Και όμως η εμφανιζόμενη έστω και ως Πύρρειος νίκη της Νέας Δημοκρατρίας στις χθεσινές ευρωεκλογές, στην πραγματικότητα είναι η μεγαλύτερη εκλογική ήττα που έχει υποστεί η συντηρητική παράταξη στην Ελλάδα και αυτή σημειώθηκε επί προεδρίας Κυριάκου Μητσοτάκη.
Το 28,31% που έλαβε η Νέα Δημοκρατία αντιστοχεί σε 1.125.602 ψήφους, όταν πριν από λιγότερο από ένα χρόνο τον Ιούνιο του 2023 στις εθνικές εκλογές το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε λάβει 2.115.311 ψήφους.
Κατά συνέπεια ο Μητσοτάκης κατάφερε να μειώσει την εκλογική δύναμη του κόμματος του κατά σχεδόν 1.000.000 ψηφοφόρους.
Αλλά ακόμη και αν η σύγκριση γίνει και με το αποτέλεσμα των προηγούμενων ευρωεκλογών του 2019 τότε η ΝΔ είχε λάβει 1.873.137 ψήφους, οπότε έχασε 750.000 ψηφοφόρους.
Και βέβαια ο αρνητικός τίτλος της μεγαλύτερης ήττας της ΝΔ που συνέβη την Κυριακή 9/6 στις ευρωεκλογές επί Μητσοτάκη, πιστοποιείται και από το γεγονός ότι ακόμη και στην συντριβή της ΝΔ τον Μάϊο του 2012 όταν επί Αντώνη Σαμαρά είχε πάρει μόλις 18,85%, την είχαν ψηφίσει 1.192.000 πολίτες αριθμός μεγαλύτερος από αυτόν των ευρωεκλογών της 9/6 (1.125.602 ψήφοι).
Με 1.110.000 ψήφους υπολείπεται ακόμη και του χειρότερου ποσοστιαία αποτελέσματος για τη ΝΔ, που μέχρι χθες κατείχε ο Αντώνης Σαμαράς στις εθνικές του Μαΐου του 2012 με ποσοστό 18,85% και 1.192.000 ψήφους.
Σε κάθε περίπτωση δηλαδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία δεν μπορούν πλέον να ισχυρίζονται ότι είναι η κυριάρχη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα, αλλά απλά το πρώτο σε ψήφους κόμμα και μάλιστα με εντυπωσιακά πτωτική πορεία.
Ευλόγως λοιπόν οι πολιτικοί του αντίπαλοι μπορούν να ισχυρίζονται ότι η ΝΔ του Μητσοτάκη είναι ο μεγάλος ηττημένος των ευρωεκλογών, καθώς είναι το κόμμα με τις μεγαλύτερες απώλειες.
Ωστόσο η φυγή εκατοντάδων χιλιάδων ψηφοφόρων από τη Νέα Δημοκρατία, που είχε ως συνέπεια να γράψει στο ποσοστό της μπροστά το «2», δεν ενίσχυσε τους βασικούς της αντιπάλους, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.
Από την «ανάγνωση» των αριθμών του εκλογικού αποτελέσματος των ευρωεκλογών 2024 προκύπτει ότι όσοι εγκατέλειψαν την ΝΔ είτε ενίσχυσαν την αποχή που έφθασε σε ποσοστό-τέρας του σχεδόν 60%, είτε επέλεξαν τα μικρότερα ακροδεξιά κόμματα.
Και πλέον ο μεγάλος φόβος είναι το ενδεχόμενο η κυβέρνηση Μητσοτάκη να εισπράξει με λάθος τρόπο το μήνυμα των ψηφοφόρων, επηρεασμένη και από ακροδεξιές αναλύσεις για τους λόγους της ήττας της.
Γιατί ήδη από στελέχη της υψώθηκαν φωνές που συνέδεσαν τις εκλογικές απώλειες της με το γεγονός ότι έχει δήθεν αποκλίνει της δεξιάς της πορείας σε μια περίοδο αδιαμφισβήτητης ανόδου της ακροδεξιάς στην Ευρώπη.