Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Μητσοτάκης μετά από πέντε χρόνια επικοινωνιακής κυριαρχίας τώρα διαπίστωσε ότι τα έκανε «μπάχαλο» κι ο λαός πεινάει εξαιτίας του

Ο Μητσοτάκης μετά από πέντε χρόνια επικοινωνιακής κυριαρχίας τώρα διαπίστωσε ότι τα έκανε «μπάχαλο» κι ο λαός πεινάει εξαιτίας του
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ακρίβεια, Ευρωεκλογές 2024, Κυβερνητικός Ανασχηματισμός, Κυριάκος Μητσοτάκης, Νέα Δημοκρατία,

Ο χρονικός ορίζοντας των παρεμβάσεων που θα θελήσει να προωθήσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης όσον αφορά στην εικόνα της υπουργικής ομάδας παραμένει ακόμη θολός.

Η αναφορά του ότι το υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής θα πραγματοποιηθεί με την παρούσα σύνθεση δείχνει, σε πρώτη ανάγνωση, μετατόπιση των όποιων εξελίξεων.

Σε μία τέτοια περίπτωση, το επικρατέστερο σενάριο φέρνει την κίνηση του ανασχηματισμού από τις αρχές της εβδομάδας, με τον πρωθυπουργό, όμως, να είναι εκτός Ελλάδας από το Σάββατο έως και την Δευτέρα.

Υπό αυτό το πρίσμα και με προβολή της περιλάλητης σε αυτές τις περιπτώσεις επισήμανσης σύμφωνα με την οποία «οι ανασχηματισμοί δεν προαναγγέλλονται» υπάρχει πάντα το σενάριο η κίνηση του ανασχηματισμού να γίνει ανά πάσα στιγμή.

«Ο ανασχηματισμός είναι πάντα προνόμιο του πρωθυπουργού, ο οποίος δεν αποφασίζει εν θερμώ, αλλά σταθμίζει όλα τα δεδομένα», σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη.

Προφανώς δεν έχει καταλάβει ο κ. Μητσοτάκης ότι ο μόνος ανασχηματισμός που θα έχει αποτέλεσμα είναι η δική του αποχώρηση από την κυβέρνηση, διότι το πρόβλημα είναι ο κ. Μητσοτάκης και η αυλή από «Αντουανέττες» που τον περιβάλλει κι όχι οι υπουργοί του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως διαρρέεται από το αυλικό του περιβάλλον, που δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του μελετάει επιλογές και αξιολογεί πρόσωπα, με όλες τις ενδείξεις να κάνουν λόγο για μία ουσιαστική παρέμβαση στο κυβερνητικό σχήμα, προκειμένου αυτή να συνδυαστεί με την προώθηση του επόμενου κύματος των μεταρρυθμίσεων.

«Αξιολογώ αποτελεσματικότητα και συμπεριφορά», τονίζει ο πρωθυπουργός, με τα σενάρια να κάνουν λόγο για αλλαγές που θα δείχνουν ότι έχει λάβει το μήνυμα των πολιτών, για παράδειγμα, στο μέτωπο της ακρίβειας ή το μήνυμα επαγγελματικών ομάδων που το 2023 στήριξαν τη Νέα Δημοκρατία, αλλά τώρα αποστασιοποιήθηκαν.

Δηλαδή την ακρίβεια, την ακρίβεια της απληστίας, τώρα τη συνειδητοποίησε ο κ. Μητσοτάκης; Μας κοροϊδεύει κατάμουτρα γιατί νομίζει ότι μπορεί.

Ένα ακόμη στοιχείο που φαίνεται ότι θα έχει ο ανασχηματισμός είναι η αξιοποίηση μεγαλύτερου αριθμού μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Δηλαδή, θα φτιάξει υπουργικό συμβούλιο πιο δυσκίνητο και από την ήδη υπάρχουσα αδεξιότητά τους.

Παράλληλα, μένει να απαντηθεί και τι θα γίνε όσον αφορά στην εικόνα του επιτελείου εντός του Μεγάρου Μαξίμου. Η «αυλή» με τις «Αντουανέττες».

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε εύλογο χρονικό διάστημα αναμένεται να συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας –κάτι που ζητούν και στελέχη, όπως ο Νικήτας Κακλαμάνης ή ο Μάριος Σαλμάς– που θέτουν ζήτημα επιστροφής στις ρίζες.

Την απάντηση την έδωσε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

«Το ζήτημα δεν είναι αν θα πάμε προς το κέντρο προς τα δεξιά – αλλά αν θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί». Σωστά. «Όποιος χωρίς ανέμους ανεμίζεται», λέει ο ποιητής, «πάει μια ψηλά, μια χαμηλά, Ποτέ δεν πάει σωστά».

Εν αναμονή των αποφάσεων του πρωθυπουργού για το κυβερνητικό σχήμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης όρισε το πολιτικό πλαίσιο και τις προτεραιότητες που θέτει με ορίζοντας τριετίας, λαμβάνοντας, όπως είπε, το μήνυμα της κάλπης.

Πολύ αμφιβάλουμε εάν έλαβε κάποιο μήνυμα τόσο ο ίδιος όσο και οι «Αντουανέττες» της αυλής του. Και θα φανεί μόλις ο λαός κληθεί να πληρώσει το ηλεκτρικό ρεύμα χρυσάφι.

Η ιεράρχηση των κυβερνητικών προτεραιοτήτων σε εθνικό επίπεδο περιλαμβάνει:

· Ακρίβεια

· Αύξηση μισθών

· Συνέχιση μείωσης φόρων

· Στεγαστικό πρόβλημα

· Λειτουργία ΑΣΕΠ

· Υγεία

· Ασφάλεια

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε πρόωρη αποπληρωμή δημοσίου χρέους 8 δισ. ευρώ

Ευρεία αποπληρωμή χρέους εντός του έτους προανήγγειλε ο πρωθυπουργός. Κάνει λόγο για πρόωρες αποπληρωμές χρέους ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Ξέρετε, είναι από τα χρήματα που ο Τσακαλώτος ρούφαγε από τον λαό για να τα αφήσει «προίκα» στον Μητσοτάκη. Αχ… αυτή η «Νέα Αριστερά» από δεκανίκια του μητσοτακισμού.

Ένα ποσό το οποίο, θα διοχετευθεί προκειμένου να αποπληρωθούν πρόωρα οι δόσεις των διμερών δανείων – είναι δάνεια τα οποία έχουμε συνάψει με όλες τις χώρες της Ευρωζώνης στο πλαίσιο του πρώτου μνημονίου από τότε και αφορούν στα ποσά που κανονικά θα έπρεπε να καταβάλλουμε τα χρόνια 2026, 2027, 2028.

Με αυτή την κίνηση των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, ο συνολικός λογαριασμός των πρόωρων αποπληρωμών χρέους, γιατί έχουν δρομολογηθεί και άλλες κινήσεις – κυρίως στο μέτωπο των εντόκων γραμματίων – θα ανέβει στα 12 δισεκατομμύρια ευρώ.

Είναι ένα πολύ μεγάλο ποσό, το οποίο υπερβαίνει το 5% του ΑΕΠ.

Αποτελεί ουσιαστικά μία κίνηση που στέλνει το μήνυμα στις αγορές ότι η Ελλάδα τηρεί τα συμφωνηθέντα, τηρεί τις υποχρεώσεις της όσον αφορά στην διευθέτηση του ελληνικού χρέους και μάλιστα κάνει και ένα… βήμα παραπάνω προκειμένου να σταλεί ένα μήνυμα στις αγορές ότι, όχι μόνο μπορεί να εξασφαλιστεί για φέτος η μείωση της αναλογίας του χρέους ως προς το ΑΕΠ, κάτι που αποτελεί και δέσμευση της χώρας με βάση το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, αλλά μπορεί να προκύψει και μία μείωση του χρέους, σε απόλυτο αριθμό.

Ο τρόπος με τον οποίο θα εξασφαλιστεί αυτό το ποσό των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να προχωρήσει η πρόωρη αποπληρωμή, είναι επίσης σημαντικός.

Πέντε δισεκατομμύρια ευρώ από το σύνολο των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ θα προέλθουν από αυτό που ονομάζεται «σκληρό μαξιλάρι».

Πρόκειται για τα χρήματα τα οποία μας είχαν δώσει όταν έβγαινε η χώρα από τα μνημόνια, προκειμένου να τα κρατήσουμε σε περίπτωση που χρειαστεί για το χρέος.

Τα υπόλοιπα 3 δισεκατομμύρια ευρώ θα προέλθουν από τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας.

Υπάρχει ανταπόκριση από τις αγορές με την ανακοίνωση της συμφωνίας, καθώς ήδη σήμερα καταγράφεται υποχώρηση της απόδοσης του ελληνικού 10ετούς.

Σχετικά άρθρα