Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κασσελάκης: Δεν μπορεί να υπάρχει σχέση καλής γειτονίας, χωρίς να αναγνωρίσει η Τουρκία τη Γενοκτονία των Ποντίων

Κασσελάκης: Δεν μπορεί να υπάρχει σχέση καλής γειτονίας, χωρίς να αναγνωρίσει η Τουρκία τη Γενοκτονία των Ποντίων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γενοκτονία Ποντίων, Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης, ΣΥΡΙΖΑ,

Ηχηρό μήνυμα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου έστειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης, από τη Θεσσαλονίκη, αφού κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο της Γενοκτονίας και άκουσε τη συγκινητική ερμηνεία του μικρού Αρσένη με την ποντιακή λύρα.

«Αυτό το παιδί δικαιούται και αξίζει να μεγαλώσει και να διαπρέψει σε μια σύγχρονη Ελλάδα, η οποία θα έχει μια κυβέρνηση που θα κρατήσει ζωντανή τη μνήμη των προγόνων του», δήλωσε ο Στ. Κασσελάκης, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της Αριστεράς για την αναγνώριση της Γενοκτονίας.

«Έχει αργήσει πάρα πολύ η αναγνώριση της Γενοκτονίας σε βάρος του Ποντιακού Ελληνισμού από όλη τη διεθνή κοινότητα και ειδικά από τη γείτονα χώρα μας.

»Δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστικά σχέση φιλίας και καλής γειτονίας αν δεν αναγνωριστεί αυτό το έγκλημα από τη σύγχρονη Τουρκία», υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεσμευόμενος ότι από κάθε θεσμικό ρόλο που θα αναλάβει θα αναδεικνύει διαρκώς το ζήτημα αυτό στη διεθνή του παρουσία, όπως θα πράττει και με το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.

«Όπως έχω δεσμευτεί και για τις γερμανικές αποζημιώσεις, δεσμεύομαι ότι στη διεθνή παρουσία μου, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και με την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού ως μελλοντικός πρωθυπουργός, αυτό το ζήτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας θα είναι ένα ζήτημα το οποίο θα το αναδεικνύω, θα το διεκδικώ για όλους τους Ελληνες μέχρι τέλους.

»Γιατί είναι ελληνικό θέμα, δεν είναι θέμα μόνο των Ελλήνων του Πόντου» είπε.

Ακολούθως έθεσε το θέμα της προστασίας των χριστιανικών μνημείων στην Τουρκία, λέγοντας:

«Πρέπει τα χριστιανικά μνημεία, και ειδικά στη γείτονα χώρα, να τα σεβόμαστε όλοι και να τα σέβονται επίσης και εκείνοι».

Εξέφρασε τη συγκίνηση του για τη σημερινή Ημέρα Εθνικής Μνήμης λέγοντας:

«Είμαι βαθιά συγκινημένος για τη σημερινή μέρα.

»Στην Αριστερά η αδικία μας αγγίζει πολύ βαθιά.

»Αυτή η Γενοκτονία, που έγινε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν μπορεί να ξεχαστεί.

»Έχουμε ευθύνη ως Πολιτεία να κρατήσουμε τη μνήμη ζωντανή για τις εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες του Πόντου που δολοφονήθηκαν, για τις οικογένειες που εκτοπίστηκαν.

»Και το βασικό είναι εμείς πώς θα γίνουμε μία καλύτερη χώρα.

»Πώς θα γίνουμε μία χώρα η οποία βγάζει τον καλύτερό μας εαυτό στη μνήμη αυτών των ανθρώπων».

Η γενοκτονία των Ελλήνων

Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αναφέρεται σε σφαγές και εκτοπισμούς εναντίον Ελληνικών πληθυσμών στην περιοχή του Πόντου που πραγματοποιήθηκαν από το κίνημα των Νεότουρκων κατά την περίοδο 1914-1923.

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν ήταν η εκτόπιση, η εξάντληση από έκθεση σε κακουχίες, τα βασανιστήρια, η πείνα και η δίψα, οι πορείες θανάτου στην έρημο και συχνότατα οι εν ψυχρώ δολοφονίες ή εκτελέσεις.

Ο αριθμός των θυμάτων έχει υπολογιστεί από έναν Πόντιο μελετητή σε 353.000, αριθμός που υιοθετείται και από τις περισσότερες ξένες πηγές και ποντιακές οργανώσεις και αναφέρεται σε επίσημες εκδηλώσεις.

Οι επιζώντες κατέφυγαν στον Άνω Πόντο (στην ΕΣΣΔ) και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, στην Ελλάδα.

Κατόπιν εισήγησης του τότε πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε τη γενοκτονία το 1994 και ψήφισε την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως «Ημέρας Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο».

Το 1998 η Βουλή ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 14ης Σεπτεμβρίου ως «ημέρα εθνικής μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος».

Γιατί η 19η Μαΐου

Στις 24 Φεβρουαρίου 1994 η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο», ημέρα που ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα.

Σχετικά άρθρα