να ρίξουν τη φον ντερ Λάιεν.

«Ο Μισέλ έχει ένα κουτί με μπανανόφλουδες για να γλιστρήσει η φον ντερ Λάιεν και το αδειάζει», είπε ένας αξιωματούχος της ΕΕ.

«Στην καλύτερη περίπτωση αυτό είναι δημιουργική φασαρία, στη χειρότερη περίπτωση είναι αποσταθεροποιητικό».

Επιπλέον, σύμφωνα με το Politico, ο Μισέλ αναφέρει στις συνομιλίες του ότι η Δανή πρωθυπουργός Μέττε Φρεντέρικσεν μπορεί να είναι καλύτερη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τον πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, ο οποίος αρέσει πολύ στη φον ντερ Λάιεν και του οποίου το όνομα ακούγεται έντονα για την κορυφαία θέση.

Η εκπρόσωπος του Μισέλ, Εκατερίνα Κασίνιε, αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Ο Μισέλ είναι υπεύθυνος για την επίτευξη μιας πολιτικής συμφωνίας μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών για τον διορισμό των επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του ύπατου εκπροσώπου εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

«Δεν υπάρχει κανένας ρόλος για τον Μισέλ σε αυτή τη διαδικασία, εκτός από αυτόν που έχει στο κεφάλι του», είπε ένας διπλωμάτης της ΕΕ.

Τις ημέρες μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές, προέκυψε συναίνεση μεταξύ των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων ότι η φον ντερ Λάιεν πρέπει να πάρει μια δεύτερη θητεία και ότι ο Κόστα θα πρέπει να είναι ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (η τρέχουσα θέση του Μισέλ).

Η καλή προσωπική σχέση μεταξύ των δύο βοήθησε στην οικοδόμηση της συναίνεσης γύρω από το δίδυμο, ειδικά μετά από χρόνια εσωτερικών καυγάδων μεταξύ του Μισέλ και της φον ντερ Λάιεν, σημειώνει το δημοσίευμα.

Παρόλα αυτά, ο Μισέλ συνεχίζει να διακινεί εναλλακτικές λύσεις στη φον ντερ Λάιεν στις προπαρασκευαστικές συνομιλίες του με ηγέτες της ΕΕ, όπως ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως έχει επανειλημμένα αποκλείσει το ενδεχόμενο να αναζητήσει κάποιο αξίωμα στις Βρυξέλλες.

Ο Θανάσης Μπακόλας, ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, χαρακτήρισε το σενάριο Μητσοτάκη και Φρέντερικσεν «εντελώς γελοίο. Δεν είναι ένα στο εκατομμύριο, ούτε μία στο άπειρο».

Ένας από τους αξιωματούχους της ΕΕ, υπερασπιζόμενος τον Μισέλ, είπε ότι είναι φυσιολογικό να δοκιμάζει τα νερά με διαφορετικά ονόματα για το κουαρτέτο.

Μερικοί από τους αξιωματούχους υποστήριξαν ότι η συνεχής ανάγκη του Μισέλ για εκδίκηση έρχεται σε αντίθεση με τις ελπίδες των ηγετών για μια γρήγορη συμφωνία.

Αφού το κεντροδεξιό ΕΛΚ της φον ντερ Λάιεν αναδείχθηκε ξεκάθαρος νικητής των ευρωπαϊκών εκλογών, ήταν η ξεκάθαρη πρωτοπόρος για τη θέση της Επιτροπής.

Οι ευρωκράτες στη «φούσκα» των Βρυξελλών φάνηκε να συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό.

Οι συνεχείς προσπάθειες του Μισέλ να υπονομεύσει τη δεύτερη θητεία της φον ντερ Λάιεν έχουν αποδυναμώσει κάθε αξιοπιστία στις διαπραγματεύσεις, πρόσθεσαν οι διπλωμάτες και οι αξιωματούχοι που αναφέρονται σε αυτήν την ιστορία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι η φον ντερ Λάιεν δεν έχει λάβει ακόμη πρόσκληση για το δείπνο των ηγετών την ερχόμενη Δευτέρα.

«Ο επαναδιορισμός της φον ντερ Λάιεν είναι εντελώς αδιαμφισβήτητος προς το παρόν, οπότε όλοι βλέπουν αυτό που είναι: παιδική εκδίκηση.

»Μετά το Sofagate παίρνουμε τώρα το dinnergate. Θλιβερό», είπε ένας δεύτερος διπλωμάτης της ΕΕ.

Η ομάδα της προέδρου της Κομισιόν δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα του Politico για σχόλιο μέχρι τη στιγμή της δημοσίευσης.

Έξι διπλωμάτες συμφώνησαν ότι ο Μισέλ πρέπει να επιμείνει στην οργάνωση των υπόλοιπων συναντήσεων των ηγετών της ΕΕ και να αφήσει το πακέτο κορυφαίων θέσεων εργασίας στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

Καθεμία από τις τρεις κύριες πολιτικές οικογένειες -το ΕΛΚ της φον ντερ Λάιεν, οι σοσιαλιστές και οι φιλελεύθεροι- έχουν ορίσει δύο ηγέτες ως πολιτικούς διαπραγματευτές τους κατά τη διάρκεια αυτών των συνομιλιών.

«Τα κόμματα και οι ηγέτες θα το κανονίσουν μεταξύ τους», είπε ο πρώτος διπλωμάτης.

Πριν από δύο ημέρες το Politico είχε γράψει πως ο Μισέλ ενόψει της άτυπης συνόδου κορυφής στις 17 Ιουνίου, όπου θα αρχίσει η επίσημη συζήτηση, φέρεται ότι προσπαθεί να εμποδίσει την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από το να παραστεί στη σύνοδο και να συμμετάσχει στις εργασίες της.

Σχετικά άρθρα