Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η δημοκρατική παράταξη οφείλει να ενωθεί – Αλλιώς τα πολλά «κόμματά» της είναι δεκανίκια του Μητσοτάκη

Η δημοκρατική παράταξη οφείλει να ενωθεί – Αλλιώς τα πολλά «κόμματά» της είναι δεκανίκια του Μητσοτάκη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δημοκρατική Παράταξη, Κίνημα Αλλαγής, ΠΑΣΟΚ, Προοδευτική Συμμαχία, ΣΥΡΙΖΑ,

Την ώρα που έχει ανοίξει η συζήτηση περί ανασύνθεσης του χώρου της λεγόμενης Κεντροαριστεράς, δηλαδή της κατακερματισμένης Δημοκρατικής Παράταξης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι έχει δηλώσει ότι δεν συζητά με κομματικές ηγεσίες, επέλεξε να απευθύνει πρόσκληση στο ΠΑΣΟΚ τόσο για συνεργασία σε προτάσεις νόμου όσο και σε επίπεδο ευρωομάδων κατά της ακροδεξιάς μετά και την επιστολή του στους προέδρους Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Ευρωσοσιαλιστών και Πρασίνων.

Όπως ανέφερε ο κ. Κασσελάκης: «προσκαλώ την Κ.Ο. να συνεργαστούμε πάνω σε προτάσεις νόμου.

»Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ γνωρίζει πως μπορεί να επικοινωνήσει».

Απέκλεισε για μια ακόμα φορά συνεργασία με τη «φιλοσημιτική» Νέα Αριστερά και πήρε θέση για τις προτάσεις που κατέθεσαν Τεμπονέρας και Κοτσακάς για την ανασύνθεση του χώρου της Κεντροαριστεράς: «Όποιος δεν θέλει, δεν μένει στον ΣΥΡΙΖΑ».

Ο Νίκος Παππάς μιλώντας στο ΕΡΤΝews και την εκπομπή «Συνδέσεις», είπε πως: «η στόχευση πρέπει να είναι ένα μέτωπο εκλογικό, το οποίο θα φέρει την πολιτική αλλαγή».

«Εάν συμφωνήσουμε σε 10 σημεία πολιτικά, προγραμματικά και στην ανάγκη να συζητήσουμε, θα βρούμε και τον τρόπο», τόνισε ο Κώστας Ζαχαριάδης.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες οι κ. Ραγκούσης, Θεοχαρόπουλος και άλλα στελέχη θα καταθέσουν πρόταση στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ για δημοψήφισμα μεταξύ των μελών και των φίλων, αν θέλουν ο ΣΥΡΙΖΑ να πρωταγωνιστήσει στην ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου για τη δημιουργία κοινού φορέα που θα διεκδικήσει τη νίκη στις εθνικές εκλογές απέναντι στη ΝΔ.

Η αποτίμηση του αποτελέσματος

«Δεν πετάω κι από χαρά», με αυτή τη φράση ο κ. Κασσελάκης σχολίασε το αποτέλεσμα της Κυριακής μιλώντας στα Παραπολιτικά FM:

«Η πτώση της ΝΔ από το 41% στο 28% δεν έγινε αυτόματα.

»Κάποιο κόμμα, κάποιος πρόεδρος έκανε αντιπολίτευση δυναμικά, στοχευμένα, ωμά.

»Με τις κοινοβουλευτικές μας πρωτοβουλίες θέσαμε την ατζέντα και καταφέραμε να εκθέσουμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

»Όλα αυτά δεν είναι τυχαία. Βάλαμε προτάσεις στο προσκήνιο, θετική ατζέντα» σημείωσε.

«Δεν πετάω από τη χαρά μου, αλλά είναι πολύ ικανοποιητικό αποτέλεσμα».

Προέβλεψε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ακολουθήσει την πορεία του Κώστα Σημίτη και δεν θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στις επόμενες εθνικές εκλογές:

«Το 28% δεν είναι τυχαίο. Πιστεύω ότι θα ακολουθήσει την πορεία του Σημίτη και εμείς θα αναλάβουμε μια χώρα που θα έχει φτωχοποιήσει το 1/3».

«Έχω πάρει τα μηνύματά μου από την κάλπη» τόνισε ο κ. Κασσελάκης και είπε «mea culpa» για την προβολή των σπιτιών του: «mea culpa για τα δικαιώματα που έδωσα και εγώ».

Την ώρα που το πολιτικό σκηνικό ακόμα «διαβάζει» τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, ανακοινώθηκε και επίσημα η ίδρυση του ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα με το μήνυμα «Διαμορφώνοντας το κοινό μας μέλλον».

Στο μεταξύ Ινστιτούτο κατά της Ακροδεξιάς δημιουργεί ο Στέφανος Κασσελάκης με έδρα στην Αθήνα και τη Νέα Υόρκη.

Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Βούλα Κεχαγιά μιλώντας στο Σκάι δήλωσε πως:

«Δεν είναι μια απόφαση που ελήφθη χθες. Είναι μια απόφαση, η οποία βρίσκεται υπό επεξεργασία τους τελευταίους μήνες.

»Και το συγκεκριμένο ίδρυμα θα έχει ως ατζέντα του την προοδευτική πολιτική στην Ευρώπη».

Η ανάλυση του τοπίου

Είναι ένα σαφές αλλά μερικό άνοιγμα προς το ΠΑΣΟΚ.

Ατζέντα συνεργασίας σε επίπεδο από κοινού νομοθετικών πρωτοβουλιών αφορά, προφανώς είναι ένα βήμα για συνεργασία σε κοινοβουλευτικό επίπεδο που θα μπορούσε να λύσει και αρκετά προβλήματα σε σχέση καθώς το γεγονός ότι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε ΠΑΣΟΚ διατηρούν ευάριθμη κοινοβουλευτική ομάδα σήμερα δημιουργεί συνθήκες περιοριστικές σε αρκετά θέματα.

Έτσι βολιδοσκοπεί και τη στάση του ΠΑΣΟΚ.

Εδώ το άνοιγμα είναι ευρωπαϊκό, με την επιστολή προς τις ηγεσίες ευρωπαϊκής Αριστεράς, ευρωσοσιαλιστών και Πρασίνων για συζήτηση πάνω στα βασικά: μέτωπο κατά της ανόδου της ακροδεξιάς και διάλογος για μια προοδευτική ατζέντα.

Ταυτόχρονα προσκαλεί και το ΠΑΣΟΚ και την ηγεσία του να συμμετέχουν, επί της ουσίας σε αυτή τη φάση τους ζητεί να τοποθετηθούν εάν ενδιαφέρονται να συμμετέχουν.

Ταυτόχρονα ενισχύει το πρέσινγκ για να ξεκαθαρίσει το ΠΑΣΟΚ τη στάση του.

Σχετικά άρθρα